Annonce
Guldborgsund

Arkitekter bag havneudvikling er fundet

Havnen har de senere år været spærret af for befolkningen af et "terrorhegn", men allerede fra juni åbnes dette, og de første spæde initiativer, der kan skabe liv der, starter op. Foto: Anders Knudsen

C. F. Møller Architects skal udarbejde forslaget til helhedsplanen for havnen i Nykøbing, som kommunen har afsat 100 millioner kroner til at udvikle.

NYKØBING Promenade, ophold og leg samt kulturinstitutioner, hotel, café og boliger med blandede ejerformer.

Det er nogle af de elementer, der skal indgå i resultatet, når Nykøbings havn er færdigudviklet, og nu er arkitektfirmaet, der skal udarbejde forslag til helhedsplanen, fundet. C. F. Møller Architects, et af skandinaviens største, er udvalgt blandt fem danske arkitektfirmaer til arbejdet.

Inden udgangen af august skal de komme med deres bud på, hvordan havnen i løbet af de næste 10-15 år kan forvandles fra erhvervshavn, der er lukket for omverdenen, til et attraktivt sted at færdes med nogle af de ovennævnte elementer som trækplastre.

Borgmester John Brædder (G) er glad for valget.

- Drømmen om en aktiv havn for borgere og besøgende er endelig kommet et vigtigt skridt videre. Det, vi skal i gang med nu, skal ikke være en kopi af en anden havneby, men noget, der er skræddersyet til netop os og vores sted. Det skal udvikle og styrke Nykøbing og hele vores område og være et sted, som vores borgere aktivt vil bruge, udtaler han i en pressemeddelelse fra kommunen og fortsætter:

- Det er yderst vigtigt, at udgangspunktet er en helhedstankegang, hvor hele byen tænkes som ét hele. På den måde er udviklingen af havnen ikke et selvstændigt projekt, men en del af noget større. Jeg glæder mig meget til at drøfte det hele med borgerne, så vi sammen kan udvikle havnen til en attraktiv bydel.

Ser særlig chance

Arkitektfirmaet er udvalgt af styregruppen for havnen, som består af økonomiudvalget i kommunen.

Denne har afsat 100 millioner kroner til projektet, og mange flere ventes at komme fra private aktører, herunder investorer med ønske om at bygge private boliger på havnen.

Planen for denne skal ligge klar ved udgangen af august, hvorefter økonomiudvalg, byråd og borgere skal drøfte forslaget blandt andet i en høringsfase. Med input fra borgerne skal politikerne beslutte, hvordan helhedsplanen skal se ud.

Området skabes, i takt med at nuværende lejere forlader erhvervshavnen, og det skal spille sammen med såvel Slotsbryggen som bymidten, foruden at tilføre nye aktiviter, opholdsrum og boliger. Arkitektfirmaet C.F. Møller har netop god erfaring med by- og havneudvikling, hedder det i pressemeddelelsen, hvor arkitekt og partner Julian Weyer udtaler sig:

- Vores foretrukne måde at arbejde på er at sammentænke arkitektur, landskab og bymiljø. Vi ser her en særlig chance for at tage udgangspunkt i middelalderbyens kvaliteter og kombinere dem med det grønne og blå landskab og dermed skabe noget unikt, der kun vil findes i Nykøbing Falster.

Udviklingen af Nykøbing Havn
C. F. Møller Architects har fået opgaven med at udarbejde en helhedsplan for Nykøbing Havn.
Planen skal omfatte 1,4 kilometer havnekaj og hele den gamle erhvervshavn.
Den skal ligge klar ved udgangen af august, hvorefter økonomiudvalg og byråd skal behandle den ad flere omgange, fordelt på hver sin side af en høring blandt borgerne.
Udviklingen vil foregå over de kommende 10-15 år, i takt med at virksomheder på havnens lejemål ophører. De sidste af disse udløber i 2033.
Kommunen har afsat 100 millioner kroner til projektet, og yderligere finansiering skal findes fra investorer, der for eksempel vil bygge boliger på havnen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aktiviteter fra juni

Blandt de kommende aktører på havnen bliver Museum Lolland-Falster, der flytter dertil, og direktør Ulla Schaltz ser frem til at se planerne.

- Jeg er utrolig glad for, at barren for udviklingen bliver sat ekstra højt, og at kulturen, som er en stor del af Guldborgsund, bliver sat i centrum, udtaler hun.

Allerede fra juni vil der ske de første ændringer på havnen. 100 meter af det blå hegn tages ned, og der åbnes for et miljø med møbler til at sidde i eller klatre på samt lyskæder og en lille café. Det bliver ved havnekontoret, og museet vil også have en udstilling, ligesom der arbejdes på at få en wakeboard-bane etableret.

Miljøet bliver midlertidigt og er en test for, hvordan borgerne vil bruge området, der altså snart begynder sin forvandling.

  • Havnen har de senere år været spærret af for befolkningen af et "terrorhegn", men allerede fra juni åbnes dette, og de første spæde initiativer, der kan skabe liv der, starter op. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier