cookie-og-privatlivspolitik
Op imod 400 var forsamlet til Roedagen 2019 ved Sofiehøj i Holeby, hvor en ny brancheaftale for roedyrkerne blev præsenteret.

2

Billeder

Op imod 400 var forsamlet til Roedagen 2019 ved Sofiehøj i Holeby, hvor en ny brancheaftale for roedyrkerne blev præsenteret.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Erhverv

Kamp for at bevare sukkerfabrikkerne

Der er brug for flere roearealer tæt på sukkerfabrikkerne, og derfor indeholder ny brancheaftale et ekstra tillæg til de nærmeste roedyrkere.
14. juni 2019 kl. 20:00 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Krisen kradser i sukkerroeindustrien efter, at EU gav markedet frit, så alle lande i Europa kan producere alt det sukker, de vil. Sukkerprisen er presset i bund, og det går ud over roedyrkerne, der ikke længere kan få den pris for deres sukkerroer som i fordums tid, hvor roerne blev betegnet som det hvide guld.

Nordic Sugar har måttet sande, at de lave priser har fået flere til at drosle ned på roearealerne, så der er ledig kapacitet på sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing F. Den tyske moderkoncern Nordzucker meddelte i december, at den står foran et gigantminus på over 300 millioner kroner og har derfor sat gang i en sparerunde på 150 millioner kroner primært på det administrative område.

Samtidig er flere sukkerfabrikker lukket i Europa, blandt andet i Frankrig. Men krisen i branchen må ikke gå ud over de danske sukkerfabrikker, lyder det fra Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere.

Han præsenterede sammen med Bo Secher, chefkonsulent i Nordic Sugars Agricenter, torsdag en ny brancheaftale på Roedagen i Holeby.

- Vi har en fælles opgave i at bevare de danske sukkerfabrikker ved at give dem en større volumen. Jeg håber, I vil være med til det, for det er der behov for, sagde han til de op imod 400 forsamlede, der på Roedagen fik nyeste viden fra forsøgsmarkerne.

En del af brancheaftalen går derfor ud på at forsøge at få flere af de lokale dyrkere, der er faldet fra til igen at dyrke sukkerroer. Dyrkere, der leverer roer inden for en afstand af 34 kilometer fra fabrikken, vil fremover modtage en logistik-præmie på 10 kroner pr. ton rene roer, og for dyrkere med en afstand på 16-34 km fra fabrikken aftrappes præmien lineært.


Kompensation

Af andre nye tiltag i brancheaftalen, der gælder fra sæsonen 2020/21 og frem, indtil den ændres eller opsiges af en af parterne, kan nævnes, at roedyrkerne fremover kan købe roefrø fra andre udbydere end Nordic Sugar, der hidtil har stået for salget for frøfirmaerne.

- Vi håber, at det kan skabe større konkurrence i markedet, siger Jørn Dalby.

Derudover bliver tillægget for tidlige roeleverancer i september øget med 25 procent, og dyrkere, der høstede et udbytte under 85 procent af deres fem-års gennemsnit i tørkeåret 2018, kan se frem til at få deres arealkrav for 2020/21 tilpasset, så arealkravet beregnes med et udbytte på 85 procent.

- Jeg er tilfreds. Vi er nået til enighed i god tid, men vi må acceptere, at tiden ikke er til prisstigninger på roer. Men de samlede tiltag skulle gerne gøre det nemmere at være roedyrker, og med det øgede tillæg for tidlige roeleverancer slipper vi fremover for diskussionen om, hvornår vi skal starte roekampagnen, siger Jørn Dalby.

- Men det vigtigste er at få optimismen tilbage i roedyrkningen og få større volumen på fabrikkerne. Fabrikkerne skal helst køre 120 døgn for at løbe rundt, og det kommer de ikke til i år. Vi er nervøse for, at en af fabrikkerne vil lukke på et tidspunkt. Der bliver lukket fabrikker rundt om i Europa, også i Frankrig, hvilket ville have været helt usandsynligt for bare få år siden, fortsætter Jørn Dalby.

Roedyrkerne kan for 2020/21 vælge mellem to et-årige kontrakter med enten fast eller variabel pris afhængig af Nordic Sugars regnskabsresultat og to tre-årige kontrakter også med enten fast eller variabel pris.

Bo Secher erklærede sig også tilfreds med aftalen og indbød roedyrkerne til informationsmøder om den nye brancheaftale 17. juni klokken 9.30-11.00 i kantinen på sukkerfabrikken i Nakskov på Tietgensvej 1 og 19. juni klokken 19.00-20.30 i kantinen på sukkerfabrikken på Østerbrogade 2 i Nykøbing.

Læs også artiklen "Tæt på optimal vækstsæson i LF landbrug" i fredagens Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce