Kursus i Sakskøbing Madhus om at lave nem og god mad til andre
SAKSKØBING Lolland-Falster indtager en kedelig bundplacering, når det gælder borgernes overordnede sundhed. Usund mad spiller en hovedrolle i bundplaceringen. Men samtidig har Sydhavsøerne et rigt foreningsliv og gode, sunde råvarer.
Med den kombination vil pilotprojektet "Mad og sundhed" forsøge at løfte borgernes sundhedstilstand. Et af midlerne er at få foreningerne med til at fremme sund mad og fællesskaber om mad.
I weekenden var der derfor mødt en række frivillige deltagere fra seks forskellige foreninger - lige fra Brydeklubben Thor til Nysted Børneliv - til et kursus i madlavning på Sakskøbing Madhus. Ideen er ikke at lære deltagerne at lave mad, men give dem inspiration til, hvordan de nemt kan lære deres foreningers medlemmer at lave mad på en sjov og inkluderende måde.
- Fastfood og halvfabrikata vinder mere og mere frem. Vi vil gerne slå et slag for i stedet at finde glæden frem ved at lave mad, siger Martin Løf Krøyer, der er sundhedskonsulent og tovholder på projektet, der er et samarbejde mellem Guldborgsund og Lolland kommuner med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Meningen er, at deltagerne fra foreningerne skal tage deres nye viden om at lave sund mad sammen med andre med sig ud i foreningerne. Her skal de lave madaktiviteter for medlemmerne.
- Foreninger kan nå især udsatte borgere på en anden måde, end myndighederne kan. Foreningerne kan med fælles madlavning og andre madaktiviteter være med til at ændre kostvanerne hos især udsatte borgere til det bedre, siger Martin Løf Krøyer.
En af weekendens deltagere var Noazofia Karlsen fra foreningen Børneliv Nysted. Hun fik stort udbytte af det to dage lange kursus.
- Jeg er blevet udfordret til at lave mad, jeg ellers ikke ville have tænkt på. En af de største udfordringer har været, at vi ikke skal lave mad efter en opskrift. Det gør jeg ellers altid. Men det er befriende at lave mad uden og i stedet følge sin intuition og gøre madlavningen til en leg, siger Noazofia Karlsen, der allerede har et par ideer til at udfolde den ny viden i foreningen.
Weekendens kursus var det første af sin slags under pilotprojektet. I løbet af i år skal i alt 25 frivillige fra de to kommuners foreningsliv have fuldført kurset, der giver dem kompetencer til at vejlede og inspirere andre til at lave god, sund og velsmagende mad og øge interessen for madlavning.