cookie-og-privatlivspolitik
Næsten hver femte smittede i Danmark tror, at de er blevet smittet, mens de var i udlandet. (Arkivfoto).
Næsten hver femte smittede i Danmark tror, at de er blevet smittet, mens de var i udlandet. (Arkivfoto).
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland

Danske rejsende flyver hjem fra ferie selv om de er smittede

Bliver man smittet med covid-19 på ferie i udlandet, skal man isolere sig. Det glemmer nogle, lyder det.
25. juli 2021 kl. 07:29 Af Ritzau

Flere borgere fra Danmark, der er rejst på ferie og viser sig at være smittede, vælger at rejse hjem til Danmark, selv om de skal isolere sig og følge de lokale myndigheders anbefalinger på feriedestinationen.

Det oplyser Erik Brøgger, der er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet.

Der er tale om "en lang række" borgere, der henvender sig, lyder det.

- Vi har fået en lang række henvendelser fra danskere, der er smittede derude, og det er så nogle af dem, der har fortalt os, at nu har de altså tænkt sig at rejse hjem alligevel, siger han.

- Af gode grunde er det langt fra alle, der fortæller os det, hvis de er rejst hjem smittede. Vi ved bare, at der er nogen, der har henvendt sig til os, og fortalt at de er blevet smittet på ferien, og hvordan de skal forholde sig.

Annonce

Her er rådet fra Borgerservice, at man skal gøre, som de lokale myndigheder siger. Det vil i de fleste tilfælde betyde, at man som smitsom skal gå i isolation, indtil man er symptomfri, typisk også et par dage efter, ligesom det er tilfældet i Danmark.

- Så er der nogen, der har sagt, at det kan jeg ikke vente på, eller det gider jeg ikke, eller det er dyrt, og nogle er bare overraskede: "Det var ikke meningen. Jeg skulle på ferie og have det godt", siger Erik Brøgger.

Erik Brøgger fortæller, at risikoen ved at droppe at følge retningslinjerne er, at alle passagererne på det fly, man har siddet i, også bliver sendt i isolation, når smitteopsporingen går i gang.

Han opfordrer til, at man inden afrejse tænker over, hvad man vil gøre, hvis man bliver smittet.

- Tænk over, hvordan du vil reagere, så du ikke bliver overrasket, hvis det skulle ske, siger han.

Annonce

Jyllands-Posten skrev torsdag, at testcentrene i de to største danske lufthavne, Billund og København, er blandt de testcentre, der relativt finder flest smittede med covid-19. Det hører dog med til historien, at ikkerejsende også kan bestille tid til test i lufthavnene.

Tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at næsten hver femte smittede i Danmark tror, at de er blevet smittet, mens de var i udlandet. Størstedelen formoder, at det er sket, mens de var i Spanien.

Enhedslistens coronaordfører Peder Hvelplund siger, at "det er uheldigt", at borgere vender hjem med smitte, men det er svært at gøre noget ved, siger han.

SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen kan heller ikke komme i tanker om, hvad Danmark skal stille op.

- Jeg ved ikke, hvordan vi kan gøre noget ved det. Men det er en bekymrende tendens, og man udsætter rigtig mange mennesker for fare, siger hun.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

Annonce

ANNONCE