cookie-og-privatlivspolitik

112

PET's afhøring i syrisk fængsel holdes hemmelig i dronesag

Fængslet Islamisk Stat-kriger blev i juli afhørt af PET i Nordsyrien. Byret tillader oplæsning af rapport.
09. oktober 2019 kl. 11:01 Af Ritzau

Annonce

I juli rejste to danske PET-medarbejdere ind i det nordlige Syrien, hvor de i et område kontrolleret af oprørsstyrker afhørte en fængslet kriger fra Islamisk Stat.

Afhøringen godkendes onsdag som bevis i en stort anlagt straffesag i Københavns Byret, hvor tre mænd anklages for at have leveret droner og andet udstyr til Islamisk Stat. De er tiltalt for medvirken til terror.

Byretten har onsdag accepteret, at de to anklagere kan læse forklaringen op, selv om forsvarerne i sagen ikke har haft mulighed for at stille spørgsmål til den fængslede.

Men hvad manden faktisk sagde 17. og 19. juli til PET-folkenes diktafon og videokamera i Dayrik-fængslet holdes hemmeligt for offentligheden. Rettens tre dommere har afgjort, at dørene lukkes, mens afhøringen læses op.

- Vidnets sikkerhed vil bringes yderligere i fare, hvis vidnet skal afgive forklaring i et offentligt retsmøde, siger rettens formand, dommer Kirsten Schmidt.

Den afhørte er af bangladeshisk herkomst, men er vokset op i England. Han er svoger til en af de tre tiltalte, som kaldes chaufføren. Tidligere i sagen har anklagerne fremlagt en korrespondance, hvor de to mænd skændes.

PET har oplyst, at man blev opmærksom på, at han sad fængslet i det nordlige Syrien, fordi den britiske tv-station ITV i 2018 bragte et interview med manden, der har virket som advokat.

Den ene af PET-folkene har forklaret retten, at afhøringen foregik som en almindelig dansk afhøring.

Den fængslede var positiv og indvilgede hurtigt i at medvirke. Han blev ikke stillet noget i udsigt, har PET-medarbejderen sagt. Motivationen for at besvare spørgsmål var, at han ikke længere er tilhænger af IS-ideologien.

PET-manden, der kaldes KF 0868, har nægtet at oplyse, hvordan det lykkedes at komme ind i Al-Hasakah provinsen, hvor fængslet i Dayrik ligger.

Området kontrolleres af SDF, Syrian Democratic Forces, hvori også den kurdiske YPG-milits indgår. Det har de seneste dage vakt international opsigt, at Tyrkiet planlægger en militær aktion i det nordlige Syrien mod netop YPG.

Under afhøringen i juli var der kampe i området, kom det frem på et retsmøde i sidste uge.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce