cookie-og-privatlivspolitik
Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz forventer, at AstraZeneca i første omgang kun kan levere halvt så mange vacciner, som Danmark oprindeligt var stillet i udsigt. (Arkivfoto)
Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz forventer, at AstraZeneca i første omgang kun kan levere halvt så mange vacciner, som Danmark oprindeligt var stillet i udsigt. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland

Lægemiddelstyrelsen forventer halv vaccinesending fra AstraZeneca

Produktionsvanskeligheder hos vaccineselskabet AstraZeneca mindsker de første vaccineleveringer til EU.
22. januar 2021 kl. 20:07 Af Ritzau

Annonce

Allerede inden coronavaccinen fra AstraZeneca er blevet godkendt hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), oplever selskabet problemer med produktionen.

De første leveringer til EU bliver leveret med halvt så mange vaccinedoser som ventet.

Det fortæller direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

- Vi er i dag (fredag. red.) blevet informeret om, at AstraZeneca har nogle produktionsvanskeligheder, der gør, de ikke kan levere den ventede mængde vacciner i de første sendinger.

- Vi kan forvente en reduktion til cirka halvdelen af mængden til hele EU, siger han.

Annonce

En unavngiven embedsmand i EU, der har været med til forhandlingerne med AstraZeneca, siger til nyhedsbureauet Reuters, at medicinalselskabet forventer at kunne levere 31 millioner doser vaccine til EU-landene i første kvartal. Oprindeligt var aftalen, at der skulle leveres 80 millioner doser til EU-landene i den periode.

Thomas Senderovitz fortæller, at EU-Kommissionen har bedt AstraZeneca kigge på, om virksomheden kan gøre noget for at mindske nedgangen i leveringsmængden til EU.

Man venter i både Danmark og EU mere information på området i næste uge. Blandt andet hvor mange vacciner selskabet forventer, det nu kan levere.

Derfor vil Thomas Senderovitz på nuværende tidspunkt heller ikke udtale sig om, hvor mange vacciner Danmark kan forvente at modtage i første forsendelse.

- Det, jeg kan sige, er, at Danmark har arbejdet benhårdt for at man kan få vaccinen så tidligt som muligt, så den står klar på selve dagen for godkendelsen, siger direktøren.

Annonce

Af samme grund er det heller ikke muligt at sige, om den mindre forsendelse får betydning for Danmarks plan om at vaccinere alle voksne danskere, der takker ja til vaccinen, ved udgangen af juni.

- Som jeg har sagt mange gange, så er der mange forbehold, der skal tages ved leverancer af vaccinerne. De skal godkendes til tiden, produceres i de rette mængder og i den rigtige kvalitet.

- Det, vi ser lige nu, er, at planen er ramt af lidt grus i maskineriet. Det kan vi ikke gøre så meget ved, siger Thomas Senderovitz.

AstraZeneca-vaccinen står til at skulle godkendes hos EMA 29. januar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

Annonce

ANNONCE