Annonce
Guldborgsund

Store havneplaner afsløret

Sådan forestiller arkitektfirmaet sig, at en del af havneområdet kan komme til at se ud. Der er tale om et forslag, og det er altså ikke sikkert, at det også ender med at se sådan ud. Foto: Illustration: C.F. Architects

Arkitektfirmaet C.F. Møller Architects præsenterede torsdag deres forslag til en ny helhedsplan for erhvervshavnen i Nykøbing.

NYKØBING Det er storstilede tanker, der er blevet tænkt og nu også nedfældet i ord og illustrationer om fremtiden for erhvervshavnen i Nykøbing.

I april måned udpegede Guldborgsund Kommune arkitektfirmaet C.F. Møller Architects med hovedsæde i Aarhus til at udarbejde en helhedsplan for havnen, som skal omdanne den nuværende erhvervshavn til et attraktivt byområde ud til vandet og tæt på bykernen.

Det er der kommet et omfattende værk på mere end 80 sider ud af, og på et temamøde før byrådsmødet torsdag aften blev byrådspolitikerne præsenteret for planen af partner Julian Weyer og associeret partner Lasse Vilstrup Palm fra C.F. Møller Architects.

Tankerne og idéerne bag planen er blevet til efter indgående studier af Nykøbing og byens historie og i dialog med kommunen og bygger til dels også på ønsker fra borgere.

Helhedsplanen, som har fået titlen "Guldborgsund Havneby" er opdelt i etaper, så man går altså ikke i gang med at omdanne hele det 1,4 kilometer store område i ét hug, men i løbet af de næste 10-15 år er det meningen, at området skal ændres til et sted med forskellige typer af boliger, hotel, grønne arealer og meget mere, som skal skabe muligheder for forskellige aktiviteter til glæde for både indbyggerne i Nykøbing og folk udefra.

Første etape bliver at udvikle området ud for Brogade - lidt nord for det pop-op-miljø, som blev etableret i sommer ved det gamle havnekontor.

- Vi er gået til opgaven med stor ydmyghed og respekt for havnens historie og de mange input fra borgerne og andre interessenter og aktører. Det har vi kombineret med mange besøg på erhvervshavnen og vores bedste erfaringer fra lignende opgaver i Danmark og udlandet.

- Havnen i Nykøbing bliver således et helt unikt sted, som er tilpasset præcis Nykøbing og ikke vil kunne findes andre steder i verden, siger Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, i en pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune.

Borgmester John Brædder (G) er meget tilfreds med udspillet fra C.F. Architects.

- Det er kun én gang, man får lov til at lave denne type storstilet plan for det vigtige område i Nykøbing, og helhedsplanen imødekommer i mine øjne helt fantastisk de visioner, vi politikere har til havneområdet og de mange indspil, som borgerne er kommet med.

- Vi vil skabe et sted, som bidrager positivt til Nykøbing og til hele Guldborgsund, hvor der er adgang for alle. Det er en langsigtet plan, og vi tager et skridt og én etape ad gangen, siger John Brædder i pressemeddelelsen.

Helhedsplanen omfatter blandt andet en gang- og cykelbro tværs over Guldborgsund til Sundby med mulighed for passage af lystsejlere, et havnebad, ny udnyttelse af den høje kornsilo og en ændring af vejen, der går langs havnen, så biltrafikken kommer en smule ned i fart.

Hvis man vil høre mere om helhedsplanen, stille spørgsmål eller har kommentarer, bliver der mulighed for det på tre dialogmøder i løbet af de kommende uger. Dialogmøderne foregår alle tre i Kartoffelladen, Fejøgade 2 på havnen.

Det første møde finder sted tirsdag 28. september med temaet "Havnen, midtbyen og området derimellem". Det andet møde finder sted onsdag 6. oktober og har temaet "Foreninger, beboere, borgere i hele kommunen", mens det tredje og sidste dialogmøde er planlagt til tirsdag 12. oktober med temaet "Alle med interesse for havneprojektet". Alle tre møder er sat til at vare fra klokken 18.30 til 21.00.

Efter dialogmøderne bliver helhedsplanen finpudset, hvorefter den skal vedtages endeligt af byrådet til december.

Hele projektet har i øvrigt også fået sin egen hjemmeside (KLIK HER), hvor man kan blive klogere på de store planer. Du kan også læse mere om helhedsplanen i Folketidende i morgen lørdag.

Området ved Kondensen, som det kan komme til at se ud ifølge C.F. Architects' forslag. Noget anderledes end det ser ud i dag. Foto: Illustration: C.F. Architects
  • Sådan forestiller arkitektfirmaet sig, at en del af havneområdet kan komme til at se ud. Der er tale om et forslag, og det er altså ikke sikkert, at det også ender med at se sådan ud. Foto: Illustration: C.F. Architects
  • Området ved Kondensen, som det kan komme til at se ud ifølge C.F. Architects' forslag. Noget anderledes end det ser ud i dag. Foto: Illustration: C.F. Architects
Annonce
Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Syg svane gjorde Tania urolig: - Den opførte sig fuldstændig vanvittigt

112

Personbil påkørte anden bil: Lige efter røg lastbil ind i dem begge

Sport

Skadesramte NFH pressede formstærke Ikast

Lolland

En sidste fest for konkursramte elever

Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Lokal nyt

Pengeregn over Lolland-Falster: Kvart milliard udbetalt

Lokal nyt

Drukner i vand: - Kan ikke huske noget lignende

Erhverv

Kan koste tusindvis af arbejdspladser, vurderer ekspertgruppe

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Royal Run

Helt særligt, at kongen løber Royal Run i Fredericia netop i år: - Virkelig en appelsin i turbanen

Sport

TSØ-talenter viste sig flot frem: - Det er helt fantastisk

Sport

Stort drama i Maribo: Scorede afgørende mål i sidste minut

Politik

Tudetosset med afgifter, mener Susie Jessen

112

Afsløret efter færgetur: En palet af stoffer gemt i bilen

Indland

Medier: Udvalg vil anbefale afgift på højst 750 kroner per ton CO2

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Først skiftede hun parti og postnummer, nu vil hun stille op til kommunalvalget

Sport

Ole Jakobsen blev på bænken

Indland

Overenskomst sikrer ansatte i regioner lønstigning i april

Kultur

Kongen debuterer i Fredericias Royal Run: Flere brikker er faldet på plads nu - men der mangler et par store

112

Voldtægtsforsøg, trusler og psykisk vold: Nu fremstilles sigtet mand i grundlovsforhør

Maribo

Kraftig støj generer Barbara: Tung trafik buldrer gennem landsby

Guldborgsund

Afdød russer hyldes på lokal strand