cookie-og-privatlivspolitik
Det har kostet et tocifret millionbeløb at undersøge en række forhold på Statens Serum Institut, som mundede ud i, at Kammeradvokaten anbefalede at indlede en tjenestemandssag mod SSI-direktør Mads Melbye. (Arkivfoto)

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland

SSI dropper forudsigelser om coronasmitten i Danmark

Prognoser for smittens udvikling de kommende 14 dage var for skæve, mener SSI. Blandt andet fordi de ikke tog højde for ændringer i tiltag mod smittespredning.
26. november 2020 kl. 04:39 Af Ritzau

Annonce

Statens Serum Institut (SSI) dropper sine ugentlige prognoser for, hvordan coronasmitten vil udvikle sig i Danmark. Det fremgår af SSI’s hjemmeside.

De seneste fire uger har SSI ugentligt offentliggjort en 14-dages prognose for, hvordan smittespredningen ventedes at udvikle sig i landets fem regioner.

Men de ramte for skævt, lyder det nu. Blandt andet fordi de ikke tog højde for mulige ændringer i antallet af testede eller nye coronarestriktioner.

- Erfaringerne har således vist os, at antagelsen om, at der ikke sker ændringer i den fremskrevne periode, langtfra holder stik, og derfor valgte vi at indstille offentliggørelsen af fremskrivninger, skriver SSI i et svar til Jyllands-Posten.

Derudover har det tilsyneladende været et problem, at prognoserne – der baserede sig på data fra de seneste 11 dage – ikke var følsomme nok til at opfange de store geografiske udsving i smitten.

- Det har vist sig, at det i høj grad er tilfældige og lokale sygdomsudbrud samt konkrete testinitiativer, der har betydning for, hvor mange tilfælde af covid-19, som rapporteres, skriver SSI på sin hjemmeside.

- Dette blev ikke mindst tydeligt, da der blev testet meget intensivt i Nordjylland som en del af indsatsen for at bringe smitten med minkvarianter af coronavirus under kontrol. Den form for ændringer i sygdomsforekomst og teststrategi tager den nuværende model for fremskrivning ikke højde for.

Ifølge Jyllands-Posten advarer SSI også mod at bruge de europæiske tal fra smitteagenturet ECDC’s prognoser. Argumentet er det samme.

Nemlig at prognoserne ikke i tilstrækkelig høj grad opfanger forskelle i smitten mellem landsdele eller tager højde for nye tiltag.

ECDC har onsdag i en ny prognose forudset, at Danmark om en måned kan se frem til en fordobling i antallet af nye daglige smittetilfælde.

Det vil sige, at antallet ifølge ECDC ventes at stige fra de nuværende cirka 1000 dagligt smittede til cirka 2000 dagligt smittede.
/ritzau/KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

Annonce