cookie-og-privatlivspolitik
Trepartsaftalen om lærlinge vil gøre en kæmpe forskel på Lolland-Falster, vurderes det på Celf.
Trepartsaftalen om lærlinge vil gøre en kæmpe forskel på Lolland-Falster, vurderes det på Celf.
Foto: Ditte Valente/Arkiv

Erhverv

Celf: Lærlingeaftale vil gøre en kæmpeforskel

Trepartaftale om lærlinge giver genlyd i Lolland-Falsters erhvervsliv.
01. juni 2020 kl. 10:01 Af Jesper Bøgh

Annonce
FAKTA
Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) er en selvejende institution, der administrerer de cirka fem milliarder kroner, som arbejdsgiverne - både private og offentlige - hvert år skal indbetale for at sikre, at der er praktikpladser nok. Igennem flere år har arbejdsgiverne indbetalt mere, end der er givet i tilskud, og der har derfor ophobet sig 5,4 milliarder kroner.


De 5,4 milliarder kommer nu til udbetaling efter følgende model:

* Løntilskud på 75 procent af lønnen til lærlinge, der var ansat før 1. maj.

* Løntilskud på 90 procent af lønnen til lærlinge, der er ansat efter 1. maj.

* Løntilskud på 45 procent af lønnen til lærlinge på korte aftaler, hvis de ikke har været i virksomheden før.

* Den nuværende refusion for lærlingenes løn i skoleperioder øges med 20 procent.

* Arbejdsgiverne slipper for at betale bidrag til AUB i tredje kvartal, hvilket samlet set sparer dem 1,4 milliarder kroner.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, der betyder, at arbejdsgiverne samlet set får tilbageført 5,4 milliarder kroner af deres egne penge i håbet om, at det vil gøre det mere attraktivt at huse de unge, vil gøre en kæmpe forskel på Lolland-Falster.

Det vurderer Ove Jensen, praktikpladskonsulent på Celf, der i løbet af i går nærmest har haft telefonstorm fra virksomheder, der har kontaktet Celf for at høre mere om aftalens betydning og muligheder. Aftalen blev lanceret torsdag aften.

- Lige nu kan vi ikke sige meget mere, end det der blev meldt ud på pressemødet. Så vi afventer mere konkret information fra ministeriet. Men når det er sagt, så giver denne aftale genlyd, siger Ove Jensen.

Det er nemlig godt nyt for mekanikerlærlingen. Og for frisøreleven. Og for bankeleven, gartnereleven, sosu-eleven og de tusindvis af andre unge, der er afhængige af en læreplads for at gennemføre deres uddannelse.

- På landsplan har coronakrisen medført, at antallet er styrtdykket med nærmest en halvering. På Lolland-Falster har vi også set et fald, dog ikke helt så meget, lyder det fra Ove Jensen, der vurderer, at aftalen nu og her vil have en gavnlig effekt.

- Aftalen kommer til at gøre en helt konkret forskel for de elever, som i juni bliver færdige med grundforløb 1 og dermed står på tærsklen til at skulle søge praktikplads. Deres muligheder for at få en praktikaftale er nu steget betragteligt, siger han.

Ove Jensen forudser også, at der vil blive lavet flere aftaler indenfor brancher, hvor det er udbredt med skolepraktikpladser. Han mener, at trepartsaftalen er afgørende.

- Vi frygtede også et markant fald i antallet af praktikaftaler på Lolland-Falster på grund af coronakrisen. Men med denne aftale, som virkelig er fordelagtig for virksomhederne, så kommer vi måske endda til at se en stigning i antallet af aftaler, lyder det fra Ove Jensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce