Annonce
Udland

USA tilbød Danmark særstatus på spionagemøder

Danmark var i sidste uge kortvarigt blandt de bare fem EU-lande, som USA's justitsminister, Eric Holder, selv inviterede til at sidde med i en ny arbejdsgruppe, der skulle følge op på medierapporter om amerikansk overvågning på internettet og spionage mod EU.

Ritzau erfarer, at Holder i et brev foreslog EU-Kommissionen, EU's nytiltrådte litauiske formandskab og EU's udenrigstjeneste at tage nationale efterretningseksperter fra Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Holland og Danmark med til møde i Washington.

Den første invitation var tiltænkt lande med stærk tradition og kapacitet på efterretningsområdet. Men den fik ifølge flere EU-diplomater, Ritzau har talt med, en ublid modtagelse i flere andre EU-lande, der også ville være med.

Det fik Holder til at skrive endnu et brev, hvor han undskyldende tilføjede de øvrige to store EU-lande, Spanien og Italien.

Men når mødet faktisk går i gang mandag eftermiddag i Washington er det i stedet omkring 20 af de 28 EU-lande, der har nationale repræsentanter med. Deriblandt også en medarbejder fra den danske ambassade i Washington.

Og til trods for den seneste uges megen fokus på medierapporter om, at USA har overvåget og spioneret mod EU-kontorer i Washington, New York og Bruxelles, forventes mødet primært at handle mere generelt om databeskyttelse, ikke om efterretninger.

Under sidste uges heftige brevskriveri og mødeaktivitet insisterede især Storbritannien - med lidt støtte fra Sverige - på, at EU af princip ikke skal beskæftige sig med efterretningsspørgsmål, fordi det er de enkelte medlemslandes ansvar.

Derfor bliver det centrale på arbejdsgruppemødet de spørgsmål om databeskyttelse og privatlivets fred, der udspringer af den tidligere amerikanske agent Edward Snowdens første runde afsløringer af amerikansk overvågning af Facebook og andre internetbaserede netværk.

Mens der ikke forventes at være reel debat om forrige weekends rapporter om aflytning og mere regulær efterretningsaktivitet.

Eftersom flere medlemslande ikke vil tale om efterretninger i et større forum er det ifølge Ritzaus oplysninger endnu ikke afklaret, hvordan og hvem der så kan være part i en dialog, der handler om spionage mod selve EU.

Ekspertgruppens arbejde er blevet sat i gang i hast, for at det kan ske samtidig med, at EU og USA ligeledes mandag tager hul på ambitiøse forhandlinger om en fremtidig frihandelsaftale.

Frankrigs præsident, Francois Hollande, luftede i sidste uge muligheden for at udskyde frihandelsforhandlingerne, hvis ikke der kom hurtige svar på de andre spørgsmål.

/ritzau/

Annonce
Udland

Skuespiller Donald Sutherland er død

Annonce
Annonce
Lolland

Kommune advarer efter hackerangreb: Cirka 1400 borgeres data kan være lækket

Lolland

Fra VM i Qatar til Maribo: Du får et bedre og mere lykkeligt liv

Vejret

Nu lægger sommervarmen sig over Sydhavsøerne: Så varmt bliver det

Politik

Minister efter ny aftale: Så meget stiger prisen på oksekød

112

Evakuerede beboere: Brand brød ud i lejlighed

Politik

Få overblikket: Her er hovedpunkterne i den grønne trepartsaftale

Samfund

Aggressiv modreaktion: - Det ligner en grim skilsmisse

Lokal nyt

Taget på fersk gerning: Forsøgte at liste ud af supermarkedet

112

Kørte 175 km/t i 90-zone

Sport

Spanien hjælper Danmark før Serbien-brag: Sådan går vi videre ved EM

Sport

Kontraktforlængelse - Sikkert kort bliver hos Bjørnene

112

Natlig indbrudstyv stjal nøgler og bil - men politiet holdt øje

Trafik

Efter stort tog-kaos: Opløftende melding fra DSB

Indland

Hver fjerde borger har mad og vand til tre døgn i hjemmet

Politik

Fik nej til nyt partinavn

Annonce
Annonce
Lolland

Dinosaur forsvundet på vej til Knuthenborg

112

Ung mand hjalp Islamisk Stat og straffes med fire år

Indland

Kronprins Christian er blevet student

Erhverv

Danish Crown fremrykker lukning af Ringsted-slagteri

112

Rasende 27-årig fik peberspray: Skabte kaos i toget

112

Roses af brandvæsnet efter brand:- Det var effektivt arbejde

Samfund

Aeah forstår det ikke: Nu skal broren flytte igen