cookie-og-privatlivspolitik
Sandfodring ved den jyske vestkyst.
Sandfodring ved den jyske vestkyst.
Foto: Kystdirektoratet

Guldborgsund

Høring uden debat og Kystdirektoratet

Det Falsterske Digelag vil suge eksperters viden om sandfodring og andre muligheder for kystsikring ved offentlig høring senere på måneden.
07. oktober 2021 kl. 06:11 Af Birgitte Grønning

FAKTA
Ved sandfodring suger man fra store skibe sand op fra havbunden og puster det ind på stranden for at erstatte det sand, der er forsvundet. Formålet er at beskytte baglandet mod oversvømmelse og gennembrud af diger og klitter under storm. Sandfodring foregår blandt andet på Jyllands vestkyst.

MARIELYST Et ekspertpanel skal lørdag 23. oktober gøre bestyrelsen for Det Falsterske Digelag og andre interesserede klogere på, hvordan den østfalsterske kyst bedst beskyttes mod tiltagende sandflugt.

Dermed indfrier det nye flertal i digelagsbestyrelsen sit valgløfte om at kaste et bredere lys på muligheder for kystsikring, inden tilladelsen til sandfodring for millioner eventuelt tages i brug.

Høringen holdes på Højskolen Marielyst fra klokken 10 til 13, og i ekspertpanelet sidder Jakob Lysholdt, civilingeniør og leder af miljøafdelingen i Guldborgsund Kommune, Jens Bundesen, civilingeniør og konsulent for Marine and Foundation, Cowi, Oliver Ries, naturgeograf og teamleder for Kyst og Klima, Sweco, Peter Frigaard, civilingeniør og forsker ved Aalborg Universitet i hav og kystbyggeri samt Svend Aage Sørensen, teknikumingeniør og rådgiver for Det Lollandske Digelag.

Til gengæld leder man forgæves efter en repræsentant fra Kystdirektoratet på ekspertlisten. Den statslige styrelse tilser to gange om året Det Falsterske Dige, og seniorkysttekniker Holger Toxvig, der i mange år har været knyttet til opgaven, er dermed blandt de eksperter, der ved mest om det lokale dige. Han er inviteret, men har takket nej.

- Vi har i Kystdirektoratet ikke kapacitet til at tage ud i landet i den slags sammenhænge, siger Holger Toxvig fra kontoret i Lemvig.

Annonce

Han mener, at høringen er udstyret med en udmærket ekspertopstilling.

- Det er naturligt, at de private, rådgivende firmaer bidrager med viden her, anfører Holger Toxvig.

Formanden for Det Falsterske Digelag, Christian Schou, undrer sig over, at statens ekspert ikke vil deltage, men tager afslaget til efterretning.

Programmet for høringen indledes af Jakob Lysholdt, der redegør for, hvilke klimascenarier Guldborgsund Kommune som myndighed på kystbeskyttelsesområdet arbejder med, og hvilke bud der er på den klimatilpasningsplan, kommunen skal udarbejde.

- De øvrige deltagere vil efterfølgende blive udspurgt om, hvilke trusler, de ser for sig for Det Falsterske Dige, og om fordele og ulemper ved forskellige metoder til kystsikring, forklarer Christian Schou.

Annonce

Han forventer, at maksimalt 100 interesserede vil sidde på tilhørerrækkerne, og de får også lejlighed til at stille spørgsmål til ekspertpanelet. Men Christian Schou understreger, at høringen ikke er et debatmøde.

- Det er ikke stedet, hvor folk kan lufte deres kontroversielle holdninger til kystsikring. Vi er der for at blive klogere, og debatten må tages andre steder. For eksempel på det nyoprettede debatforum på digelagets hjemmeside, anviser formanden, der havde mere åbenhed og demokrati i digelaget som et andet valgløfte.

- Det er stadig min holdning, men en høring er ikke stedet for debat. Den finder vi ud af at facilitere bagefter, lover Christian Schou.

Holger Toxvig har netop foretaget årets andet digesyn og skriver i disse dage på rapporten. Han melder, at diget overordnet er i fornuftig stand, og at der ikke er opstået nogen overraskelser siden tilsynet i juni. De to tilsyn kom i år til at falde meget tæt, fordi forårstilsynet blev udsat på grund af corona.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE