Annonce
Guldborgsund

Patienterne mangler, men senge er klar

Lise-Lotte Rosenkilde viser en stue, der er indrettet med lænestol og en redt seng. Foto: Flemming K. Karlsen

20 sengepladser står nu klar på genoptræningscenter, hvis sygehuset fyldes op.

NYKØBING Formiddagen trænger ind gennem vinduerne i fine, skrå stråler, og støvfnug svæver rundt i luften. En solstråle falder på en plysset lænestol, der står ved siden af en seng. På tavlerne, der adskiller sengene, afslører bogstaver, tegninger og ord, at inventaret på stuerne er samlet fra folkeskoler, sosu-skoler og andre kommunale institutioner, der godt kunne undvære et par ting, nu hvor de alligevel står lukket.

Sidste mandag begyndte medarbejdere at samle genstande sammen. Der skulle være nok til at kunne skabe 20 ekstra sengepladser på Guldborgsund Kommunes genoptræningscenter, hvis coronasmitten i den kommende tid bider sig så meget fast, at der ikke er plads på sygehuset og nødpladserne på lokale plejecentre og Saxenhøj.

Genoptræningscentret er en oplagt placering, forklarer borgmester John Brædder (G), i og med at der allerede findes gode lokaler med en del hjælpemidler, et køkken og ro, og stedet er lukket ned under pandemien.

Der er enkeltmandsstuer og stuer med både to, tre og fire senge. Nødkald er etableret ved alle sengepladserne, og der er depoter med sygeplejeartikler og hjælpemidler som bækkenstole, kørestole, rolatorer og hjælpemidler til forflytninger. Der er spisepladser til beboerne, og køkkenfaciliteter, som vil kunne modtage mad fra kommunens madservice. Og man venter på at modtage fjernsyn til stuerne, så alle kan holde sig opdaterede på nyhederne.

Alt er sådan set klart. Bortset fra patienterne.

- Det er lidt som at stå i et vakuum. Vi er fuldstændig klar til at modtage patienter, hvis sygehuset må bruge deres stuer til covid-19-patienter. Men vi ved ikke, hvornår de kommer. Eller om de overhovedet kommer, forklarer Marianne Søgaard Hansen, leder af kvalitetsenheden i Guldborgsund.

Hver dag klokken 14 opdateres hun og resten af kommunens sundhedsberedskab samt sygehuset og praktiserende læger på sygdomssituationen af både Kommunernes Landsforening og Sundhedsstyrelsen. Her opdateres de på, hvordan kommunerne skal forholde sig, og hvordan opgaverne fordeles. Der er hver dag nye retningslinjer og viden om, hvem der kan blive testet og hvordan.

Det er også her, der vil komme meldinger om, hvem der skal udskrives fra sygehusene, og hvilken målgruppe de tilhører. Det er væsentligt at vide, så kommunen kan sikre det rette personale. Skal man kunne håndtere sonder og sårskifte, eller er det nyopererede patienter, som man under normale omstændigheder ville beholde på sygehusene lidt længere?

- Vi holder øje med den type oplysninger, så vi har de rette medarbejdere klar, når det gælder, siger hun.

Hvem der eventuelt skal indlægges på de oprettede nødpladser afhænger af, hvilken type borgere man på sygehuset begynder at udskrive, forklarer Marianne Søgaard Hansen.

- Det giver mening at samle målgrupperne, så vi bruger vores ressourcer bedst og undgår, at medarbejderne skal køre for meget rundt. Det er noget, vi er meget optaget af i øjeblikket.

Medarbejderne kan være personale fra kommunens plejecentre kombineret med personale, der kan understøtte de specialopgaver, der måtte opstå, tilføjer hun.

Imens er Ida Byrge Sørensen, der er centerchef for sundhed og omsorg, optaget af personalets ve og vel. I særlig høj grad arbejder hun på at holde sygefraværet nede, og hun ved, at de er meget opmærksomme på hygiejneregler. For det er vigtigt, at personalet er til rådighed, når borgere har brug for at blive plejet.

- Jeg følger fraværet nøje og kan se en lille stigning i forhold til sygefraværet. Det er ikke alvorligt, men der er en svag stigning. Derfor har vi oprettet jobbanken, hvor man kan melde sig på, hvis man har mulighed for at hjælpe i beredskabet.

For at skabe plads på stuerne er sygehuset i Nykøbing begyndt at udskrive patienter lidt tidligere end ellers. Hos dem er der behov for flere sygeplejefaglige funktioner, det man kalder akutfunktioner, og det kan efterhånden mærkes hos plejepersonalet.

- De har mere komplekse sygdomsforløb, end vi er vant til. Nogle borgere er måske stadig i behandling, og dem skal der følges op på. Derfor er de praktiserende læger med inde over det samarbejde, siger Ida Byrge Sørensen.

Lamper, senge og nødkald er indsamlet og sat op på genoptræningscentret på Møllebakken 5. Foto: Flemming K. Karlsen
Marianne Søgaard Hansen er leder af kvalitetsenheden under center for sundhed og omsorg. Og hun er klar, hvis sygehus og kommune får brug for flere sengepladser. Foto: Flemming K. Karlsen
Marianne Søgaard Hansen er leder af kvalitetsenheden under center for sundhed og omsorg. Og hun er klar, hvis sygehus og kommune får brug for flere sengepladser. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Lise-Lotte Rosenkilde viser en stue, der er indrettet med lænestol og en redt seng. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Lamper, senge og nødkald er indsamlet og sat op på genoptræningscentret på Møllebakken 5. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Marianne Søgaard Hansen er leder af kvalitetsenheden under center for sundhed og omsorg. Og hun er klar, hvis sygehus og kommune får brug for flere sengepladser. Foto: Flemming K. Karlsen
  • Marianne Søgaard Hansen er leder af kvalitetsenheden under center for sundhed og omsorg. Og hun er klar, hvis sygehus og kommune får brug for flere sengepladser. Foto: Flemming K. Karlsen
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier