Annonce
Lolland

LOKAL ORGANISATION I KRISE: HAR IKKE RÅD TIL AT HJÆLPE BØRN

Nok smiler Bente Kruse fra Broen Lolland på billedet, men i øjeblikket er der ikke meget at smile af. Pengene rækker ikke længere til at hjælpe alle de børn, som har brug for at komme ud i idrætslivet. Arkivfoto: Anders Knudsen
Ét barn om dagen bliver hver dag henvist til hjælp fra Broen Lolland, men pengene er ved at slippe op.

LOLLAND: Stigende priser presser familien Danmark, men landets fattigste familier bliver hårdest ramt i øjeblikket.

Det kan formand Bente Kruse fra Broen Lolland mærke.

Organisationen, der hjælper udsatte børn ind i foreningslivet, bliver i øjeblikket løbet nærmest over ende af henvendelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år er 133 lollandske børn blev henvist til hjælp via Broen Lolland, men alene i august og september er 66 kommet til - og intet tyder på, at der i de kommende måneder bliver færre børn med behov for hjælp.

Både menneskeligt og økonomisk er foreningen presset af behovet for hjælp.

Ud over de nye henvendelser er der nemlig en masse børn, som allerede er kommet under Broen Lollands vinger.


Vi er så overbelastet nu, at det er for meget, og vi har simpelthen ikke tid eller overskud til at finde flere frivillige. Kan vi ikke skaffe penge til at fortsætte, er vi jo nødt til at sige, at vi må lukke ned.

Bente Kruse, formand for Broen Lolland

Foreningen hjælper de udsatte familier med kontingent, udstyr og transport til fritidsaktiviteter for børnene.

Det kræver dog, at der er økonomisk opbakning til arbejdet.

- Vi har et økonomisk behov på omkring 600.000 kroner om året. Fra Lolland Kommune har vi de senere år fået 150.000 kroner om året, og sidste år fik vi eksempelvis lov til at søge flere penge, så vi nåede op på omkring 225.000 kroner, forklarer Bente Kruse.

Overvejer at sige nej til at hjælpe flere børn

Tidligere har Broen Lolland også modtaget støtte fra Socialstyrelsens PUF-pulje til frivilligt socialt arbejde, men i år endte det i et afslag, og det presser økonomien endnu mere.

Ikke mindst set i lyset af de mange, der har behov for hjælp i denne tid.

- Spørgsmålet er, om vi skal gå ud og sige stop til at tage nye børn ind, fordi vi ikke har pengene længere. Problematikken kender vi særdeles godt, fordi vi altid afventer svar fra fonde, som vi søger penge fra, men lige nu ser det sort ud for resten af året, siger formanden.

Rumænske Eduard har fået hjælp til at komme til fodbold gennem Broen Lolland og brobygningsprojektet mellem DGI Storstrømmen og Lolland Kommune. I øjeblikket oplever bestyrelsen i Broen Lolland, at antallet af børn med behov for hjælp stiger eksplosivt. Arkivfoto: Ingrid Riis

For at få styrket økonomien vil Bente Kruse gerne have det lollandske erhvervsliv på banen.

Et årligt tilskud på 5.000 kroner fra en række af de lokale virksomheder ville gøre underværker og i sidste ende komme dem selv til gode, mener hun.

- Broen Lolland har efterhånden været her så længe, at vi kan se nogle af de første børn, vi hjalp, arbejde i eksempelvis butikker rundt i kommunen, mens vi møder andre som trænere i foreningslivet. Derfor gavner det faktisk erhvervslivet, at vi gør en indsats for disse børn og unge, forklarer Bente Kruse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bestyrelsen er hårdt presset

Gennem alle årene har Broen Lolland taget alle de børn ind, som er blevet henvist, men den lille forenings bestyrelse kan næsten ikke klare mere.

Bente Kruse kan ikke holde tårerne tilbage, når hun taler, for situationen påvirker hende dybt.

Hun ser familierne, ser deres svære vilkår, og hun ved, hvor meget den hjælpende hånd betyder.

Men den lokale bestyrelse består af frivillige kræfter.

- Vi er så overbelastet nu, at det er for meget, og vi har simpelthen ikke tid eller overskud til at finde flere frivillige. Kan vi ikke skaffe penge til at fortsætte, er vi jo nødt til at sige, at vi må lukke ned.

Hvad er Broen?

Broen har som formål at støtte socialt udsatte børn og unge med kontingenter og udstyr til idræt eller andre fritidsaktiviteter. Målet er at få børnene ud blandt andre børn, hvor de kan være en del af et positivt fællesskab og spejle sig i voksne rollemodeller og dermed få nogle succesoplevelser og en styrket tro på sig selv. Det foregår i lokale foreninger og klubber med sport, spejder, teater, musik, billedskole eller andre aktiviteter for børn og unge som omdrejningspunkt.

Broens lokalforeninger hjalp i 2021 4.967 børn og unge til en meningsfuld fritid i gode fællesskaber.

Broen hjælper børn fra socialt udsatte familier – det kan eksempelvis være enlige mødre eller fædre, sygdomsramte familier og familier med sociale problemer, hvor familiens situation betyder, at barnet ikke har mulighed for at deltage i et aktivt fritidsliv sammen med andre børn eller unge.

Børnene finder Broen frem til gennem et samarbejde med blandt andet lærere, pædagoger, sagsbehandlere, sundhedsplejersker og andre fagpersoner i kommunen. Hvis forældrene giver deres samtykke, kan barnet i løbet af kort tid påbegynde en aktiv fritid i en lokal forening med Broens støtte.

broen-danmark.dk

Coronatiden gjorde det umuligt for de unge at komme ud og dyrke idræt eller andre fritidsaktiviteter og gjorde det både nemt og bekvemt at sidde hjemme.

Den tid bliver nu afløst af den økonomiske krise, hvor forældrene kan have mere end svært ved at finde pengene til at sende dem afsted.

Flere af de børn, som har været tilknyttet Broen Lolland, har været på Julemærkehjem, og her er forældrene vendt tilbage til organisationen for at få en håndsrækning, når børnene er kommet hjem.

Nogle har måske ikke den store lyst til at bevæge sig, og derfor har det været vigtigt at finde de helt rette fritidsinteresser. Samtidig har Broen Lolland et godt samarbejde med diætistafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fritidsaktiviteter betaler sig

De lokale ildsjæle vil gerne hjælpe, men det bliver sværere og sværere, når kræfterne ikke rækker og pengene ej heller.

At det hjælper at få de unge i gang, viser et forskningsresultat fra arbejdsmedicinsk-afdeling på Regionshospitalet i Gødstrup.

- Studiet fortæller, at unge, der som 15-årige har gang i en fritidsaktivitet, har 60 procent større sandsynlighed for at være i beskæftigelse, når de er mellem 25 og 29 år, forklarer Bente Kruse.

Ude i foreningsverdenen sætter Broen Lolland også sine spor.

Omkring 80 børn får støtte til at gå til fodbold, og da organisationen var på besøg hos FamilieRingen, der er med til at knytte kontakt mellem udsatte familier og foreninger, var det især svømningen, som trak.

Bente Kruse er meget taknemmelig for det arbejde, som kommunens to brobyggere gennem DGI Storstrømmen løser. Her er det Michael Stryger Rasmussen, der dækker det midtlollandske område. Arkivfoto: Ingrid Riis

- I løbet af tre dage blev 32 børn skrevet op til at gå til svømning, fortæller Broen Lollands formand, der på den måde ser den store nytte, som arbejdet gør. Måske skulle der arbejdes endnu mere intensivt på at samle penge ind, men det er ikke her, bestyrelsen har sin force.

- Der er ikke tid til så meget, fordi vi prioriterer børnene først. Samtidig har vi i bestyrelsen en baggrund som enten pædagoger eller lærere og kender derfor ikke så mange i virksomhederne.

Fortsætter den økonomiske krise, som primært rammer de udsatte familier, er der dog behov for at gøre noget, for i Broen Lolland kan man skimte bunden af pengekassen - og hvis disse børn skal have en håndsrækning, skal pengene findes lokalt.

Mængden af familier med behov for hjælp ser i hvert fald ikke ud til at blive mindre.

Du kan læse flere lokale nyheder fra Lolland-Falster HER.

  • NAK-Bente Kruse-Broen1
    Nok smiler Bente Kruse fra Broen Lolland på billedet, men i øjeblikket er der ikke meget at smile af. Pengene rækker ikke længere til at hjælpe alle de børn, som har brug for at komme ud i idrætslivet. Arkivfoto: Anders Knudsen
  • MAR DGI-brobygger-2
    Rumænske Eduard har fået hjælp til at komme til fodbold gennem Broen Lolland og brobygningsprojektet mellem DGI Storstrømmen og Lolland Kommune. I øjeblikket oplever bestyrelsen i Broen Lolland, at antallet af børn med behov for hjælp stiger eksplosivt. Arkivfoto: Ingrid Riis
  • MAR DGI-brobygger-4
    Bente Kruse er meget taknemmelig for det arbejde, som kommunens to brobyggere gennem DGI Storstrømmen løser. Her er det Michael Stryger Rasmussen, der dækker det midtlollandske område. Arkivfoto: Ingrid Riis
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken