cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Aarhus Universitet erkender at have tilbageholdt dokumenter

Universitetet har holdt dokumenter, der viste brud på god forskningsskik, tilbage for avis.
01. december 2020 kl. 21:36 Af Ritzau

Annonce

Aarhus Universitet erkender at have tilbageholdt dokumenter over for avisen Information. Dokumenterne viser, at der er sket brud på god forskningsskik i andre rapporter end den kritiserede oksekødsrapport.

Det skriver Information.

Oksekødsrapporten blev blandt andet kritiseret, fordi interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer og slagterigiganten Danish Crown var med til at udarbejde en rapport om oksekød fra Aarhus Universitet og DTU.

Den blev præsenteret som uvildig forskning.

I kølvandet på Informations afsløringer om oksekødsrapporten søgte avisen aktindsigt i en række andre rapporter fra forskningscentret DCA på Aarhus Universitet.

Men i to måneder udskød universitetet at udlevere dokumenterne, fremgår det af en udtalelse fra universitetet til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Først få timer efter at Aarhus Universitet havde offentliggjort resultaterne af sin egen interne undersøgelse, imødekom universitetet anmodningerne om aktindsigt.

Den aktuelle sag møder kritik fra jurister. Juraprofessor på Syddansk Universitet Steen Schaumburg-Müller kalder det "magtfordrejning".

- Aarhus Universitet har et dobbelt problem. De har både tilbageholdt aktindsigter, og siden har de undladt at give korrekte oplysninger om forløbet. Det er magtfordrejning, siger han til Information.

Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder det et brud på offentlighedsloven.

- Det er et klart brud på offentlighedsreglerne at tilbageholde dokumenter på grund af usaglige hensyn. Og så har universitetet tilmed givet forkerte oplysninger i strid med sandheden om, hvordan de behandlede anmodningerne om aktindsigt. Det er alvorligt, siger han.

Aarhus Universitet ønsker ikke at udtale sig yderligere om sagen, da den fortsat undersøges af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

Annonce