cookie-og-privatlivspolitik
Søren Fønsskov Jensen til venstre i billedet forklarede om sin GPS-styrede John Deere traktor, der sørger for, at ingen gødning går til spilde.

7

Billeder

Søren Fønsskov Jensen til venstre i billedet forklarede om sin GPS-styrede John Deere traktor, der sørger for, at ingen gødning går til spilde.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Et kig ind i en teknologisk fremtid

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lagde fredag vejen forbi det nordlige Falster.
09. oktober 2021 kl. 18:00 Af Andreas Johansen

NØRRE GRIMMELSTRUP Ministerbilen ruller så tæt på lydløst, som en tonstung bil nu engang kan rulle, ind på gårdspladsen. Småstenene knitrer under dækkene, men den elektriske motor sørger for, at der ikke kommer en lyd fra motorrummet i den store BMW.

Teknologien i automobilbranchen flytter sig med lysets hast i disse år - og det samme gør den i landbruget. For at få et indblik i, hvordan en ung og innovativ landmand arbejder, valgte minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S) fredag at lægge vejen forbi 28-årige Søren Fønsskov Jensens slægtsgård.

Søren er nu fjerde generation, der driver landbrug på stedet, efter han overtog driften fra sin far i 2019. Og med fjerde generation af samme slægt på førersædet er Johannesminde, som gården retteligt hedder, absolut også trådt ind i den moderne tidsalder.

- Det her er jo en halvgammel traktor. Den kunne ikke alle de ting, en traktor fra 2021 kan, slet ikke. Men jeg har valgt at investere i et GPS-system til den. På den måde sørger jeg for, at vi udnytter alle ressourcer bedst muligt. GPS-systemet kører for eksempel snorlige, det kan vi andre ikke. Det betyder, at der ikke er nogen steder, hvor man får sprøjtet eller gødet to gange samme sted, og det er selvfølgelig mere effektivt, forklarer Søren Fønsskov Jensen den lyttende minister.

- Og så er der mindre nedsivning til grundvandet, fordi næringsstofferne bliver optaget mere effektivt, ikke, indskyder ministeren.

Annonce

Ny aftale

Et af de allermest aktuelle emner, der endte med at fylde en del under besøget fredag eftermiddag, var selvsagt den aftale om omstillingen af det danske landbrug, regeringen indgik tidligere på ugen. Og den får faktisk, sådan i store træk, roser med fra de unge landmænd.

- Det er godt at se, I fik lavet en bred aftale, der var stor opbakning til. Jeg synes i vid udstrækning, at det er en rigtig fin aftale, I har fået strikket sammen, roser formand for LandboUngdom, Niels Skovgaard, der er taget hele vejen fra Jylland, for at være med, ministeren.

Derefter gik turen videre rundt på arealerne for at kigge på græsfrø - et område, hvor Danmark er verdensførende.

- Selvfølgelig tror vi på, at vi kan nå de nye mål, man er blevet enige om politisk. Men hvordan det skal gøres, det ville vi gerne vide endnu mere konkret. Teknologien tror jeg meget på - at vi skal reducere mængden af sprøjtemidler og gødning endnu mere, det bliver svært, hvis vi skal holde positionen som de allerbedste i hele verden, lyder det fra Søren Fønsskov Jensen.

For det er en højteknologisk affære at være landmand i dag. Særligt på den måde, Søren Fønsskov Jensen har valgt at være det. Han dyrker såkaldt "præcisionslandbrug" - her benytter man i varierende grad satellitbilleder, droner, GPS og mange andre teknologiske hjælpemidler, der skal sørge for, at hver en plante har det så godt, som den kan have det.

Annonce

- Hvis jeg har en mark, hvor der er lidt udfordringer med tidsler for eksempel, så vil jeg helst ikke køre ud og sprøjte hele marken med ukrudtsmiddel. I stedet vil jeg hellere have en drone, der flyver ud og tager et billede, lægger koordinaterne på tidslerne ind, og så kører traktoren selv ud og sørger for, at vi bruger så få sprøjtemidler som muligt, forklarer Søren Fønsskov Jensen.


Klar til omstilling

Efter en times rundvisning, der selvfølgelig sluttede i et stykke kage og en kop kaffe, havde ministeren skrevet sig et par ting bag øret:

- Det, jeg tager med, er, at det er tydeligt, der er mange i landbruget, der er helt med på den omstilling, der allerede er i gang. De vil den, de er klar til at gøre en forskel, og de vil sætte endnu mere turbo på den grønne omstilling. Der er en vilje til at gøre landbruget til en af de vigtigste spillere i den grønne omstilling, udtaler Rasmus Prehn.

Ministerbilen triller igen ud fra gårdspladsen - lydløst på vej mod næste opgave efter en times snak om fremtidens landbrug.

- Vi unge landmænd tror på fremtiden. Vi tror på den teknologiske udvikling, og at vi kan nå de klimamål, vi skal nå. Vi har en udfordring, og vi er positivt indstillede. Det synes jeg, vi fik vist ham, siger Søren Fønsskov Jensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE