Annonce
Guldborgsund

Fjerner skrald fra naturen

Sylvester K. Christensen råder folk, der selv vil ud at samle skrald, til altid at benytte følgende: Handsker, refleksvest, en gribetang, en spand - til glasskår og lignende - og en sæk. Derudover skal de huske deres personlige sikkerhed, hvilket er det vigtigste, samt kende deres grænse. Foto: Privat

Sylvester K. Christensen har samlet hundredvis af kilo skrald.

TOREBY Det er især affald fra fastfoodkæder, bageren, slagteren og så selvfølgelig slikpapir og cigaretpakker, der er blandt de store syndere. Andre gange er det ting, der er faldet af en trailer på vej til lossepladsen, der er dåser med og uden pant, en hjulskærm fra en lastbil, og så var der dengang, han fandt en bunke isoleringsmateriale i Hamborgskoven.

Sylvester K. Christensen fra Toreby har kort sagt fundet alt, hvad man kan forestille sig, under sine ture rundt for at samle skrald.

Dem har han taget tre-fire gange om måneden i snart seks år, og i den tid har han indsamlet mange hundrede kilo skrald.

- Alene i 2020, hvor jeg prøvede at veje det efter hver indsamling, blev det til 195 kilo, fortæller han, der begyndte, fordi han hørte, at en anden lokal mand samlede skrald.

- Han gik langs vejen og samlede skrald, og det gjorde noget ved min motivation. Nu har jeg det sådan, at nogle gange gør jeg det, fordi jeg bliver træt af at se på det, og når man først er begyndt at kigge efter det, kan man nærmest ikke se andet. Andre gange er det bare for at gøre noget for lokalsamfundet, for eksempel når jeg går en tur.

Via Søren Mortensen, som manden hed, fik han kontakt til frivilligorganisationer som Hold Danmark Rent, og i øvrigt Refa, og han får nu sponsoreret udstyr, som foruden handsker og en refleksvest består af sække, en spand til glasskår og lignende og en gribetang til at tage skraldet.

Kæmper videre

Det er forskelligt, hvor Sylvester K. Christensen samler ind, men det er oftest langs cykelstien mellem Toreby og Øster Toreby.

- Det er i nærområdet, for det ville være fjollet miljømæssigt at starte bilen, køre 100 kilometer væk og så samle ind, siger han og fortsætter om sin rute:

- Jeg kommer ikke altid hele vejen, for så kan jeg simpelthen ikke slæbe mere. Der er voldsomt meget i det forholdsvis lille lokalsamfund.

Derfor ved han også - og råder andre, der overvejer at indsamle skrald til at huske, at man aldrig bliver færdig med indsamlingen.

Selv er han studerende på RUC og har en fleksibel hverdag, hvor der jævnligt at plads til at samle.

Af og til er konen eller broderen med, og så medbringer de en cykeltrailer som dem, avisbude bruger, der er indkøbt til formålet. Den ni-årige søn har også været med, og i den forbindelse maner indsamleren til forsigtighed:

- Engang fandt vi nogle affaldssække i skoven, vi ville samle op. Men så så jeg, at der lå kanyler i dem, og så var det hurtigt væk med drengen og konen, fortæller han.

Resultaterne lægges op på Facebook, men selvom det giver mange positive tilkendegivelser, er det ikke formålet.

- Det handler om at skabe en bevidsthed ved folk om, at man selv kan gøre noget, og at det nytter. Der er stigende bevidsthed om miljø, bæredygtighed med mere, og jeg tror, at vi er på rette vej. Vi skal bare have flere folk til at deltage i det med at samle op, slutter han.

  • Sylvester K. Christensen råder folk, der selv vil ud at samle skrald, til altid at benytte følgende: Handsker, refleksvest, en gribetang, en spand - til glasskår og lignende - og en sæk. Derudover skal de huske deres personlige sikkerhed, hvilket er det vigtigste, samt kende deres grænse. Foto: Privat
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier