cookie-og-privatlivspolitik

Hus og have

Tre tips til vedligeholdelse af dine fliser

Hvad enten vi snakker en flisebelagt terrasse, en naturlig gangsti på græsset eller noget helt tredje, er der ingen tvivl om, at fliser i haven er et rigtigt populært valg for næsten alle boligejere i Danmark.
20. august 2014 kl. 09:54 Af Jakob Poulsen (jap@folketidende.dk)

Hvad enten vi snakker en flisebelagt terrasse, en naturlig gangsti på græsset eller noget helt tredje, er der ingen tvivl om, at fliser i haven er et rigtigt populært valg for næsten alle boligejere i Danmark.

Men selvom fliser er ekstremt holdbare, kan det næsten ikke undgås, at der med tiden kommer diverse skader og urenheder af forskellig art i materialet. Det er derfor, vi har samlet en lille liste med tre gængse problemer, der kommer over tid – og hvad man kan gøre ved dem!

Problem: Én eller flere fliser er gået i stykker
Der findes mange forskellige type fliser, så det er ikke altid lige let at skaffe samme type, som det, der er blevet lagt. Hvis du er en smule heldig, har du sten i overskud, men ellers kan du bruge dette fif:

Hvis det kun er overfladen, der er blevet ridset eller er gået i stykker, kan du evt. vende stenen, så den uskadede del vender opad. Hvis stenen ikke er ens på begge sider, kan man også skifte den skadede sten ud med en anden sten fra sin terrasse fra et sted, hvor fejlen ikke kommer til at være så synlig. Husk at bruge grus og fugesand, hvis man giver sig i kast med dette.

Problem: En eller flere sten ligger ikke jævnt
Hvis jorden under terrassen eller flisebelægningen ikke er blevet ordentligt stampet, får man en ujævn flade. Og er der flere af disse, ender man med en terrasse, som hælder i alle mulige retninger – hvilket f.eks. ikke er godt på grund af den ringere mulighed for afløb af regnvand.

Annonce

I så fald skal man fjerne sin flise + de nærmeste omkring, og derefter fylde et jævnt lag grus i hullet, som man stamper fladt med en pladevibrator eller en stolpe. Kom derefter grus på igen for at presse fundamentet sammen, læg flisen på igen og fej med fugesand. Husk, at den flise, du arbejder på, selvfølgelig skal ende jævn – brug derfor vaterpas.

Problem: Fliserne er snavsede
Rene fliser kræver en god gang knofedt. Når du anser dette som et problem, går vi ud fra, at du allerede har prøvet med almindelig rengøring – altså vandslangen og en hård børste. Men virker dette ikke, så prøv med fugesand, som du fejer hen over fliserne, så skidtet bliver slebet væk.

Endelig kan man brug en højtryksspuler med et særligt fliserenser-hoved, som er langt mere skånsom ved fliserne end en traditionel højtryksspuler – der mange gange er for kraftig.
 
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.
ANNONCE