cookie-og-privatlivspolitik
Fejl og manglende opdateringer på søkort har holdt mange sejlere væk fra Guldborgsund.
Fejl og manglende opdateringer på søkort har holdt mange sejlere væk fra Guldborgsund.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Efter 20 år er der håb for nye søkort

Endelig ser det ud til, at sejlere uden lokalkendskab trygt kan sejle i Guldborgsund.
18. juni 2020 kl. 18:30 Af Margit Olsen

GULDBORGSUND I årevis har det været kendt af lokale sejlere, at søkortene ikke var korrekte i sydrenden i Guldborgsund fra Nykøbing mod Gedser.

Vanddybden har været angivet for lavt. Og det har betydet, at sejlere, som ikke var lokalkendte, fravalgte at tage den smukke tur op gennem Guldborgsund.

Lokale sejlklubber har gennem mange år, siden 1999, forgæves forsøgt at råbe myndighederne op. Men forgæves. Men nu ser det ud til at lysne.

Sammenslutningen af sejlklubberne i Guldborgsund Kommune - SIG - fik tirsdag en besked fra Geodatastyrelsen - ovenikøbet med en undskyldning, fortæller Per Thomsen som er koordinator i SIG.

- Styrelsen gav en stor undskyldning for dårlig kommunikation, og at man fra styrelsen "lagde sig fladt ned" i forhold til dårlig behandling af os interessenter og sagen som helhed, siger Per Thomsen.

Annonce

Nu er der derfor endelig mulighed for, at fejlen på både digitale og papirsøkort kan ændres fra den nuværende sejldybde på 1,3 meter ved en sten i sejlrenden mellem Hasselø og Nykøbing Strandby lige syd for Nykøbing.

Faktisk blev de koste, som afmærker sejlrenden, allerede flyttet uden om sten tilbage i 2016 - også uden at søkortene blev opdateret.

Ifølge Per Thomsen har det betydet, at hele Guldborgsund-området er gået glip af mange sejlere fra både ind- og udland gennem årene.

- Der er jo ingen med både, som stikker dybt, som har turdet sejle op gennem sydrenden, når søkortene oplyste, at der ikke var tilstrækkeligt med vand under kølen, forklarer han.

Det har været kendt i mange år, at specielt tyske sejlere rådfører sig med deres forsikringsselskab, inden de sejler afsted. Og når et forsikringsselskab har sagt nej til dækning i Guldborgsund på grund af vanddybde, så sejler tyskerne naturligvis ikke op gennem sundet.

Annonce

Samtidig med henvendelsen fra Geodatastyrelsen har SIG fået en invitation til et møde, hvor både Geodatastyrelsen, Søfartsstyrelsen og Kystinspektoratet vil deltage. Datoen er endnu ikke fastlagt.

- Vi vil gerne på et sådan møde have klarlagt hele forløbet. Vi vil gerne have en garanti for, at der fremadrettet garanteres en sejldybde på 2,1 meter i renden. Ligesom vi gerne vil have oplyst planerne for vedligeholdelsen af renden i fremtiden, siger Per Thomsen og tilføjer:

- Vil så gerne bruge kræfter på at promovere Guldborgsund for sejlere i ind- og udland. Men det kan vi jo ikke, så længe søkortene er håbløst forældede.

Ifølge Per Thomsens oplysning fra Geodatastyrelsen skulle der komme en søkortrettelse og et nyt søkort for Guldborgsund i løbet af sensommeren i år.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

AF: JOHN WENNERWALD

Hurra for lokale holdninger 12. september 2021 kl. 22.15

AF: TOM AHLQVIST

Frivilligt socialt arbejde… 11. september 2021 kl. 09.06

AF: PAW HALLANDSON

Trilogien om Østerbroskolen part 3 09. september 2021 kl. 20.36

Annonce

ANNONCE