cookie-og-privatlivspolitik
DTU i Lyngby. Forskere fra DTU har i årevis samarbejdet med forskere fra National University of Defence Technology (NUDT), som er et universitet, der er direkte underlagt det kinesiske militær. (Arkivfoto).
DTU i Lyngby. Forskere fra DTU har i årevis samarbejdet med forskere fra National University of Defence Technology (NUDT), som er et universitet, der er direkte underlagt det kinesiske militær. (Arkivfoto).
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland

DTU samarbejder med forskere fra det kinesiske militær

Ifølge DTU er samforskning med kinesisk universitet sket inden for rammerne af den nuværende lovgivning.
01. juli 2020 kl. 22:23 Af Ritzau

Annonce

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har i årevis samarbejdet med forskere fra National University of Defence Technology (NUDT).

Det skriver Politiken.

NUDT er et universitet, som er direkte underlagt det kinesiske militær.

Samforskningen spænder over nye teknologiske landvindinger inden for kryptologi, optisk kommunikationsudstyr, kvantefysik, batteriteknologi og navigationssystemer.

Det viser Politikens gennemgang af 17 forskningsartikler udgivet af forskere fra DTU og NUDT.

Ifølge DTU er der tale om grundforskning, som er udført i overensstemmelse med loven og grundlæggende forskningsprincipper.

Men der er risiko for, at Kinas Befrielseshær vil benytte forskningen til at udvikle ny militær teknologi. Det siger Kina-analytiker Alex Joske til Politiken.

Flere partier i Folketinget mener, at sagen giver anledning til at kigge på grænserne for dansk samforskning, skriver Politiken.

Rasmus Larsen, prorektor ved DTU, understreger over for avisen, at universitet er en apolitisk institution, der værner om forskningsfriheden.

Det betyder blandt andet, at forskere frit kan vælge, hvem de samarbejder med. Han påpeger også, at den pågældende forskning er sket inden for rammerne af den nuværende lovgivning og universitets etiske retningslinjer.

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger til Politiken, at hun ønsker en diskussion af dilemmaer forbundet med internationale forskningssamarbejder.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce