cookie-og-privatlivspolitik
Sylvester K. Christensen råder folk, der selv vil ud at samle skrald, til altid at benytte følgende: Handsker, refleksvest, en gribetang, en spand - til glasskår og lignende - og en sæk. Derudover skal de huske deres personlige sikkerhed, hvilket er det vigtigste, samt kende deres grænse.
Sylvester K. Christensen råder folk, der selv vil ud at samle skrald, til altid at benytte følgende: Handsker, refleksvest, en gribetang, en spand - til glasskår og lignende - og en sæk. Derudover skal de huske deres personlige sikkerhed, hvilket er det vigtigste, samt kende deres grænse.
Foto: Privat

Guldborgsund

Fjerner skrald fra naturen

Sylvester K. Christensen har samlet hundredvis af kilo skrald.
25. oktober 2021 kl. 07:40 Af Niki Treumer Mogensen

TOREBY Det er især affald fra fastfoodkæder, bageren, slagteren og så selvfølgelig slikpapir og cigaretpakker, der er blandt de store syndere. Andre gange er det ting, der er faldet af en trailer på vej til lossepladsen, der er dåser med og uden pant, en hjulskærm fra en lastbil, og så var der dengang, han fandt en bunke isoleringsmateriale i Hamborgskoven.

Sylvester K. Christensen fra Toreby har kort sagt fundet alt, hvad man kan forestille sig, under sine ture rundt for at samle skrald.

Dem har han taget tre-fire gange om måneden i snart seks år, og i den tid har han indsamlet mange hundrede kilo skrald.

- Alene i 2020, hvor jeg prøvede at veje det efter hver indsamling, blev det til 195 kilo, fortæller han, der begyndte, fordi han hørte, at en anden lokal mand samlede skrald.

- Han gik langs vejen og samlede skrald, og det gjorde noget ved min motivation. Nu har jeg det sådan, at nogle gange gør jeg det, fordi jeg bliver træt af at se på det, og når man først er begyndt at kigge efter det, kan man nærmest ikke se andet. Andre gange er det bare for at gøre noget for lokalsamfundet, for eksempel når jeg går en tur.

Annonce

Via Søren Mortensen, som manden hed, fik han kontakt til frivilligorganisationer som Hold Danmark Rent, og i øvrigt Refa, og han får nu sponsoreret udstyr, som foruden handsker og en refleksvest består af sække, en spand til glasskår og lignende og en gribetang til at tage skraldet.


Kæmper videre

Det er forskelligt, hvor Sylvester K. Christensen samler ind, men det er oftest langs cykelstien mellem Toreby og Øster Toreby.

- Det er i nærområdet, for det ville være fjollet miljømæssigt at starte bilen, køre 100 kilometer væk og så samle ind, siger han og fortsætter om sin rute:

- Jeg kommer ikke altid hele vejen, for så kan jeg simpelthen ikke slæbe mere. Der er voldsomt meget i det forholdsvis lille lokalsamfund.

Derfor ved han også - og råder andre, der overvejer at indsamle skrald til at huske, at man aldrig bliver færdig med indsamlingen.

Annonce

Selv er han studerende på RUC og har en fleksibel hverdag, hvor der jævnligt at plads til at samle.

Af og til er konen eller broderen med, og så medbringer de en cykeltrailer som dem, avisbude bruger, der er indkøbt til formålet. Den ni-årige søn har også været med, og i den forbindelse maner indsamleren til forsigtighed:

- Engang fandt vi nogle affaldssække i skoven, vi ville samle op. Men så så jeg, at der lå kanyler i dem, og så var det hurtigt væk med drengen og konen, fortæller han.

Resultaterne lægges op på Facebook, men selvom det giver mange positive tilkendegivelser, er det ikke formålet.

- Det handler om at skabe en bevidsthed ved folk om, at man selv kan gøre noget, og at det nytter. Der er stigende bevidsthed om miljø, bæredygtighed med mere, og jeg tror, at vi er på rette vej. Vi skal bare have flere folk til at deltage i det med at samle op, slutter han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE