Annonce
Guldborgsund

Undrer sig over helt nye detaljer i brev

I februar hørte offentligheden første gang om behovet for en ny konstituering - blandt andet igennem en artikel i Folketidende fra 16. februar. Men flere partier og borgere har sat spørgsmål ved baggrunden for at lave så drastiske ændringer midtvejs i byrådsperioden. Derfor er Ankestyrelsen nu involveret. Arkivfoto: Anders Knudsen
Ankestyrelsen er nu gået ind i sagen om den pludselige omkonstituering i Guldborgsunds byråd i marts. Men årsagen til at ændre på konstitueringen midtvejs i byrådsperioden lader til at have ændret sig i løbet af de seneste måneder. Og det undrede flere partier under torsdagens byrådsmøde.

GULDBORGSUND: En ny og bekymrende demografianalyse ligger til grund for beslutningen om at ændre styrelsesvedtægten i Guldborgsund Byråd og gennemføre en omkonstituering 4. marts i år. Det er i hvert fald forklaringen i et brev til Ankestyrelsen fra et flertal af byrådet på de markante ændringer, der er sket siden 16. februar, hvor ændringerne første gang blev meldt ud i Folketidende.

Efter henvendelser fra tre forskellige borgere har Ankestyrelsen valgt at undersøge baggrunden for omkonstitueringen nærmere. Er den ikke tilpas sagligt underbygget, kan den nemlig vise sig at være ulovlig. Og det, mener flere partier, er tilfældet.

Derfor er Guldborgsund Kommune af Ankestyrelsen blevet bedt om blandt andet at begrunde behovet for en ny styrelsesvedtægt og dermed omkonstituering. Og det var et udkast til det brev, som byrådet torsdag aften blev bedt om at vedtage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen Kort:

  • 16. februar meddelte René Christensen, at han og Jesper Blomberg forlod Dansk Folkeparti til fordel for Moderaterne. På samme tid skiftede Bob Richard Nielsen fra DF til Danmarksdemokraterne. 
  • I en artikel i Folketidende meddelte borgmester Simon Hansen (S), at John Brædder genindtræder i konstitueringen sammen med Moderaterne. 
  • I den forbindelse har der ifølge kommunens brev til Ankestyrelsen været afholdt flere uformelle møder mellem politikere. Ikke alle partier fra den forrige konstituering var involveret i de møder, forklarer gruppeformændene nu. 
  • Ankestyrelsen har nu bedt om en udtalelse fra Guldborgsund Kommune på baggrund af henvendelser fra tre forskellige borgere. 
  • I henvendelserne fra borgerne er det beskrevet, hvordan ændringen af styrelsesvedtægten ikke er saglig begrundet. Og ifølge dem er det kun sket for at fratage poster og vederlag til nogle medlemmer - dermed er den ikke lovlig. 
  • Ankestyrelsen har bedt Byrådet om, at give en uddybende begrundelse for ændringen af styrelsesvedtægten og omkonstituering, at forholde sig til de oplysninger, Ankestyrelsen har fået tilsendt, herunder en artikel i Folketidende fra 16. februar 2024, og at komme med overvejelser om lovligheden af de hensyn, der ligger bag ændringerne. 
  • Brevet er torsdag blevet godkendt af et flertal i byrådet - 22 stemte for, syv stemte imod. 

Syv politikere kunne dog ikke stemme for, og i spidsen for den modstand står Dansk Folkeparti. Et parti, der i februar skrumpede fra fem til to medlemmer, da René Christensen, Jesper Blomberg og Bob Richard Nielsen skiftede parti. Men også Danmarksdemokraterne, Dit Guldborgsund, Enhedslisten og SF undrer sig over den forklaring, som kommunen i det nye brev giver til Ankestyrelsen.

- Omkonstitueringen begrundes med demografiske forhold og behov for øget fokus på erhvervsudvikling, men borgmesteren har tidligere, overfor SF’s og Ø’s byrådsmedlemmer, begrundet det med bekymring for den politiske stabilitet i forbindelse med partiskifte og deraf opståede flere små lister i byrådet, lød det fra Annemette S. Johnsen (SF) under torsdagens byrådsmøde.

Uenighed om forløbet

I følge kommunen medfører tilflytningsmønstret af familier med en overførselsindkomst en så stor udfordring, at der er behov for et markant større fokus på erhvervs- og udviklingsmæssige tiltag for at ændre befolkningssammensætningen.

Pludselig er det på grund af demografi. Og den forklaring er først blevet tilføjet nu i brevet til Ankestyrelsen.

Chris Veber, Dit Guldborgsund

Blandt andet er det socioøkonomiske indeks ifølge Guldborgsund Kommune steget fra 118 i 2018 til 131 i 2023.

- Og vi anfægter som sådan ikke begrundelsens saglighed i høringssvaret. Det er udmærket beskrevet, men det er bare ikke sådan, vi oplevede det, tilføjede Annemette S. Johnsen.

Hun kunne derfor ikke godkende høringssvaret med den begrundelse, at det "indeholder ukorrekte oplysninger."

Artiklen fortsætter efter annoncen

En helt ny forklaring

Heller ikke Stine Steffensen, gruppeformand for Dansk Folkeparti, kunne godkende brevets forklaring på behovet for en omkonstituering.

- Det er fortsat vores overbevisning, at ændringen af styrelsesvedtægten og den efterfølgende omkonstituering alene blev iværksat med det formål at fratage de tilbageværende medlemmer af Dansk Folkeparti deres poster. Og det forslag, som der nu lægges op til at svare Ankestyrelsen med, forsøger at maskere politiske bevæggrunde med kommunale samarbejder og erhvervsmæssige årsager.

Chris Veber fra Dit Guldborgsund mener, at de seneste måneders forløb har svækket tilliden internt i byrådet.

- Det har hele tiden været udtalt, at ændringerne skyldtes politik, eller at flere byrådsmedlemmer skiftede parti. Men pludselig er det på grund af demografi. Og den forklaring er først blevet tilføjet nu i brevet til Ankestyrelsen.

22 medlemmer stemte for at sende brevet til Ankestyrelsen, imens syv stemte imod.

  • gul byråd simon hansen11
    I februar hørte offentligheden første gang om behovet for en ny konstituering - blandt andet igennem en artikel i Folketidende fra 16. februar. Men flere partier og borgere har sat spørgsmål ved baggrunden for at lave så drastiske ændringer midtvejs i byrådsperioden. Derfor er Ankestyrelsen nu involveret. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Annonce
Annonce
Lolland

Frygter store konsekvenser: - Det er nogle helt uhyrlige besparelser

Nykøbing

Nu kan du få leveret joints hjemme hos dig selv

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

112

Bedsteven til 33-årig tiltalt for Meng-drab: Det plejede vi at lave sammen

Gedser

Frustreret over manglende svar: Vi er klar til at gå langt

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Erhverv

Det koster at åbne nyt: Millionunderskud i første regnskab

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen

112

Udsat for vold i tog af kvinde fra Falster

112

Grotesk udvikling i sag om kollegie-knivstik

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

Lolland

Kommer med opfordring til konge-besøg på Lolland: - Det er kæmpestort

Annonce
Annonce
Lolland

Lukker projekt: Det kan de fandeme ikke være bekendt

Politik

Regeringen vil booste iværksætteri med lempet skat og mere kapital

Indland

Regeringen vil kræve beredskabsplaner i over 200 virksomheder

Guldborgsund

Byrådsmedlem skifter til nystiftet liste: - Vi er til for borgerne

Lolland

Borgmester til borgermøde: Det er ikke fair

Sport

Lokal skytte på vej til Para-OL i Paris

112

Det blev en dyrere tur til Danmark end planlagt