Annonce
Guldborgsund

18-årige Mie blev tabt i psykiatrien: Det blev enden på hendes liv

Christel (th) og Amanda Lüttichau har arbejdet sammen om at fortælle historien om den 18-årige pige, der i 2017 valgte at ende sit liv. Dels i bogen "Mie for evigt", som netop er udkommet, og dels i en podcast. Blandt andet har de undersøgt det system, der skulle gribe pigen, men som på flere parametre svigtede. Foto: Maria Glasius Lange
Antallet af unge, der indlægges med anoreksi, er fordoblet siden 2017. Mie var én af dem, der i en meget tidlig alder kæmpede med sygdommen. Hun døde som bare 18 årig, men inden da samlede hun alle sine journaler i en pose. Nu kan hendes historie læses og lyttes til - og den har allerede ændret en del af systemet.

NYKØBING: Mistrivslen er stor blandt børn og unge i dag. Vi har formentlig allerede hørt det.

Sociale medier giver os alle muligheder for at fortælle om vores følelser. Især unge mennesker fortæller gerne, hvordan de har det. Også når det går dårligt.

Men det er langt fra en garanti for, at nogen lytter og samler det op. Samler os op. Derfor er det vigtigt, at nogen stiller kritiske spørgsmål til, om det psykiatriske system nu er godt nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gør forfatter Christel Lüttichau i bogen "Mie for evigt", der beskriver en ung piges møde med anoreksi og depression og en alt for tidlig død som bare 18-årig, siger Laila Walther, direktør for foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, og tilføjer:

- Derfor er det en vigtig bog.

Her kan du søge hjælp

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. De fleste mennesker har perioder, hvor livet eller en situation opleves som så svær, at de ikke kan magte den alene. 

På Livslinien er man vant til at tale om selvmord og selvmordstanker, og vi vil meget gerne tale med dig. Du kan også kontakte Livslinien, hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra klokken 11.00-05.00 eller benytte dig af mail- eller chatrådgivning. 

Se mere på www.livslinjen.dk. 

Livslinjen

I foreningen, hun er direktør for, havde man sidste år rekordhøje 5.000 samtaler med primært unge, der føler sig tabt på vejen. Vejen mod voksenlivet har aldrig været let, men i dag skal det se let ud, for alle kan følge med fra distancen.

- De vil ikke kun have 12-taller i skolen men også i venner, i træning, i udseende, i tilstedeværelse. Det er fuldstændig uopnåelige idealer, tilføjer hun.

Mødes af en mur

Imens stiger antallet af børn og unge, der må modtage behandling for at komme ud af en spiseforstyrrelse. Siden 2017 er antallet af unge, der er i behandling for anoreksi, fordoblet til 1.000 sidste år.

Hos Headspace i Nykøbing modtog 222 unge sidste år personlig rådgivning, der i halvdelen af tilfældene handlede om relationen til venner eller familie.

- Men når de fortæller, at de ikke har det godt, mødes de af en mur. Systemet kan ikke tage imod dem. Derfor ville vi gerne være med til at udgive denne bog. For Mie var langt fra et enestående tilfælde, siger Tine Hammershøj, der er direktør for Headspace Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et indspark til psykiatrien

Forfatteren bag bogen om Mie, Christel Lüttichau, har aldrig mødt pigen, det hele handler om. Men hun plantede perlehyacinter på Mies grav, fordi hendes søn var gode venner med Mies kæreste, Simon.

Jeg kunne mærke på de pårørende, hvor vigtigt det var at fortælle om Mie.

Christel Lüttichau, forfatter

Derfor var det også med en svær følelse i maven, at hun gennemgik de mange sider af journaler og messenger-beskeder, som Mie selv havde stillet til rådighed. Hendes familie havde betroet Christel Llüttichau den opgave at finde ud af, hvem pigen med det tykke mørke hår og det smukke smil var. Og hvornår hun blev tabt i systemet.

- Jeg kunne mærke på de pårørende, hvor vigtigt det var at fortælle om Mie. Og at lave et indspark til psykiatrien og fagpersoner om, hvordan de mistede hende. I ordets aller bogstavligste forstand, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hendes sag har flyttet noget

I en podcastserie, som Chrisel Lüttichaus datter Amanda har lavet, interviewer hun speciallæge Nina Tejs Jørring fra Region Hovedstadens børne- og ungdomspsykiatriske afdeling.

Og hun fortæller, at Mies sag faktisk har flyttet noget. Rutinen har nemlig været, at børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling tre måneder før en patients 18 års fødselsdag informerede voksenpsykiatrisk afdeling om en kommende ny patient.

- Nogen gange resulterede det i et møde. Andre gange ikke. Men efter den her sag har vi fået lavet en meget fast beskrivelse af, hvornår man skal orientere, og at der skal ske en overlevering med beskrivelse af, hvad man har arbejdet med, forklarer Nina Tejs Jørring.

  • Christel (th) og Amanda Lüttichau har arbejdet sammen om at fortælle historien om den 18-årige pige, der i 2017 valgte at ende sit liv. Dels i bogen "Mie for evigt", som netop er udkommet, og dels i en podcast. Blandt andet har de undersøgt det system, der skulle gribe pigen, men som på flere parametre svigtede. Foto: Maria Glasius Lange
Annonce
Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Nykøbing

Nedlægger hendes stilling: Bente fyret efter 17 år

Annonce
Annonce
Sport

Nykøbing FC skifter ud på formandsposten

112

Kraftig ild og overtændt i grusgrav: To bilbrande på seks minutter

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Udland

Trump-advokat: Se bort fra slibrige detaljer

Nykøbing

Nedlægger hendes stilling: Bente fyret efter 17 år

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

Lolland

Efter hvidvask-afsløring: TSØ-formand går af

Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

Guldborgsund

Falstring nomineret til nordisk musikpris

112

22-årig sigtet for drabsforsøg efter knivstikkeri

Lolland

Kommune: Fejl på udsendte ejendoms-skattebilletter

Indland

Datatilsynet med alvorlig kritik i sag om nedbrud af NemID

Lolland

Dokumentar afslører: TSØ-formand i hvidvask for millioner

Samfund

Fængsel på jagt efter særlige bøger

Lolland

Slukkede brand i nat: Borger var vaks med haveslangen

Annonce
Annonce
112

Gemte narko mellem løgene: Nu er han dømt

Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby

Guldborgsund

Danmarks bedste findes på Falster: - Det betyder ufatteligt meget

Sport

Storklub kommer til Maribo - TSØ fik svær pokallodtrækning

112

135 taget i fartkontroller

Sport

NFH-spiller gravid

112

Varebil og lastbil i sammenstød