Annonce
Guldborgsund

Terner og klyder får straks-hjælp

Øer og holme er ikke kun vigtige ynglesteder for vadefugle, terne og måger i Guldborgsund. De er også af væsentlig national interesse. Her er det netop en kæmpe sværm af terner, der er "gået i luften", fordi kajakroere er kommet for tæt på Store Skåne. Ynglefuglene bliver skræmt væk fra deres æg, og sådanne forstyrrelser kan være årsag til, at ynglen slår fejl, da fuglene er nødsaget til at flygte fra æg og mindre unger. Der er gennem en årrække foretaget optællinger af Dansk Ornitologisk Forening og Miljøstyrelsen, hvor det på Store Skåne kan konstateres, at der i 2021 er observeret yngleforsøg af både klyde (10-15 par) samt hav/fjordterne (cirka 60 par). Det skal bemærkes, at den totale danske bestand tæller cirka 4.000 par klyder og cirka 8.000 par hav/fjordterner. Der er skilte med påbud om ikke at gå i land på Store Skåne på vej. Foto: Privat

Guldborgsund Kommune har valgt at lukke øen Store Skåne af for offentligheden efter aftale med lodsejer.

SYDØSTLOLLAND En nødbremse. Det er præcis, sådan man kan beskrive det tiltag, der med øjeblikkelig varsel i fredags blev sat i værk for at ændre på en bekymrende sitauation omkring en af Sydhavsøernes meget sjældne og ekstraordinære bestande af forskellige terner samt klyder.

Ifølge biolog og chefkonsulent ved Center for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune, Anita Pedersen, er de sjældne fugle nu så truet, at det har været nødvendigt at sende et brev ud til alle kajakklubber i kommunen om situationens alvor. Opslag både på web og Facebook er fulgt efter.

- Der bliver også sat skilte op hurtigst muligt, tilføjer Anita Pedersen.

Og hvad er det så, der haster så meget?

Store Skåne er en lille ubeboet ø i Østersøen sydøst for Lolland, cirka otte kilometer øst for Nysted. Øen tilhører Guldborgsund Kommune. Arealet med begrænsning i offentlighedens færdsel er markeret med rød cirkel. Foto: Guldborgsund Kommune

Opråb om sjældne ynglefugle

- I Guldborgsund Kommune er vi utrolig heldige at have mange øer og holme i farvandet omkring kommunen. På de øer og holme yngler der et stort antal af sjældne vadefugle, terner og måger. For ternernes vedkommende har vi alle fem mulige danske ynglearter, og det er dværgterne, fjordterne, havterne, rovterne og splitterne. Fælles for alle er, at de er meget sårbare over for forstyrrelser. Så man skal lade være med at gå i land på vores øer og holme i fuglenes yngetid. Det stresser fuglene, og der er stor sandsynlighed for, at de forlader deres æg og små unger, lyder det i henvendelsen fra kommunen.

Der henstilles desuden til, at man ikke går i land fra 1. marts til 31. juli. På flere øer er der allerede opsat forbudsskilte om landgang, da flere øer blandt andet er en del af statens reservater. Det drejer sig om Hjelm Ø, Lindholm, Kalvø, Kalveholm og Rødsand.

Nu er der så med virkning fra fredag i sidste uge også udsendt en afgørelse om adgangsforbud efter naturbeskyttelseslovens bestemmelser på øen Store Skåne i det sydøstlige hjørne af Lolland. Forbuddet gælder frem til 31. juli, og de næste fem år gælder forbuddet fra 1. marts til 31. juli.

I Guldborgsund yngler der både verdens mindste og største ternearter. Eksempelvis vurderes det, at der hos dværgternerne på størrelse med solsorte i 2020 var omkring 25-30 par lokale ynglefugle. En af verdenens største ternearter rovternen yngler også i Guldborgsund og er på størrelse med en sølvmåge. I 2020 var der cirka to ynglepar. Store Skåne er en del af Natura 2000-området, hvor kommunen skal arbejde for at sikre velegnede levesteder for fuglearter.

Her er en splitterne fanget i et hurtigt flyv over vandet. Foto: Gert Jeppesen
  • Øer og holme er ikke kun vigtige ynglesteder for vadefugle, terne og måger i Guldborgsund. De er også af væsentlig national interesse. Her er det netop en kæmpe sværm af terner, der er "gået i luften", fordi kajakroere er kommet for tæt på Store Skåne. Ynglefuglene bliver skræmt væk fra deres æg, og sådanne forstyrrelser kan være årsag til, at ynglen slår fejl, da fuglene er nødsaget til at flygte fra æg og mindre unger. Der er gennem en årrække foretaget optællinger af Dansk Ornitologisk Forening og Miljøstyrelsen, hvor det på Store Skåne kan konstateres, at der i 2021 er observeret yngleforsøg af både klyde (10-15 par) samt hav/fjordterne (cirka 60 par). Det skal bemærkes, at den totale danske bestand tæller cirka 4.000 par klyder og cirka 8.000 par hav/fjordterner. Der er skilte med påbud om ikke at gå i land på Store Skåne på vej. Foto: Privat
  • Store Skåne er en lille ubeboet ø i Østersøen sydøst for Lolland, cirka otte kilometer øst for Nysted. Øen tilhører Guldborgsund Kommune. Arealet med begrænsning i offentlighedens færdsel er markeret med rød cirkel. Foto: Guldborgsund Kommune
  • Her er en splitterne fanget i et hurtigt flyv over vandet. Foto: Gert Jeppesen
Annonce
Dølle

Så er markedspladsen åben

Dølle

Morten er betjent på Dølle: - Her er vi meget mere på

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Meget har ændret sig: Dette er nyt på Dølle

Dølle

Så er markedspladsen åben

Dølle

Morten er betjent på Dølle: - Her er vi meget mere på

112

Uvenner ude på marken: Fik slag i hovedet

Indland

Messerschmidt måtte aflyse 1. maj-møde på grund af sikkerhed

Stubbekøbing

Rystet over opdagelse: Hvem f***** stjæler fra en kirkegård?

112

Hurtigt personale fik slukket brand

Dølle

I tvivl før dit Dølle-besøg? Her skal du bruge din tid

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Indland

86.000 danskere er afhængige

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Lolland

Efterlyser hundeejere: - Man kan virkelig gøre en forskel

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
112

Det lokale politi får nyt våben: Se det her

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Dølle

Dølle-formandens insider tips: Undgå disse tidspunkter

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne