Annonce
Kultur

Middelaldercentret i "kritisk" situation

Middelaldercentret skal i fremtiden satse endnu mere på formidlingen og bruge det som værktøj til at få flere besøgende, mener den midlertidige direktør Poul Schreiner Hansen. Han håber, at museet kan blive endnu mere selvhjulpen i fremtiden og dermed knap så sårbar for kommunale besparelser. Arkivfoto: Ingrid Riis
Med udsigt til at miste i alt 850.000 kroner årligt står Middelaldercentret i en svær situation. Normalt ville direktøren have søgt flere penge fra fonde for at lukke hullet. Men der er lige nu ikke en direktør, og med knap en million kroner mindre i drift er der ikke råd til en ny. Så hvor står Middelaldercentret nu?

Livet går videre i Sundkøbing i disse dage. For der skal farves tøj, laves mad, snedkeres nye både og våben til de endeløse borgerkrige, og så skal dyrene passes.

Fremtiden var sårbar i middelalderen, og det er den også i dag for Middelaldercentret. Et samlet byråd har foreslået at skære driftsstøtten til centret med 500.000 kroner, så det i stedet for at modtage 2,2 millioner kroner fra Guldborgsund Kommune hvert år fremover vil modtage 1,7 millioner kroner.

Dertil fjernes et årligt tilskud på 350.000 kroner til en mentor i forbindelse med beskæftigelsesforløbene på stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt i alt er det et beløb på 850.000 kroner, der vil forsvinde allerede fra næste år. Og det er kritisk, forklarer interimdirektør Poul Schreiner Hansen.

Jeg er ikke den rette til at føre det videre. Men jeg er bange for, at vi ikke har råd til at søge en ny.

Poul Schreiner Hansen, interimdirektør, Middelaldercentret

Han overtog ledelsen af centret efter afskedigelsen af den forhenværende direktør i foråret, og planen var hele tiden, at man i efteråret, når der var et overblik over sæson 2023, ville slå en stilling op til en ny direktør.

- Men vi står i et vadested nu, forklarer han.

Museumsfusion

For selvom sæsonen har været ganske tilfredsstillende og indbragt Middelaldercentret et overskud på mellem 0,5-1 million kroner, så er det ikke sikkert, at der er råd til en ny direktør.

- Jeg er ansat som midlertidig direktør, og det har altid været planen, at det skulle være i en kortere varighed. Jeg er ikke den rette til at føre det videre. Men jeg er bange for, at vi ikke har råd til at søge en ny. Havde vi haft det overskud sammen med det nuværende tilskud, så kunne vi sagtens have ansat en ny direktør.

Samtidig er der netop nu drøftelser i centrets bestyrelse om, hvorvidt det kunne være en idé at slå ledelserne af Middelaldercentret og Museum Lolland-Falster sammen. Det kan skabe den udfordring, når man søger en ny direktør, at man endnu ikke kan fortælle vedkommende, hvem man egentlig skal referere til.

Skrækscenariet er, at det bliver en tom kulisse uden aktive formidlere.

Poul Schreiner Hansen, interimdirektør, Middelaldercentret

Dertil kommer debatten om, hvorvidt det overhovedet er ønskværdigt med et fusioneret museum.

- Vi er indstillet på at finde nye samarbejdsflader. Men man kan sige, at det er to meget forskellige flader, der er tale om på de to museer. Vi har en meget stor frivilligkreds på 300 personer, der er vant til at have en lokal ledelse og lokale kontaktpersoner. Det har Museum Lolland-Falster ikke på samme måde uden overhovedet at sige noget negativt om dem. Så vi kan have en bekymring for, hvordan det vil påvirke livet på Middelaldercentret. Men vi kan se en mening i at gøre det, hvis vi igennem et samarbejde kan blive mere robuste, siger Poul Schreiner Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere fokus på formidling

Overlever Middelaldercentret beslutningen om at sænke driftstilskuddet? 

- Middelaldercentret overlever. Men det er de mange aktive frivillige og sæsonansatte formidlere, der gør det til et levende sted. Skrækscenariet er, at det bliver en tom kulisse uden aktive formidlere, for det vil ikke være det samme.

Middelaldercentret:

  • Middelaldercentret er en selvejende institution, et eksperimental arkæologisk forsøgscenter, et Videnspædagogisk Aktivitetscenter samt en kulturattraktion, hvor en tidsrejse 610 år tilbage i tiden tilbydes besøgende.
  • Startskuddet til Middelaldercentret skete i 1989, da en en blide blev bygget i forbindelse med Nykøbing Falsters 700 års jubilæum.
  • I 1994 donerede Arbejdsmarkedets Feriefond 50 millioner kroner, og så kunne byggeriet af Sundkøbing gå i gang.
  • Peter Vemming var stifter og direktør frem til 2001, hvor hollandske Roeland Paarderkooper tog over. 
  • Han blev afskediget i 2023, hvorefter en midlertidig direktør, Poul Schreiner Hansen, overtog driften.
  • I sæson 2023 har Middelaldercentret haft cirka 40.000 besøgende og er kommet ud med et overskud på et sted mellem 0,5 og 1 million kroner. 
Middelaldercentret


Man ville måske normalt sige, at et museum som jeres så måtte lægge sig i selen og få søgt midler hos en masse fonde. Men det er jo netop direktørens opgave. Hvad gør I så?

- Vi har i år søgt penge for at få lavet en ny, stor blide (en stor krigsmaskine fra middelalderen, red.), og det lykkedes ikke. Penge fra fonde ligger desværre ikke på den flade hånd, så i det kommende år skal vi helst ikke have yderligere vedligeholdelser på bygninger. I stedet vil vi fokusere på en ny og endnu mere levende formidling, der kan trække nogle gæster til. Men det er helt sikkert, at en ny direktør gerne skal have de rigtige forbindelser til de rette personer ude i fondene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil være mere selvhjulpen

Kendte I noget til tankerne om at fusionere og at sænke rammebeløbet, før det blev meldt ud?

- I forhold til fusionstankerne, så har vi haft nogle drøftelser med Guldborgsund Kommune. Men jeg er lidt skuffet over, at nedskæringen på driftstilskuddet og mentoren var noget, vi skulle læse om på kommunens hjemmeside eller i Folketidende. Det havde været rigtig fint, hvis en person fra kommunen havde taget kontakt til os først. Vi er i god dialog med kommunen nu, men der var et lille hjertesuk.

Hvordan ser du ind i fremtiden med den viden, du har lige nu?

- Vi håber, at byrådet vil genoverveje det med driftstilskuddet, inden det endelige budgetforlig besluttes. Og så håber jeg, at vi bliver mere selvhjulpne med tiden. Det kommer forhåbentlig, men det er bare ikke der, vi står lige nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker et stærkt center

Ole K. Larsen (V) er formand for kultur, fritid og landdistriktsudvalget og medlem af Middelaldercentrets bestyrelse. Han udtaler, at der godt nok er foreslået en rammebesparelse, men at Middelaldercentret fortsat vil modtage et stort kommunalt tilskud.

- Jeg er glad for, at Guldborgsund Kommune også i fremtiden vil være en stærk samarbejdspartner for Middelaldercentret, da jeg også ønsker et stærkt center i fremtiden.

I respekt for den proces, der foregår i bestyrelsen netop nu, kan han ikke udtale sig yderligere om planerne for en eventuel sammenlægning mellem de to museer.

  • 17_NYK_middelalder-12
    Middelaldercentret skal i fremtiden satse endnu mere på formidlingen og bruge det som værktøj til at få flere besøgende, mener den midlertidige direktør Poul Schreiner Hansen. Han håber, at museet kan blive endnu mere selvhjulpen i fremtiden og dermed knap så sårbar for kommunale besparelser. Arkivfoto: Ingrid Riis
Annonce
Guldborgsund

Helt gratis for børn og familier: Kommune inviterer i zoo

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Annonce
Annonce
112

Drøner ind i politibil: Så røg bil og kørekort

112

Flere påkørsler: Motorvej spærret i flere timer

Guldborgsund

Helt gratis for børn og familier: Kommune inviterer i zoo

Vejret

Lunt forårsvejr begynder lørdag med op mod 15 graders varme

Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Annonce
Annonce
Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer