Annonce
Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Et nyt opgaveudvalg med titlen "Det gode seniorliv" skal komme med anbefalinger til Ældre og Omsorgsudvalget og byrådet. Fokus skal være på sundhed og trivsel samt forebyggelse af ensomhed. Og det er særligt vigtigt, når der nu spares på service for de mest mobile ældre. Arkivfoto: Anders Knudsen
Der mangler både penge og mennesker, hvis Guldborgsund Kommune skal følge med udviklingen på ældreområdet. Derfor er et kommissorie nu nedsat til at søge løsningerne.

GULDBORGSUND: Kommunen skal spare penge, mange penge. 110 millioner kroner for at være præcis, og ældreområdet kommer også til at opleve markante ændringer. Ved det seneste møde i ældre- og omsorgsudvalget blev politikerne præsenteret for besparelser, der fra midten af 2025 vil løbe op i 16 millioner kroner.

Besparelserne er noteret i kommunens kvalitetsstandarder for ældreplejen, og de sendes nu i høring i Ældrerådet og Handicaprådet.

Jeg oplever, at når jeg taler med borgerne, så kan de godt se de problemer, vi står med i forhold til økonomi og handlemuligheder.

Kathrine Brønnes, næstformand, ældre og omsorgsudvalget

Blandt andet er der lagt op til et lavere serviceniveau for personlig pleje, praktisk hjælp i hjemmet og for træning og vedligeholdende træning. Det er dog stadig et niveau, som holder sig inden for loven, tilføjer formand for ældre og omsorgsudvalget, Johannes Kristensen (K).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Serviceniveauet vil fremover være mærkbart lavere for de borgere, der kan mest. Kommunens ressourcer skal i fremtiden bruges på borgere med det største behov hjælp, lyder det blandt andet.

Besparelser på ældre og omsorg:

  • Administrationen i Guldborgsund Kommune har fundet forslag til besparelser på 16,2 millioner kroner per år fra midten af 2025. 14 millioner kroner kan spares på at justere personlig pleje, imens 2,2 skal findes på service i forhold til praktisk hjælp.
  • Borgere som har lette eller moderate begrænsninger i funktionsevnen, kommer til at opleve de største ændringer,
  • Ressourcerne prioriteres til de borgere som har størst behov for hjælp, mens borgere som har mindre begrænsninger hjælpes til selv at sig selv på trods af begrænsningerne. Blandt andet via hjælpemidler og instruktioner.
Guldborgsund Kommune

Desuden lægges der op til, at den kommunale rengøring tilbydes hver tredje uge i stedet for hver anden. Borgere, der selv søger om at benytte kommunens genoptræningsfaciliteter, skal selv transportere sig eller betale for transporten til og fra den kommunale træning. Borgere, der visiteres til træning, kan fortsat få transporten betalt og arrangeret.

Vil finde løsninger

Det er langt fra kun Guldborgsund Kommune, der skal spare. Over hele landet er der behov for at tænke i nye baner på senior- og ældreområdet. For kommunerne er presset på velfærden, og det er svært at levere den samme velfærd i morgen, som der leveres i dag, forklarer Johannes Kristensen (K), formand for ældre og omsorgsudvalget.

Men han og resten af udvalget vil nu alligevel gerne give det et forsøg. Blandt andet skal rammerne for et aktivt seniorliv være bedre. Ensomheden skal forebygges, og fokus skal ligge på de rette indsatser i fremtiden. Også selvom økonomien er svær.

Derfor har udvalget stillet byrådets paragraf 17, stk. 4-udvalg den opgave at finde løsninger på, hvordan seniorlivet kan blive bedre - uden at det skal blive meget dyrere.

- Vi har sådan set de samme penge til rådighed hvert år, men det koster mere at drive kommunen, fordi der er flere borgere, der har behov for mere hjælp. Derfor skal vi sammen med Guldborgsunds mange andre parter tale om, hvordan vi kan gøre noget anderledes, som måske ikke koster så mange penge, fordi vi hjælpes ad, forklarer Johannes Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bør tale ansigt til ansigt

Kathrine Brønnes (S) er næstformand i ældre og omsorgsudvalget og medlem af det nye opgaveudvalg "Det gode seniorliv". Hun ønsker at inddrage alle tænkelige parker - for eksempel foreninger, frivillige, organisationer og borgerne selv. Og det skal foregå hjemme hos borgerne, siger hun.

- Vi skal som politikere ud og tale med dem, der modtager kommunens hjælp og støtte. Det er dem, der kan mærke, når deres hjælp bliver mindre for at kunne række til flere. Samtidig oplever jeg, når jeg taler med borgerne, at de godt kan se de problemer, vi står med i forhold til økonomi og handlemuligheder. Vi forstår hinanden meget bedre, når vi taler sammen, så det skal det nye udvalg også prioritere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil inddrage borgere

Inden "Det gode seniorliv" kom på dagsordenen, har byrådets opgaveudvalg, det såkaldte paragraf 17, styk 4-udvalg, haft "Det gode Børneliv" og "Udsatte unge på arbejdsmarkedet" som fokus. Igennem hele byrådsperioden har Dennis Fridthjof (S) siddet som formand, og han ser frem til at finde løsninger på en presset sektor.

- Vi skal allerede nu tale om, hvordan kommunen med den økonomi, der er til rådighed, bedst kan understøtte vilkårene for, at seniorer og ældre har mulighed for at opretholde et aktivt og meningsfuldt liv. Både mentalt, socialt og fysisk. Vi ved, at det har stor indflydelse på den enkeltes livskvalitet, siger han og tilføjer:

- Vi vil i opgaveudvalget lægge os i selen for at inddrage borgere, lokale organisationer, frivillige grupper og videnspersoner til at komme med anbefalinger til, hvordan vi i fællesskab kan forbedre nogle af de tilbud og indsatser, der er tilgængelige for Guldborgsund Kommunes seniorer og ældre.

Kommissoriet for det nye opgaveudvalg samt udvalgets indstilling til medlemmer skal behandles på byrådets møde i juni måned.

Først herefter er udvalget nedsat og kan gå i gang med arbejdet. Opgaveudvalget skal være klar til at fremlægge sine anbefalinger i anden halvdel af 2025.

  • Nyk ældre maling 17
    Et nyt opgaveudvalg med titlen "Det gode seniorliv" skal komme med anbefalinger til Ældre og Omsorgsudvalget og byrådet. Fokus skal være på sundhed og trivsel samt forebyggelse af ensomhed. Og det er særligt vigtigt, når der nu spares på service for de mest mobile ældre. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Annonce
Annonce
Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Lolland

Slog togfører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Guldborgsund

Stor interesse for over 250 år gammel bygning

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

112

Her er forældrenes forklaring om den skæbnesvangre dag i babydrabssagen

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vågen sommerfugleekspert forhindrede forurening

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Guldborgsund

Efter flere års venten: Nu sker der noget med havnefronten

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale