Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

Mad og spisevaner i Middelalderen

I temadagene kan man få et indblik i, hvordan maden blev tilberedt og hvilke retter der kunne sættes på bordet, og man kan høre om selve måltidets afvikling. Foto: Middelaldercentret

I weekenden 10. og 11. august sætter Middelaldercentret i Sundby fokus på, hvad folk spiste for 600 år siden.

I weekeden bliver der arbejdet hektisk ved gryder og pander på Middelaldercentret, og centrets besøgende får mulighed for et indblik i en smagsverden, der var overraskende varieret og raffineret. Det er en udbredt opfattelse, at man i middelalderen kastede helstegte pattegrise i gabet dag ud og dag ind, og at et godt måltid bestod af enorme mængder kød (og så en skål kød ved siden af, for en sikkerheds skyld). Men virkeligheden var langt mere nuanceret.

I fornemme og velhavende kredse benyttede man eksotiske krydderier fra fjerne egne - jo mere, des bedre, for krydderier fra for eksempel Indien var vanvittigt kostbare, og viste at ejeren var godt ved muffen. God (og særligt fremmedartet) mad var ikke kun nødvendig næring; det var også et statussymbol, der sendte et signal om, at man hørte til det gode selskab. En formel banket i konge- eller fyrstekredse kunne nogle gange bestå af hundredevis af retter.

Mere beskeden standard

Blandt almindelige mennesker var standarden selvfølgelig noget mere beskeden, men også her spiste man en hel del mere varieret, end de fleste i dag forestiller sig - og en hel del sundere, faktisk. Tilværelsen kunne være hård, og for de flestes vedkommende var dagens arbejde meget fysisk krævende. Derfor var der behov for et stort energi-indtag, men det var sjældent tomme kalorier. Farve- og tilsætningsstoffer var ukendte, "neutralmarineret" kyllingekød fandtes ikke. Alle fødevarer var pr. definition økologiske, alle kornvarer var fuldkorn, og svinekød indeholdt ikke medicinrester. Kvaliteten var altså generelt væsentligt højere end i vor tid.

I temadagene kan man få et indblik i, hvordan maden blev tilberedt og hvilke retter der kunne sættes på bordet, og man kan høre om selve måltidets afvikling. Det er også mulighed for at se, hvordan en arbejdsdag kunne forme sig for køkkenpersonalet, der snildt kunne bruge en hel dag på at forberede aftensmåltidet.

De madrelaterede aktiviteter afvikles på nokken ved havnen i middelalderbyen Sundkøbing, og kører dagen igennem begge dage.

  • I temadagene kan man få et indblik i, hvordan maden blev tilberedt og hvilke retter der kunne sættes på bordet, og man kan høre om selve måltidets afvikling. Foto: Middelaldercentret
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Efter tre års kamp: Byen får sin købmand tilbage

Guldborgsund

Micke fik stjålet sin bil, da han selv var ude for at stjæle: Nu beder han om hjælp

Guldborgsund

Sejler snart igen: Kom gratis med færgen

Indland

Yngre læge tiltalt for seksuelle overgreb på sine døtre

Lolland

Lynda fik "en skidegod idé" - nu åbner hun overraskende sted: - Jeg har været igennem et sikkerhedskursus

112

Næsten fordobling: Antallet af indbrud stiger på Lolland

Maribo

Tilbage til rødderne: Klaus halverer forretningen for at fordoble glæden

Indland

Rekordmange personer fik sidste år konstateret diabetes

Indland

To personer fundet døde i sø

Indland

Lastefolk i Københavns Lufthavn strejkede over vagtplaner

Lolland

Billig brændstof lokkede mange til pistolerne

Guldborgsund

Helt gratis for børn og familier: Kommune inviterer i zoo

Guldborgsund

Vild galla-entré: Se elevernes særlige, sjove og skøre ankomst

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Lunt forårsvejr begynder lørdag med op mod 15 graders varme

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Alvorlig trafikulykke: Mand fløjet væk med helikopter

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Drøner ind i politibil: Så røg bil og kørekort

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte