cookie-og-privatlivspolitik
Maskinerne er i fuld gang med at grave ud til den nye klimasø nær Tingsted Å.

2

Billeder

Maskinerne er i fuld gang med at grave ud til den nye klimasø nær Tingsted Å.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Guldborgsund

Klimasø er ved at tage form nær Tingsted Å

Skal samle store regnmængder.
20. juli 2019 kl. 12:00 Af Martin S Poulsen

NYKØBING Tingsted Å har svært ved at følge med de stigende regnmængder, der forventes i fremtiden.

Derfor får åen nu en hjælpende hånd, så den efter store regnskyl ikke går over sine bredder og laver oversvømmelser. Hjælpen er en såkaldt klimasø, hvor det overskydende vand kan samles. Søen er ved at blive gravet ud, og den kommer til at ligge i den nordlige ende af byen ved Åhave. Beslutningen om at skabe søen blev truffet i marts.

- Vi har brug for et sted til at samle det ekstra vand, vi forventer kommer, og som vi allerede har oplevet en forsmag på. Vi kan ikke udelukke fremtidige oversvømmelser af åen fuldstændig. Men der vil blive færre, end hvis vi ikke lavede den her løsning, lover Magnus Engkær, der er vandløbsbiolog i Guldborgsund Kommune.

Der bliver gravet ud til en sø på cirka 2,5 hektar. Der vil året rundt være vand i totredjedele af søen, der som udgangspunktet vil have en maksimal dybde på to meter. Vandet kan dog stige op til en meter mere og dække alle 2,5 hektar, når regnen for alvor sætter ind. Det vil fungere sådan, at søen bliver forbundet til åen via et overløb. Når vandstanden bliver for høj i åen, vil vandet fylde søen. Når vandstanden i åen falder, vil søen langsomt tømmes ud i åen igen. Det "parkerede" vand vil aflaste pumperne ved Slotsbryggen, i hvad der svarer til to til tre timers pumpekapacitet. Søen skal dog ikke kun have en praktisk funktion som hjælpende hånd til Tingsted Å. Klimasøen skal have sit helt eget liv som centrum i et nyt grønt område.

- Der vil opstå en masse liv i og ved søen. Et liv, vi lader op til naturen selv at skabe. Vi forventer, at især aborre vil kolonisere søen sammen med en masse vandløbsinsekter og forskellige vandplanter, fortæller Magnus Engkær.

Annonce

Når udgravningen er slut¨, står kommunen med op mod 60.000 kubikmeter jord, der vil komme borgerne til gode.

- Vi har et godt samarbejde med mountainbikeklubben Trailstars Falster, som har foreslået, at noget af jorden kan blive til en mountainbike- og BMX-bane. Så det laver vi. Men det er ikke det eneste, vi får ud af jorden. For området skal også fungere som et attraktivt sted for vilde planter og insekter. Derfor fordeler vi den overskydende jord ud over området, så der opstår et næringsfattigt område, som er perfekt grobund for, at et nyt vildt planteliv kan opstå, siger Magnus Engkær.

Klimasøen bliver anlagt tæt på Bangsebroskoven. Kommunen sørger for, at der også bliver anlagt nye stier, der kan forbinde søen med skoven. Det forventes, at den kunstige sø er gravet ud senest til oktober.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE