cookie-og-privatlivspolitik
Dukken, der skulle forestille statsminister Mette Frederiksen (S), blev hængt op på gaden i København på Julius Thomsens Plads. (Arkivfoto).
Dukken, der skulle forestille statsminister Mette Frederiksen (S), blev hængt op på gaden i København på Julius Thomsens Plads. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

112

To er anholdt for afbrænding af statsministerdukke

To mænd er sigtet efter alvorlig bestemmelse efter afbrænding af Mette Frederiksen-dukke.
24. januar 2021 kl. 15:34 Af Ritzau

Annonce

To personer er anholdt og sigtet efter straffelovens bestemmelser om angreb på regeringen, oplyser Københavns Politi.

Anholdelserne sker, efter at en dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen lørdag blev brændt af ved en demonstrationen på Frederiksberg. Politiet har efterforsket sagen lørdag nat og søndag.

Dukken var påmonteret et skilt med ordene "Hun må og skal aflives".

- Det er fuldstændig uacceptabelt at fremføre så alvorlige trusler i et demokrati, og derfor er jeg godt tilfreds med, at den omfattende efterforskning allerede har ført til anholdelser i sagen, siger politidirektør Anne Tønnes, i en pressemeddelelse.

De anholdte er to mænd på 30 og 34 år. De bliver søndag fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

Annonce

Københavns Politi har efterforsket sagen i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste (PET), og politiet kan ikke udelukke, at endnu flere bliver anholdt.

Strafferammen for overtrædelse af paragraf 113, som de to er sigtet for at overtræde, er 16 års fængsel. Dermed er paragraffen blandt de mest alvorlige i straffeloven.

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at der er rejst yderligere sigtelser mod de to mænd.

Der er tale om paragraf 266, som man kan straffes efter, hvis man "truer med at foretage en strafbar handling, der er egnet til hos nogen at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd".

Politiet har rejst en underordnet sigtelse om, at truslerne skal anses som fremsat mod et medlem af regeringen, hvilket er en skærpende omstændighed.

Annonce

Det kan komme i betragtning, hvis retten ikke er enig i, at der er tale om en overtrædelse af den alvorlige bestemmelse - paragraf 113.

Søndag eftermiddag har justitsminister Nick Hækkerup (S) endnu en gang understreget, at hændelserne ved lørdagens demonstration var uacceptabelt.

Demonstrationen var arrangeret af gruppen "Men in Black", der blandt andet er trætte af coronarestriktionerne og nedlukningen af landet.

- Landets love skal overholdes. Punktum. Vi er alle sammen frustrerede over den coronaepidemi, der nu har hærget Danmark og hele verden i et år. Vi håber alle, at det snart går over, og at vi igen kan lempe restriktionerne. Der er vi desværre bare ikke endnu, skriver Hækkerup blandt andet på Facebook.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE