Annonce
Lolland

Folketingsudvalg vil arbejde på en løsning til Fejø Skole

David Noval, Vang Kjær-Hansen, Anne-Grethe Laursen og Niels Sloth Larsen fik onsdag foretræde for Udvalget for Landdistrikter og Øer i Folketinget. Privatfoto
Udvalget for Landdistrikter og Øer fik onsdag besøg af en delegation fra Fejø Skole for at høre om behovet for enten en dispensation eller en hastelov.

LOLLAND: Der var meget på spil for Stenoskolen og Fejø Skole, da en delegation bestående af formanden for skolebestyrelsen på Stenoskolen, David Noval, formanden for Fejøforeningen, Anne-Grethe Laursen, bestyrelsesmedlem for Fejøforeningen Vagn Kjær-Hansen og formanden for Fejø Børne- og Kulturhus, Niels Sloth Larsen, onsdag fik foretræde for Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Her skulle de fire forklare, hvorfor Fejø Skole har brug for hurtig hjælp fra politisk hold for at blive en filial af Stenoskolen. Enten i form af en dispensation eller en hastelov, som kan gøre det muligt at blive tilknyttet en ny privatskole i Lolland Kommune, efter Horslunde Realskole med kort varsel ophævede samarbejdet 28. januar 2022, og et nyt samarbejdet i al hast måtte opsøges og til gensidig glæde blev etableret.

Ansøgningsfristen er nemlig overskredet, idet den, ifølge fri-og privatskolelovens paragraf 36, er 15. august forud for skoleårets start. Helt konkret er der altså brug for en forkortet ansøgningsfrist for, at filialen kan blive en realitet allerede fra begyndelsen af næste skoleår august 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis gik mødet rigtig godt.

Fik opmuntrende klap

- Der var flere af udvalgsmedlemmerne, der kom hen og klappede os på ryggen bagefter og gav udtryk for, at det skulle lykkes, fortæller formanden for skolebestyrelsen på Stenoskolen, David Noval.

- De roste os også meget for, hvor gennemarbejdet et projekt, vi kom med.

Umiddelbart ligner det dog ikke, at en dispensation kan komme på tale, da det kræver, at der findes en dispensationsmulighed i loven - og det gør der ikke. Det betyder, at det nok bliver en hastelov, der skal arbejdes på at få vedtaget, oplyser han.

- Det var de indstillet på, så nu håber vi det allerbedste, siger David Noval.

Han bemærker, at loven tidligere har rummet mulighed for dispensation, således at ansøgningsfristen i de første tre år efter dens vedtagelse var 15. maj forud for skoleårets start.

- Så måske kunne man genindføre den, foreslår han.

Loven har tidligere rummet en mulighed for dispensation:

Lov nr. 76 af 27. januar 2016 (Bedre rammer for skoletilbud på 27 småøer) indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelse:

Paragraf 2 stykke 1. Loven træder i kraft den 1. februar 2016.

Paragraf 2 stykke 2. Ansøgningsfristen i paragraf 36 d, stykkee 2, 2. punktum, i lov om friskoler og private grundskoler med videre som indsat ved denne lovs paragraf 1, nummer 1, gælder ikke for ansøgning om oprettelse af skoletilbud på småøer med start i skoleårene 2016-17, 2017-18, 2018-19 og 2019-20. Ansøgningsfristen er i disse tilfælde henholdsvis den 15. maj 2016, den 15. maj 2017, den 15. maj 2018 og den 15. maj 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mødte god forståelse

Formanden for Fejøforeningen, Anne-Grethe Laursen, oplevelse også, at udvalget viste god forståelse for sagen.

- Jeg er sikker på, at de folketingspolitikere, vi har fået talt med, vil hjælpe os på vej, siger hun.

Jeg er sikker på, at de folketingspolitikere, vi har fået talt med vil hjælpe os på vej.

Anne-Grethe Laursen, formand for Fejøforeningen

Deri har hun ret.

Det videre forløb herfra ligger nemlig hos børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som udvalget nu vil henvende sig til. Det bekræfter Lennart Damsbo-Andersen (S), der er medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer.

- De gjorde det godt, og det var rigtig fint, at de kom og beskrev sagen for os, siger han.

- Vi har derfor besluttet i udvalget, at vi arbejder hurtigt videre med sagen. Vi tager fat i ministeren.

Det har formanden for Udvalget for Landdistrikter og Øer, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), faktisk allerede begyndt på med to nyligt stillede spørgsmål til ministeren, hvor hun spørger til muligheden for enten en dispensation eller en hastelov.

To spørgsmål til ministeren:

Formanden for Udvalget for Landdistrikter og Øer, Karina Lorentzen Dehnhardt, har på udvalgets vegne mandag 25. april spurgt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil:

  • Spørgsmål 55

Aftalen mellem Horslunde Realskole og Fejø om et skoletilbud på Fejø er blevet opsagt, hvilket efterlader øen uden skoletilbud i det kommende skoleår, idet der henvises til henvendelsen vedr. Fejø Skole, jævnfør ULØ almindelig del - bilag 51. Der ville kunne etableres en lignende aftale med Stenoskolen i Nakskov, men det giver lovgivningen ikke mulighed for. Har Ministeren mulighed for at dispensere, således at man forsat kan have et skoletilbud?

  • Spørgsmål 56

Hvis og såfremt en dispensation ikke er en mulighed, er lovgivning eneste mulighed. Folketinget har i denne og i sidste samling på kort tid skulle tage stilling til betydelig større og betydelig mere kompliceret lovgivning, er ministeren indstillet på at anmode Folketinget om en hastebehandling, således at et skoletilbud bevares, idet der henvises til henvendelse vedr. Fejø Skole, jævnfør ULØ almindelig del - bilag 51?

Ifølge Lennart Damsbo-Andersen var der desuden flere i udvalget, som kunne huske også at have siddet med, da loven om bedre rammer for småøer i 2016 skulle skabes for at muliggøre, at en ø-skole kunne blive en filial af en privatskole.

- Vi kiggede ligesom på hinanden med et blik, der sagde: Det må vi have styr på. For det er tydeligt, at udviklingen på Fejø har været meget positiv, siden de fik den lov. Så et eller andet skal der ske.

  • David Noval, Vang Kjær-Hansen, Anne-Grethe Laursen og Niels Sloth Larsen fik onsdag foretræde for Udvalget for Landdistrikter og Øer i Folketinget. Privatfoto
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken