Annonce
Guldborgsund

Torvets farlige trin skærmes af

JJW Arkitekter vandt i 2017 konkurrencen om at tegne Nykøbings nye torv og udviklingen af den omkringliggende bymidte, så den blev mere sammenhængende. I dommerbetænkningen fik arkitektens vinderforslag blandt andet ros for sin evne til at "skabe nye muligheder for hele midtbyen, for at trække omkringliggende potentialer ind på torvet og for at skabe et godt mikroklima til hverdagens brug af stedet". Men niveauforskellen på tværs af Torvet er en fejl, mener formand for teknik, miljø og ejendomsudvalget, Peter Bring-Larsen (G), altså nu. Foto: Flemming Karlsen

Slut med at skvatte. Inden weekenden blokerer blomsterkummer for flere fald, lover udvalgsformand.

NYKØBING Så skete det igen. Og igen.

To borgere overså for nylig det trin, der skaber niveauforskellen på byens nyrenoverede torv. De slog sig slemt og ringede til en politiker for at klage.

Det er sket før, men nu er det nok, mener politikeren, der er udvalgsformand for teknik, miljø og ejendomme i Guldborgsund Kommune, Peter Bring-Larsen (G).

- Det duer ikke, at folk går og skatter. Det må stoppes, og det gør vi nu, fastslår han.

Hvor mange, der er skvattet på Torvets trin siden renoveringen, vides reelt ikke. Men både i Dansk Blindesamfund og hos Ældre Sagen har man også taget imod klager og henvendelser fra folk, der er stået på hovedet - eller har været lige ved.

Løsningen er en række firkantede blomsterkummer, som bliver sat op som en lang skærm, der spærrer af for færdsel over trinnet.

- De kommer op inden weekenden, lover Peter Bring-Larsen og fortsætter:

- Vi står overfor en ny turistsæson, og vi skal have en løsning på plads nu. Måske bliver den kun midlertidig, men det skal gå stærkt. Senere sætter vi os ned og taler om, hvordan det kan løses på længere sigt.

Hos Dansk Blindesamfunds tager konsulent med ansvar for Guldborgsund, Peter Henning Jensen, godt imod initiativet.

- Det er på høje tid. Vi har længe været dybt utilfredse med den risiko, der er lagt ind i Torvets arkitektur. Trinnet i sig selv er farligt, og det bliver kun værre af, at den ledelinje, der ligger i stenene fra Langgade til Torvet ikke er til at finde. Derfor risikerer blinde og svagtseende at falde ned, mens de forsøger at finde den, forklarer Peter Henning Jensen.

Han havde foretrukket et solidt og ikke for lavt gelænder på stedet.

- Men faktisk er det nok svært at gøre noget ordentligt ved nu, med mindre man vil lægge hele torvet om. Jeg har aldrig forstået formålet med det trin og den niveauforskel. Alting kommer jo til at stå skævt. Det duer bare ikke, mener han.

Da Torvet var færdigrenoveret var trinnet og niveauforskellen helt åben. Siden har man forsøgt at markere kanten med forskellige metoder for at forhindre faldulykker. Foto: Anders Knudsen/arkiv

En falliterklæring

I Ældre Sagen har formand John Hansen også modtaget flere henvendelser og klager over Torvets farlige trin. Dog ikke i den seneste tid.

- Det er bestemt en god idé at få gjort noget ved problemet nu. På høje tid faktisk. Der færdes mange ældre mennesker på Torvet, og især i mørke er det jo farligt. Når man er i gang, kunne det også være godt at få gjort noget ved trappen, som er meget svær for ældre at komme op ad, fordi der ikke er noget gelænder, foreslår John Hansen.

Han mener, at denne del af Torvets arkitektur er fejltænkt fra begyndelsen.

- Det er ikke særligt gennemtænkt, og jeg fatter ikke, hvad man ville med sådan en niveauforskel. Det er en falliterklæring, at man så kort tid efter indvielsen skal til at finde lappeløsninger på et anlæg, der har kostet mange penge at lave.

Der skal flere blomsterkummer i aktion på Torvet, mener Peter Bring-Larsen (G). Foto: Flemming Karlsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Et smart tiltag

Peter Bring-Larsen så dog ikke problemet fra begyndelsen.

- Trinnet var jo ment som et smart tiltag fra arkitektens side, så man kan sidde på kanten. Jeg syntes, at det var en spændende måde at gøre det på, og jeg tænkte, at vi nok kunne vænne os til at færdes sikkert omkring det med tiden. Jeg håbede, at det gik. Men det duer ikke, mener han.

Om der skal laves en større omlægning af Torvets belægning, eller blomsterkummerne skal blive stående - eller en helt tredje løsning - har Peter Bring-Larsen ingen holdning til i dag.

- Men det behøver ikke at blive en kostbar løsning, mener han.

Det er JJW Arkitekter på Frederiksberg, der har tegnet Torvet. Arkitekten meddeler, at hun ikke må udtale sig om Torvet uden forudgående tilladelse fra Guldborgsund Kommune, og den har det ikke været muligt at opnå inden avisens deadline. Derfor har det desværre ikke været muligt at få en kommentar til blomsterkumme-løsningen fra arkitekten.

  • JJW Arkitekter vandt i 2017 konkurrencen om at tegne Nykøbings nye torv og udviklingen af den omkringliggende bymidte, så den blev mere sammenhængende. I dommerbetænkningen fik arkitektens vinderforslag blandt andet ros for sin evne til at "skabe nye muligheder for hele midtbyen, for at trække omkringliggende potentialer ind på torvet og for at skabe et godt mikroklima til hverdagens brug af stedet". Men niveauforskellen på tværs af Torvet er en fejl, mener formand for teknik, miljø og ejendomsudvalget, Peter Bring-Larsen (G), altså nu. Foto: Flemming Karlsen
  • Da Torvet var færdigrenoveret var trinnet og niveauforskellen helt åben. Siden har man forsøgt at markere kanten med forskellige metoder for at forhindre faldulykker. Foto: Anders Knudsen/arkiv
  • Der skal flere blomsterkummer i aktion på Torvet, mener Peter Bring-Larsen (G). Foto: Flemming Karlsen
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier