cookie-og-privatlivspolitik
Adskillige politibetjente har torsdag holdt vagt ved Dommervagten i København.
Adskillige politibetjente har torsdag holdt vagt ved Dommervagten i København.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

112

Dommer afbryder timelangt retsmøde i terrorsag

Efter et mere end 11 timer langt grundlovsforhør om våbenkøb beslutter dommer at udsætte afgørelse til fredag.
12. december 2019 kl. 23:30 Af Ritzau

Annonce

Grundlovsforhøret i sagen om forsøg på køb af våben til brug ved terror er blevet afbrudt sent torsdag aften. Det genoptages fredag morgen klokken 08.30 i Dommervagten ved Københavns Byret.

Det har dommer Lone Molsted besluttet.

Årsagen er, at man efter hendes opfattelse ikke kan nå at gennemgå den resterende del af grundlovsforhøret torsdag.

Det er simpelthen blevet for sent.

Fem personer er sigtet i sagen - fire mænd og en kvinde.

De er i alderen 21 til 28 år og er sigtet for at have overtrådt den mest alvorlige terrorbestemmelse i straffeloven - paragraf 114, stk. 1.

I løbet af de timer, der allerede er brugt på retsmødet, har der blandt andet været mulighed for afhøring af de sigtede, ligesom der fra anklagemyndighedens og politiets side er blevet fremlagt dokumentation.

Fredag venter de afsluttende bemærkninger fra forsvarerne og anklagerne. Samt - ikke mindst - dommerens afgørelse om, hvorvidt der er grundlag for at varetægtsfængsle de sigtede personer.

Ifølge sigtelsen har de forsøgt at indkøbe våben og ammunition i månederne op til 11. december - altså onsdag - hvor de sammen med yderligere mindst 18 personer blev anholdt i en omfattende politiaktion.

Grundlovsforhøret var planlagt til at begynde klokken 11.30 torsdag formiddag, men blev forsinket og begyndte ved middagstid.

Da det blev afbrudt om aftenen kort før klokken 23.30, havde dommer Lone Molsted, de fem sigtede, deres forsvarere og repræsentanter fra politiet og anklagemyndigheden været til stede i retssalen i næsten 12 timer.

Grundlovsforhøret blev i øvrigt holdt for lukkede døre, hvorfor pressen blev sendt uden for døren, allerede da sigtelsen var blevet læst op.

Der har også været et andet grundlovsforhør i Dommervagten ved Københavns Byret torsdag med relation til den store antiterroraktion.

Det sluttede kort efter klokken 21. Her blev tre sigtede varetægtsfængslet indtil 8. januar 2020. Den sag drejer sig om forberedelse af bombesprængninger.

Endelig er en mand ved Retten i Odense blevet varetægtsfængslet i fire uger. Også den sag kan henføres til onsdagens aktion, som blev gennemført af PET og flere af landets politikredse.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce