cookie-og-privatlivspolitik
Patienter, der ikke tidligere har haft en hjerneblødning, og som tager det kolesterolsænkende præparat statin, har 22 til 35 procent lavere risiko for at få en hjerneblødning sammenlignet med ikke-brugere. (Arkivfoto)
Patienter, der ikke tidligere har haft en hjerneblødning, og som tager det kolesterolsænkende præparat statin, har 22 til 35 procent lavere risiko for at få en hjerneblødning sammenlignet med ikke-brugere. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland

Populær pille beskytter mod hjerneblødning

Omfattende studie fjerner frygt for, at kolesterolsænkende medicin øger risikoen for blødninger i hjernen.
16. marts 2019 kl. 05:00 Af /ritzau/

Annonce

En halv million danskere tager det hverdag.

Lægemidlet statin bruges til at behandle for højt kolesterol og er et af de mest udbredte præparater i Danmark. Men i årevis har der været usikkerhed om, hvorvidt pillerne øger risikoen for at få en blødning i hjernen.

Denne frygt bliver i et nyt, omfattende studie gjort til skamme. Til gengæld beskytter statin faktisk mod hjerneblødninger.

Det er forskere fra Aarhus Universitet, der har undersøgt sammenhængen.

- Vi håber at kunne sende et signal til lægerne om, at de ikke skal være tilbageholdende med at ordinere statin til patienter, som ikke tidligere har været ramt af hjerneblødninger, siger læge og forsker Anette Riisgaard Ribe fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet.

Lægemidlet er ofte blevet diskuteret blandt fagfolk. Især blev læger bekymrede for at udskrive recepter, efter et studie i 2006 viste, at statin var forbundet med en øget risiko for blødninger i hjernen.

Men dengang undersøgte man patienter, der tidligere havde været ramt af hjerneblødninger. Det nye studie har fulgt personer, der aldrig tidligere har haft blødninger i hjernen.

Forskerne har fulgt 520.000 danskere, der begyndte at tage statin i perioden 2004 til 2014 og har sammenlignet dem med en kontrolgruppe, der ikke er blevet behandlet med medicinen.

Overordnet viser studiet, at risikoen for at få en hjerneblødning er 22 til 35 procent lavere for brugerne af statin sammenlignet med ikke-brugerne.

Praktiserende læge og formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg Tue Flindt Müller glæder sig over, at studiet fjerner den sidste tvivl om sammenhængen mellem statin og hjerneblødninger.

Studiet er vigtigt - også selv om lægerne efter hans opfattelse ikke længere er bange for at bruge præparatet.

- De patienttyper, som får hjerneblødninger, er typisk personer med forhøjet blodtryk, sukkersyge og sådan noget. Her er man i forvejen nået til en erkendelse af, at fordelene ved at behandle med statin opvejer ulemperne ved præparatet. Det er derfor, så mange mennesker får det, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

Annonce