cookie-og-privatlivspolitik
To brødre overfaldt og mishandlede en nat i juni deres kammerat Phillip Johansen, fordi han skulle have "en lærestreg". Tirsdag er de i Retten på Bornholm blevet dømt for drab.
To brødre overfaldt og mishandlede en nat i juni deres kammerat Phillip Johansen, fordi han skulle have "en lærestreg". Tirsdag er de i Retten på Bornholm blevet dømt for drab.
Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

112

Brødre får 14 års fængsel for brutalt drab i Nordskoven

Phillip Johansen blev i skov udsat for en smertefuld mishandling, da hans venner ville give ham "lærestreg".
01. december 2020 kl. 12:19 Af Ritzau

Annonce

Brødrene Magnus og Mads Møller får 14 års fængsel for drab, da de en nat i juni tævede deres 28-årige kammerat Phillip Johansen ihjel i Nordskoven på Bornholm.

Det har et nævningeting i Retten på Bornholm tirsdag afgjort i sagen, der har tiltrukket mange journalister langvejs fra.

Brødrene har straks anket dommen til landsretten i håbet om at blive frifundet for drab og kun dømt for vold med døden til følge, der straffes mildere.

23-årige Magnus Møller og 26-årige Mads Møller har begge erkendt, at de tog med Phillip Johansen ud i skoven, fordi de ville give ham "en lærestreg".

Det var ikke meningen, at han skulle dø, har de sagt. Men nævningene og dommerne var enige om, at de skulle dømmes for drab og ikke vold med døden til følge.

I mindst 15-20 minutter udsatte de Phillip Johansen for særdeles kraftfuld, mangeartet og brutal vold, som kan karakteriseres som mishandling.

Det enige nævningeting har i strafudmålingen lagt vægt på afstumpetheden i mishandlingen.

Phillip Johansen fik 39 læsioner, og vicestatsobducent Christina Jacobsen har fortalt, at hun ikke har set så slemme skader før. Skaderne har bragt den 28-årige i en "svær smertepåvirket tilstand".

De to brødre har i retten forklaret, at deres mor fortalte, at Phillip Johansen havde forgrebet sig på hende. Derfor tog de 22. juni sent om aftenen med kammeraten ud i Nordskoven på en shelterplads, hvor de drak alkohol.

På et tidspunkt kørte de på tanken efter mere, og da de vendte tilbage overfaldt de Phillip Johansen. Han blev væltet ned på jorden, og ifølge anklageskriftet fik han sat et knæ mod sin hals.

Han blev også tævet med en granrafte, stukket, slået med en flaske, slået med brandvarme ildragere og trampet i hovedet og skridtet med træsko.

Undervejs holdt de flere pauser, hvor de drak øl, mens Phillip Johansen forekom bevidstløs. Når han kom til sig selv - blandt andet ved at de sparkede til ham - genoptog de volden.

Efterfølgende efterlod de ham i skoven, og da Phillip Johansen blev fundet livløs dagen efter, blev han efter genoplivningsforsøg erklæret død.

Retten har i afgørelsen lagt vægt på, at brødrene efterlod Phillip Johansen i en hjælpeløs tilstand om natten, og de måtte finde det overvejende sandsynligt, at han ville dø.

- De måtte antage, at han først ville blive fundet om dagen, siger dommer Henrik Engell Rhod.

Efter drabet blev der på sociale medier spekuleret i, om der var et racistisk motiv, fordi Phillip Johansen er dansk-tanzaniansk. Det har ført til en massiv mediedækning, hvor selv New York Times har dækket sagen.

Men anklageren har afvist, at det kan bevises og i stedet peget på det personlige motiv.

Alligevel vil Black Lives Matter Danmark tirsdag eftermiddag demonstrere mod racisme på torvet foran retten i Rønne.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce