cookie-og-privatlivspolitik
Karina Fredensborg, Lolland Musikskole, Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, Museum Lolland-Falster, og Mogens Warrer, Reventlowparkens Støttekreds, håber på stor tilslutning til alsang i parken 4.maj næste år.
Karina Fredensborg, Lolland Musikskole, Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, Museum Lolland-Falster, og Mogens Warrer, Reventlowparkens Støttekreds, håber på stor tilslutning til alsang i parken 4.maj næste år.
Foto: Lr

Extra Posten

Befrielsen besynges open air

75-året for Danmarks befrielse skal fejres med alsang under åben himmel i Pederstrup 4. maj 2020.
25. september 2019 kl. 08:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Hvis alt går, som arrangørerne allerede nu drømmer om, så fyldes Reventlowparken med sang og masser af syngende mennesker 4. maj 2020, som er 75-års dagen for Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig.

- Under krigen var alsang en fredelig protest mod besættelsesmagten. Folk mødtes for at synge de milde fædrelandssange, som eksempelvis "Der er et yndigt land" og "Vi elsker de grønne lunde", fortæller Anne-Lotte Sjørup Mathiesen fra Museum Lolland- Falster. Hun fortæller videre:

- Alsangen blev første gang praktiseret i Ålborg 4. juli 1940. Her mødtes mere end tusinde folk lokalt for at synge sammen, og episode spredtes over hele Danmark. Alsangen kulminerede 1. september 1940, hvor folk over hele landet deltog i et samlet alsangs-arangement, som blev transmitteret gennem radioen. Man skønner, at mere end 700.000 danskere deltog i alsangen den dag.

- Også lokalt slog alsangen igennem på Lolland. I Nakskov mødtes flere tusinde op til alsang på Axeltorv 23. august 1940, fortæller Mogens Warrer fra Reventlowparkens Støttekreds.

Alsang var stort fra 1940 til 1943, hvor ingen længere kunne mødes for at synge sammen, da tyskerne i august 1943 forbød danskerne i at mødes offentligt.

Men nu vil man forsøge at genoplive den gamle folkelige tradition - for en enkelt dag.


Alsang igen i hele landet

Det er Spil Dansk-organisationen, som har opfordret landets 98 kommuner til at samle kræfterne om en stor landsdækkende markering af befrielsen 4. maj til næste år.

I Lolland Kommune er handsken taget op af Lolland Musikskole, Museum Lolland-Falster og Reventlowparkens Støttekreds.


Ale er velkomne

- Ideen er at omdanne Reventlowparken, der gennem 80 år har været et folkeligt, kulturelt samlingssted på Lolland, til stedet for en stor alsang, hvor alle kommunens kor opfordres til at deltage sammen med alle, der iøvrigt har lyst til at synge sammen, siger Karina Fredensborg, leder af Lolland Musikskole. Hun har allerede sendt invitationer ud til alle de lokale kor med opfordring til at deltage i alsangen til foråret i Reventlowparken.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her