cookie-og-privatlivspolitik
Siden december 2017 har Guldborgsund Kommune med et nyt reglement tilladt cykling på diget, mens Det Falsterske Digelag har fastholdt, at cykling er forbudt.
Siden december 2017 har Guldborgsund Kommune med et nyt reglement tilladt cykling på diget, mens Det Falsterske Digelag har fastholdt, at cykling er forbudt.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Ekspert: Sag om cykling på diget er klar

Professor anbefaler ikke Det Falsterske Digelag at gå rettens vej.
20. august 2019 kl. 16:50 Af Birgitte Grønning

Annonce

SYDFALSTER Mens bestyrelsen for Det Falsterske Digelag overvejer det næste skridt i den langvarige strid om cykling på diget, kommer en af landets førende eksperter med en klar melding.

Ellen Margrethe Basse er dr.jur. og professor ved Aarhus Universitet, hvor hun har speciale i blandt andet benyttelse og beskyttelse af natur. Hun har for Folketidende gennemgået den 12 sider lange afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet, der faldt i sidste uge.

Afgørelsen stadfæster Guldborgsund Kommunes ret til at åbne for cykling på digekronen, fordi stien der fremtræder som en "permanent menneskeskabt færdselsbane, der er beliggende i det åbne kystlandskab, og at stien, ud fra dens udformning anses for at være egnet til cykling, idet den har en vis bredde".

En afgørelse, digelagets bestyrelsesformand begræder og hidtil har bekæmpet. Men Ellen Margrethe Basses vurdring er klar.

- Det virker som en overbevisende juridisk fortolkning af de relevante regler. Jeg kan derfor ikke anbefale Det Falsterske Digelag at bruge tid og penge på at indbringe den for domstolene, lyder hendes melding.

Netop en retssag er under overvejelse i bestyrelsen for Det Falsterske Digelag. Mulighederne for at indklage sagen for det administrative, offentlige klagesystem er udtømte, og derfor er kun muligheden for at føre en reel retssag mod kommunen tilbage. Men den vej får altså ingen anbefaling af juraprofessoren.

Hun har tidligere - tilbage i august 2018, hvor den seneste afgørelse fra klagenævnet kom - vurderet sagen for Folketidende. Dengang mente Ellen Margrethe Basse ikke, at Guldborgsund Kommune havde håndteret sagen korrekt, da det nye digereglement tager udgangspunkt i naturbeskyttelsesloven og ikke i kystbeskyttelsesloven.

Folketidende fik sidste år også gennemgået sagen af Peter Pagh, der er juraprofessor ved Københavns Universitet med speciale i blandt andet naturbeskyttelse og forvaltningsret. Han mente dengang også, at Guldborgsund Kommune havde fejlbehandlet sagen i forhold til kystbeskyttelsesloven og naturbeskyttelsesloven. Det har endnu ikke været muligt at få Peter Paghs vurdering af den nye afgørelse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce