cookie-og-privatlivspolitik
Sygehusdirektør Ricco Dyhr skal finde besparelser for otte millioner kroner på Nykøbing Sygehus i 2020.
Sygehusdirektør Ricco Dyhr skal finde besparelser for otte millioner kroner på Nykøbing Sygehus i 2020.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Sygehuset skal spare otte millioner næste år

Mandag vedtog regionsrådet regionens budget for 2020.
06. november 2019 kl. 17:00 Af David Arnholm

Annonce

Mens regionsrådsformand Heino Knudsen (S) mandag udtrykte glæde over vedtagelsen af regionens budget for 2020, der blandt andet byder på et løft af sygehusenes økonomi, ser virkeligheden anderledes ud på Nykøbing Sygehus.

Her skal der nemlig spares næste år, fortæller sygehusets direktør, Ricco Dyhr.

- Rundt regnet har vi otte millioner kroner mindre i 2020 end i 2019. Det svarer i runde tal til en procent af vores budget, siger han og fortæller, at det er en konsekvens af den udviklingsplan, regionsrådet i efteråret vedtog for at få styr på økonomien.

- Vi har arbejdet med besparelserne i 2019, men der er også besparelser i 2020, 2021 og 2022, oplyser han.


Her skal der spares

I runde tal skal sygehuset i 2020 spare 1,8 millioner kroner på det administrative personale og en kvart million kroner på vikarer.

En halv million skal spares ved at indføre digitale løsninger. Tre millioner kroner skal spares på at håndtere patienter, der på grund af manglende kapacitet henvises til privathospitaler. Og endelig er der en generel ramme-reduktion på 1,4 millioner kroner.

Til gengæld får sygehuset 3,5 millioner kroner til at fastholde personale og udvikle kompetencer.

- Men der følger opgaver med, så det giver ikke et løft i vores almindelige drift. Og de her til- og fra-poster giver samlet et resultat på minus otte millioner kroner. Det betyder ikke, at sundhedssektoren ikke har fået de mange penge, regionsrådet siger, men de er gået til specifikke ting og ikke til at løfte driften, opsummerer han.


67,8 millioner mere

Når man ser på de rå budgettal, kunne man ellers få indtryk af, at sygehuset står til et markant løft.

I budget 2019, som regionsrådet vedtog for et år siden, stod Nykøbing Sygehus nemlig til at få 786,7 millioner kroner i 2019. Og i det nu vedtagne budget 2020 står sygehuset til at få 854,4 millioner kroner. Men det betyder ikke, at der er mere at rutte med.

- Det er ikke altid så nemt, når man kigger på budgettet. Der er meget teknik i det, siger Ricco Dyhr og forklarer, at det hænger sammen med, at nogle opgaver flyttes.

Når det fremgår, at sygehuset får 67,8 millioner kroner mere i 2020 end i 2019, er en stor del af forklaringen nemlig, at sygehuset har overtaget opgaven med at aflønne portører, serviceassistenter og lagermedarbejdere - en ting, det nu lukkede Koncern Service tidligere tog sig af.

- Vi overtog opgaven 1. juli i år, så i løbet af året er der sket en budget-korrektion, forklarer Ricco Dyhr.

På samme vis har sygehuset også overtaget opgaven med at aflønne uddannelseslæger, mens de er i praksis. Men det ændrer altså ikke på, at sygehuset skal spare.


Krybben er snart tom

Den opgave tager Ricco Dyhr selvfølgelig på sig, og han bemærker, at det er en fast opgave at effektivisere:

- Men vi synes, det er sværere. Der er ikke så meget mere at komme efter. Vi skal nok finde den ene procent, men krybben er ved at være tom. Vi har været udsat for besparelser gennem årene, og der er grænser for, hvor længe vi kan blive ved.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce