cookie-og-privatlivspolitik
Kombinationen mellem den kommende gasledning til Lollad-Falster og to biogasanlæg på Lolland-Falster er ifølge SF et afgørende skridt i retning af grøn omstilling.

2

Billeder

Kombinationen mellem den kommende gasledning til Lollad-Falster og to biogasanlæg på Lolland-Falster er ifølge SF et afgørende skridt i retning af grøn omstilling.
Foto: Energinet

Erhverv

SF vil milliardinvestere i LF-biogas

SF vil etablere to biogasanlæg på Lolland-Falster, lyder det partiets klimaordfører.
20. april 2021 kl. 10:31 Af Jesper Bøgjh

Regeringens støtteparti SF er klar til at skaffe finansiering til etablering af to biogasanlæg på Lolland-Falster.

Det slår partiets klimaordfører, Signe Munk (SF), fast overfor Folketidende.

- SF vil skabe nyt grønt eventyr med biogas på Lolland-Falster, siger hun.

Med beslutningen om at etablere en 115 kilometer lang gasledning fra Sydsjælland til Nakskov via Nykøbing bør ifølge partiet følges op af en stor investering i biogas produceret på Lolland-Falster.

- Der er mulighed for et stort grønt eventyr lige her, hvis vi bygger fremtidens biogasanlæg lige netop på Lolland-Falster. Det vil både bevare og skabe mange lokale arbejdspladser og samtidig gavne den grønne omstilling, lyder det fra Signe Munk og tilføjer:

Annonce

- Samtidig vil det være et vigtigt skridt for den grønne omstilling. Det er alle tiders mulighed for at skabe flere arbejdspladser på Lolland og Falster, samtidig med at vi tager vigtige grønne skridt, siger hun.

SF vil bruge 1,2 milliarder kroner til et helt nyt 2. generationsbiogasanlæg på Lolland-Falster.

Pengene skal ifølge partiet komme fra EU's grønne coronafond, som inden længe skal forhandles med regeringen.

Pengene til det andet anlæg skal findes i det kommende biogasudbud.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har, som nævnt i Folketidende i sidste uge, slået fast, at der ikke er lagt op til lokale støtteordninger til Lolland-Falster, men at Nature Energy, der skal etablere biogasanlæggene på Lolland-Falster, lige som alle andre kan søge ind i de kommende nationale udbud.

Annonce

Vil fremrykke udbud

Udbud, der potentielt først frigives om et år eller to.

- Derfor er det også afgørende for SF, at vi får fremrykket udbuddet og samtidig får indrettet udbuddet på en sådan måde, at man vil kunne fremme at Lolland-Falster får et biogasanlæg, siger Signe Munk og understreger:

- De to nye biogasanlæg vil stort set kunne dække sukkerfabrikkernes energibehov og erstatte olie og kul med biogas. De skal drives på rester fra roeproduktionen med et stort biogasudbytte, da den nye teknologi, hvor man kombinerer brint og biogas, kan øge udbyttet med op til 40 procent i forhold til de traditionelle biogasanlæg. Samtidig vil det lokale landbrug kunne få afgasset sin gylle på anlæggene. Så det er på den helt åbenlyse konto, at vi hurtigst muligt skal have sikret finansiering til de to biogasanlæg på Lolland-Falster, siger Signe Munk.

Klimaordføreren forventer at blive indkaldt til forhandlinger senere i dette forår.

- Vi er en del af de partier, der skal forhandle EU's grønne coronafond. De forhandlinger skal på plads i dette forår, så jeg håber, at vi bliver indkaldt snart, så vi kan få finansieringen på plads i år, siger Signe Munk.

Annonce

Læs også artiklen: "HTX-elever med i videndeling om biomasseværdikæder"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE