Annonce
Guldborgsund

19.000 deltog i lokal undersøgelse

Peter Enk Jørgensen fra Eskilstrup nåede lige at melde sig på en undersøgelse, før det var for sent. Sygeplejerske Elin Bonde skal nu tilbage til pensionistlivet. Foto: Anders Knudsen

Onsdag blev der sat et foreløbigt punktum for Lolland-Falster Undersøgelsen. 19.000 personer har deltaget.

GULDBORGSUND Den allersidste patient lagde sig onsdag op på briksen i forbindelse med den store Lolland-Falster Undersøgelse. Hen over fire år og fem dage har godt 19.000 personer været forbi for at give deres del til forskningen.

Og det er med blandede følelser, at lokalerne i løbet af de kommende to uger lukkes ned, siger projektchef Randi Jepsen. For det var med store forventninger, at bioanalytikerne dengang gik i gang med landets største undersøgelse af borgere fra én landsdel. Nu er det gennemført. Alt gik efter planen. Men med afslutningen betyder det også, at sygeplejersker og bioanalytikere skal finde noget andet at lave.

Efterhånden som afslutningen på projektet nærmede sig, fandt flere i personalet et nyt job. Deres pladser er forsøgt fyldt ud med blandt andet frivillige sygeplejersker som Elin Bonde, der egentlig var gået på pension.

- Nu skal jeg tilbage og passe mine børnebørn, siger hun med et smil.

Hendes sidste undersøgelse blev af 63-årige Peter Enk Jørgensen fra Ekilstrup. Og efter at have sendt ham godt af sted med en buket blomster gav hun bioanalytiker Alona Bækkel et kram og et "tusind tak for nu".

Alona Bækkel har været med siden den spæde begyndelse i sommeren 2015. Et halvt år senere var de klar til at se den første borger, og det har været spændende at være med til, siger hun. For det har løbende udviklet sig, hvis noget ikke fungerede, eller hvis der blev anledning til at udvide undersøgelsen.

Randi Jepsen er projektchef og fortsætter som den eneste fra projektholdet med at forske i resultaterne. Foto: Anders Knudsen

Hvad er resultatet?

Rikke Kure er også bioanalytiker og har ligesom Alona Bækkel været med fra starten.

- Det har været en anderledes opgave at få lov til at forske i sit lokalområde. Som regel skal man til en af de større byer for at deltage i et så stort forskningsprojekt. Nu er det spændende at se, hvad der kommer ud af det.

Det ved de ikke endnu, men man har løbende noteret sig, hvem der har valgt at deltage i undersøgelsen, forklarer Randi Jepsen.

- Vi har trukket 50.000 helt tilfældige mennesker i folkeregistret for på den måde at komme bredest ud i forhold til køn, alder, uddannelse og sundhed. Og alligevel har vi oplevet en skævhed i forhold til de mennesker, der har deltaget. Det betyder ikke noget for resultaterne, så længe vi er klar over det og håndterer det. Det bliver forskernes opgave fremover.

De mange, mange data vil nu kunne bruges af foreløbig 18 overordnede forskningsprojekter, og der vil komme flere til, siger Randi Jepsen, der løbende får henvendelser fra forskere.

Men man må væbne sig med tålmodighed, før resultaterne er ude i offentligheden. Først skal forskerne modtage og gennemgå data. Siden skal de formuleres i en artikel, der skal godkendes og publiceres i et videnskabeligt tidsskrift. Og dernæst vil Randi Jepsen og hendes kolleger skrive det, så alle vi andre forstår det.

I mellemtiden vil hun selv i gang med at forske på et par af undersøgelsens resultater. Blandt andet på familiemønstre for fysisk aktivitet og for ufrivillig vandladning hos kvinder. Derudover er hun koblet på flere andre undersøgelser.

Men på den sidste dag glædede hun sig over den store velvilje, som rigtig mange har vist projektet. Rigtig mange har sagt ja med det samme. Andre takkede nej, men hørte så om undersøgelserne fra en ven eller nabo og har så siden ringet og spurgt, om de alligevel kunne komme med. Og det kunne de.

Undersøgelsen har ikke kunnet erstatte en helbredsundersøgelse. Men hvis personalet undervejs opsnappede skævheder i hjerterytmen, sendte de dataene videre til dygtige hjertelæger på sygehuset ved siden af. Det har de gjort 400 gange. Ligeledes er 700 personer blevet bedt om at gå til lægen for at blive tjekket for diabetes.

Og nu er 19.000 ud af 103.000 lollikker og falstringer en del af Lolland-Falster Undersøgelsen. Heriblandt børn, som ikke har været taget med i andre store undersøgelser som Næstvedundersøgelsen fra 2012 og Østerbro/herlev-undersøgelsen.

Familien Steiness, der bestod af William på fire år, Alfred på et år samt Kasper og Charlotte, var den allersidste til at forlade lokalerne på Ejegodvej 67.

- Det er vigtigt for os at give vores bidrag til forskningen.

En dut på Peter Elk Jørgensens finger fortæller, hvordan han ilter sit blod. Foto: Anders Knudsen
Kasper og Charlotte Steiness og deres to sønner William og Alfred på fire og to år modtog blomster og bamser, fordi de var de sidste til at blive undersøgt. Foto: Maria Juel Glasius
  • Peter Enk Jørgensen fra Eskilstrup nåede lige at melde sig på en undersøgelse, før det var for sent. Sygeplejerske Elin Bonde skal nu tilbage til pensionistlivet. Foto: Anders Knudsen
  • Randi Jepsen er projektchef og fortsætter som den eneste fra projektholdet med at forske i resultaterne. Foto: Anders Knudsen
  • En dut på Peter Elk Jørgensens finger fortæller, hvordan han ilter sit blod. Foto: Anders Knudsen
  • Kasper og Charlotte Steiness og deres to sønner William og Alfred på fire og to år modtog blomster og bamser, fordi de var de sidste til at blive undersøgt. Foto: Maria Juel Glasius
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier