cookie-og-privatlivspolitik
Naturbranden ved Sisimiut august 2019.
Naturbranden ved Sisimiut august 2019.
Foto: Basse Vængtoft/Beredskabsstyrelsen./Free

112

Forsvaret reddede vandrere fra grønlandsk storbrand

To turister og en guide blev fanget i opblusset naturbrand i Grønland. Forsvarets nye helikopter reddede dem.
14. august 2019 kl. 13:01 Af /ritzau/

Annonce

Tre vandrere i området nær Kangerlussuaq slap med skrækken, da de tirsdag aften blev fanget i kraftig røgudvikling fra den store igangværende naturbrand i det vestlige Grønland.

De fik sendt en nødmelding til politiet, men da en helikopter fra Air Greenland ikke kunne finde de to vandrere og deres guide, trådte det danske forsvar til.

Fra støtteskibet Absalon gik en af Forsvarets nye Seahawk-helikoptere i luften, og ved hjælp af de moderne sensorer om bord lykkedes det på kort tid at finde de tre nødstedte.

Helikopteren afleverede vandrerne til et lægetjek i Sisimiut, og ifølge Arktisk Kommando er de sluppet uden fysiske mén.

Branden i området mellem Kangerlussuaq og Sisimiut har været i gang siden 8. juli, hvor den ifølge grønlandsk politi blev startet af en rygeovn.

Brandfolk og frivillige har flere gange siden slået flammerne ned, men branden bliver ved med at ulme i det tørvefyldte område, og kraftige vinde får den med jævne mellemrum til at blusse op igen.

De to turister og deres guide var ifølge Forsvaret vandret ud fra Kangerlussuaq uden at vide, at fjeldbranden var blusset op.

Hændelsen fandt sted, få timer efter at et brandbekæmpelsesbidrag fra Danmark ankom til Grønland.

Beredskabsstyrelsen satte tirsdag eftermiddag 38 danske brandfolk og deres specialudstyr på et af Forsvarets Hercules-fly og sendte dem nordpå for at hjælpe med at få den massive brand under kontrol.

De danske brandfolk, der er en blanding af frivillige, værnepligtige og erfarne brandfolk fra Beredskabsstyrelsen, har fået 14 dage til at inddæmme den store brand.

Det skal blandt andet ske ved at banke lange spyd ned i jorden for at lave kanaler til vand, der kan slukke de underjordiske gløder i tørvens rodsystemer.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce