Annonce
Guldborgsund

Høring uden debat og Kystdirektoratet

Sandfodring ved den jyske vestkyst. Foto: Kystdirektoratet

Det Falsterske Digelag vil suge eksperters viden om sandfodring og andre muligheder for kystsikring ved offentlig høring senere på måneden.

MARIELYST Et ekspertpanel skal lørdag 23. oktober gøre bestyrelsen for Det Falsterske Digelag og andre interesserede klogere på, hvordan den østfalsterske kyst bedst beskyttes mod tiltagende sandflugt.

Dermed indfrier det nye flertal i digelagsbestyrelsen sit valgløfte om at kaste et bredere lys på muligheder for kystsikring, inden tilladelsen til sandfodring for millioner eventuelt tages i brug.

Høringen holdes på Højskolen Marielyst fra klokken 10 til 13, og i ekspertpanelet sidder Jakob Lysholdt, civilingeniør og leder af miljøafdelingen i Guldborgsund Kommune, Jens Bundesen, civilingeniør og konsulent for Marine and Foundation, Cowi, Oliver Ries, naturgeograf og teamleder for Kyst og Klima, Sweco, Peter Frigaard, civilingeniør og forsker ved Aalborg Universitet i hav og kystbyggeri samt Svend Aage Sørensen, teknikumingeniør og rådgiver for Det Lollandske Digelag.

Til gengæld leder man forgæves efter en repræsentant fra Kystdirektoratet på ekspertlisten. Den statslige styrelse tilser to gange om året Det Falsterske Dige, og seniorkysttekniker Holger Toxvig, der i mange år har været knyttet til opgaven, er dermed blandt de eksperter, der ved mest om det lokale dige. Han er inviteret, men har takket nej.

- Vi har i Kystdirektoratet ikke kapacitet til at tage ud i landet i den slags sammenhænge, siger Holger Toxvig fra kontoret i Lemvig.

Han mener, at høringen er udstyret med en udmærket ekspertopstilling.

- Det er naturligt, at de private, rådgivende firmaer bidrager med viden her, anfører Holger Toxvig.

Formanden for Det Falsterske Digelag, Christian Schou, undrer sig over, at statens ekspert ikke vil deltage, men tager afslaget til efterretning.

Programmet for høringen indledes af Jakob Lysholdt, der redegør for, hvilke klimascenarier Guldborgsund Kommune som myndighed på kystbeskyttelsesområdet arbejder med, og hvilke bud der er på den klimatilpasningsplan, kommunen skal udarbejde.

- De øvrige deltagere vil efterfølgende blive udspurgt om, hvilke trusler, de ser for sig for Det Falsterske Dige, og om fordele og ulemper ved forskellige metoder til kystsikring, forklarer Christian Schou.

Han forventer, at maksimalt 100 interesserede vil sidde på tilhørerrækkerne, og de får også lejlighed til at stille spørgsmål til ekspertpanelet. Men Christian Schou understreger, at høringen ikke er et debatmøde.

- Det er ikke stedet, hvor folk kan lufte deres kontroversielle holdninger til kystsikring. Vi er der for at blive klogere, og debatten må tages andre steder. For eksempel på det nyoprettede debatforum på digelagets hjemmeside, anviser formanden, der havde mere åbenhed og demokrati i digelaget som et andet valgløfte.

- Det er stadig min holdning, men en høring er ikke stedet for debat. Den finder vi ud af at facilitere bagefter, lover Christian Schou.

Holger Toxvig har netop foretaget årets andet digesyn og skriver i disse dage på rapporten. Han melder, at diget overordnet er i fornuftig stand, og at der ikke er opstået nogen overraskelser siden tilsynet i juni. De to tilsyn kom i år til at falde meget tæt, fordi forårstilsynet blev udsat på grund af corona.

Ved sandfodring suger man fra store skibe sand op fra havbunden og puster det ind på stranden for at erstatte det sand, der er forsvundet. Formålet er at beskytte baglandet mod oversvømmelse og gennembrud af diger og klitter under storm. Sandfodring foregår blandt andet på Jyllands vestkyst.

  • Sandfodring ved den jyske vestkyst. Foto: Kystdirektoratet
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier