cookie-og-privatlivspolitik
Det er ikke Apple selv, der opfører vindmøllepark og solcelleanlæg. Det gør firmaets danske energipartner, European Energy A/S. (Arkivfoto)
Det er ikke Apple selv, der opfører vindmøllepark og solcelleanlæg. Det gør firmaets danske energipartner, European Energy A/S. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Professor: Godt at Apple tager ansvar for energiforsyning

It-virksomheden Apple vil selv forsyne sine kommende datacentre i Viborg og Aabenraa med vedvarende energi.
19. april 2019 kl. 12:50 Af /ritzau/

Annonce

En vindmøllepark og et 42 megawatt stort solcelleanlæg skal forsyne Apple's kommende datacentre i Viborg og Aabenraa med grøn strøm.

Det oplyste teknologigiganten torsdag.

Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet er positiv over, at Apple udviser ansvarlighed.

- Jeg synes, at det er utroligt positivt, at vi ser de her store virksomheder selv tage ansvar for at bygge vedvarende energi uden om statsstøtten og de offentlige ordninger, siger han.

Professoren lægger særligt vægt på den kontraktform - en CFD-model - som Apple anvender med energipartneren European Energy A/S, der skal opføre vindmølleparken og solcelleanlægget. For i den bærer Apple selv en stor del af risikoen.

It-virksomheden betaler en fast pris for energien.

Det betyder, at hvis den generelle markedspris er lav, så betaler virksomheden relativt mere for deres egen energi. Hvis markedsprisen derimod stiger, er Apples omkostninger lavere, end hvis de skulle købe ind på det åbne marked.

- De her kontraktformer er bedre end de metoder, som vi har set Finansministeriet bruge i deres udbud, siger Brian Vad Mathiesen.

Det er endnu ikke oplyst, hvor vindmølleparken og solcelleanlægget skal placeres.

Men den vedvarende energi skal kunne leveres allerede i 2020. Samme år forventes datacentret i Foulum ved Viborg at være klar til at blive taget i brug.

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår byggeriet af datacentret i Aabenraa går i gang.

Også Facebook og Google har annonceret, at de vil bygge datacentre i Danmark.

Google oplyser, at man søger efter muligheder for at kunne forsyne sit kommende datacenter i Fredericia med vedvarende energi.

- Bæredygtighed er en af vores største prioriteter, når vi bygger datacentre. Det gælder alle andre steder og - også i Danmark, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef i Google i Danmark.

- Derfor har vi også sagt, at vi aktivt forfølger investeringer i vedvarende energi i Danmark.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

Annonce