cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Landsbyklynger et stærkt strategisk redskab til robusthed

Folketinget vedtog i 2019 en ændring af planloven, der skal sikre kommunalt fokus på levedygtige landsbyer. Kommunerne skal med lovændringen sætte strategiske mål for udvikling af deres landsbyer, og her kan landsbyklynger være et godt redskab.
14. juni 2020 kl. 12:57 Af Linda Sommer

Realdania, DGI og lokale og Anlægsfonden har bidraget til, at der kunne blive etableret Landsbyklynger, som en mulig udviklingsstrategi for landsbyer. Der er netop udkommet den første delrapport, udarbejdet af Aalborg Universitet og Syddansk Universitet, der i 2015 lavede forundersøgelsen, som udforskede muligheden for, at landsbyklynger kan være en relevant strategi, som udviklings- og styringsværktøjer i forbindelse med at styrke landsbyer. Herefter har 24 landsbyklynger (ingen på Lolland) deltaget i projektet. Den første af tre delevalueringer er netop udkommet.

I Lokallisten Lolland vil vi gerne være med til at styrke de menneskelige ressourcer, der er til stede på landet og vi vil herunder også særligt nævne vores øer. og som et forsøg på at bygge et grundlag for bæredygtigt fællesskab og frivillighed. Vi vil gerne se på de muligheder, der er i bygninger og ej at forglemme herlighedsværdien.

I 2018 blev Fejø udnævnt til at være årets landsby. Temaet var den samarbejdende landsby. ”Udvikling og tilflytning kommer ikke af sig selv. Det kræver hårdt og vedvarende samarbejde, og det har Fejø om nogen vist, sagde formanden for bedømmelseskomiteen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter”.

Lokallisten Lolland synes prisen til Fejø var velfortjent og et godt skulderklap til mange års hårdt arbejde. Vi skal huske at drage læring og nytte af denne slags priser. Derfor finder vi, at der bør oprettes et ø- og landdistrikts sekretariat, som kan arbejde med udvikling og understøttelse. Gerne med afsæt i klynge modellen og den læring vi allerede har ift. de foreninger i f.eks. Brandstrup, Errindlev og Østofte, som har lavet nogle gode og udbytterige tværfaglige samarbejder. Sekretariatet skal være ledet af en lokal med kendskab til vores egn, en ildsjæl der kan fondraise og facilitere network. Dermed bliver øerne ikke glemt i en planstrategi, og der kan komme det rette fokus ift. at lave en strategi for vores landdistrikter og øer. Lolland kommune består af både landdistrikter og lidt større bysamfund, ej at forglemme.

Linda Sommer og Leo Christensen

Lokallisten Lolland

Østervang 28, 4930 Maribo
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39