cookie-og-privatlivspolitik
Torsdag har Rigsadvokaten indvilget i at efterkomme en europæisk arrestordre fra Letland om at få udleveret Kristine Misane, der har siddet i Vestre Fængsel i mere end 14 måneder. (Arkivfoto)
Torsdag har Rigsadvokaten indvilget i at efterkomme en europæisk arrestordre fra Letland om at få udleveret Kristine Misane, der har siddet i Vestre Fængsel i mere end 14 måneder. (Arkivfoto)
Foto: Støttegruppe På Facebook/Ritzau Scanpix

112

Lettisk kvinde sendes til hjemland efter 14 måneder i fængsel

Sydafrika får alligevel ikke 46-årige kvinde udleveret til en straffesag om bortførelse af lille datter.
20. februar 2020 kl. 11:13 Af Ritzau

Annonce

Efter mere end 14 måneders ophold i en celle i Vestre Fængsel har en lettisk kvinde torsdag fået besked om, at hun skal udleveres til sit hjemland.

Afgørelsen er truffet af Rigsadvokaten. Årsagen er, at Letland i sidste øjeblik før en planlagt udlevering til Sydafrika udstedte en europæisk arrestordre.

Dermed har den danske anklagemyndighed besluttet at slå en streg over en tidligere afgørelse om at sende Kristne Misane til et fængsel i Sydafrika. Denne afgørelse var ellers sidste år godkendt af de danske domstolene som lovlig.

I det langstrakte forløb har der tre gange været konkrete planer om, at sydafrikanske betjente skulle overtage den 46-årige kvinde - men hver gang er de blevet aflyst.

Kvinden har frygtet for sit liv, har hun sagt, og derfor har hun med alle midler strittet imod. I november søgte hun om asyl i Danmark. Og på det seneste indledte hun en sultestrejke, oplyste hendes støtter.

I et retsmøde torsdag i Københavns Byret ser Kristine Misane træt ud. Hun virker også lettet. Hun siger ja til at blive udleveret til en straffesag i Letland.

- Jeg er enig med min advokat, siger hun med svag stemme.

- Jeg beder bare om en hurtig afgørelse. Jeg savner kontakt med mine mindreårige børn, siger hun til dommer Lone Bach Nielsen.

Ifølge nye lovregler skal retten sige ja, før en udlevering kan gennemføres. Det skal ske inden ti dage.

Kristine Misane blev anholdt af danske betjente under en mellemlanding i lufthavnen i Kastrup 9. december 2018. Hun var efterlyst af Sydafrika.

Lovovertrædelserne handler om blandt andet foragt for retten og om, at hun havde fjernet sin dengang treårige datter fra landet trods en retskendelse. Barnets far er sydafrikaner. Under fængslingen har barnet været passet af familie i Letland.

I lang tid har Letland lagt pres på Danmark for at undgå, at statsborgeren blev sendt til Sydafrika. Der var blandt andet appeller om risikoen for overtrædelse af menneskerettighederne.

Imidlertid afviste anklagemyndigheden alle indsigelser. Rigsadvokaten støttede sig til en garanti fra Sydafrika om, at hun ikke ville blive udsat for nedværdigende behandling eller tortur.

For eksempel erklærede landet, at Misane i givet fald ville få mindst 4,4 kvadratmeter i en celle med 17 andre. Og at fangerne ville være opsyn, mens de spiste og motionerede, fremgår det af kendelser i sagen.

Den har også været rejst på regeringsplan. Og Danmarks ambassadør i Riga blev undervejs kaldt til en alvorlig samtale i det lettiske udenrigsministerium.

I januar 2019 afslog Letland at overtage sagen mod Kristine Misane. Der var intet lovligt grundlag, mente landets rigsadvokat.

Men i mandags modtog man nyt bevismateriale i sagen, oplyser rigsadvokaturen i Riga til Ritzau.

Tirsdag blev arrestordren udstedt i Riga - hvilket var samtidig med, at sydafrikanske embedsmænd ifølge en rejseplan skulle rejse til Danmark for at overtage fangen. Udleveringen skulle ske fredag i lufthavnen i Kastrup.

Den danske rigsadvokats afgørelse fik Misanes advokat, Henrik Stagetorn, besked om blot 20 minutter før torsdagens retsmøde om fortsat fængsling.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce