Annonce
Guldborgsund

18-årige Mie blev tabt i psykiatrien: Det blev enden på hendes liv

Christel (th) og Amanda Lüttichau har arbejdet sammen om at fortælle historien om den 18-årige pige, der i 2017 valgte at ende sit liv. Dels i bogen "Mie for evigt", som netop er udkommet, og dels i en podcast. Blandt andet har de undersøgt det system, der skulle gribe pigen, men som på flere parametre svigtede. Foto: Maria Glasius Lange
Antallet af unge, der indlægges med anoreksi, er fordoblet siden 2017. Mie var én af dem, der i en meget tidlig alder kæmpede med sygdommen. Hun døde som bare 18 årig, men inden da samlede hun alle sine journaler i en pose. Nu kan hendes historie læses og lyttes til - og den har allerede ændret en del af systemet.

NYKØBING: Mistrivslen er stor blandt børn og unge i dag. Vi har formentlig allerede hørt det.

Sociale medier giver os alle muligheder for at fortælle om vores følelser. Især unge mennesker fortæller gerne, hvordan de har det. Også når det går dårligt.

Men det er langt fra en garanti for, at nogen lytter og samler det op. Samler os op. Derfor er det vigtigt, at nogen stiller kritiske spørgsmål til, om det psykiatriske system nu er godt nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gør forfatter Christel Lüttichau i bogen "Mie for evigt", der beskriver en ung piges møde med anoreksi og depression og en alt for tidlig død som bare 18-årig, siger Laila Walther, direktør for foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, og tilføjer:

- Derfor er det en vigtig bog.

Her kan du søge hjælp

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. De fleste mennesker har perioder, hvor livet eller en situation opleves som så svær, at de ikke kan magte den alene. 

På Livslinien er man vant til at tale om selvmord og selvmordstanker, og vi vil meget gerne tale med dig. Du kan også kontakte Livslinien, hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra klokken 11.00-05.00 eller benytte dig af mail- eller chatrådgivning. 

Se mere på www.livslinjen.dk. 

Livslinjen

I foreningen, hun er direktør for, havde man sidste år rekordhøje 5.000 samtaler med primært unge, der føler sig tabt på vejen. Vejen mod voksenlivet har aldrig været let, men i dag skal det se let ud, for alle kan følge med fra distancen.

- De vil ikke kun have 12-taller i skolen men også i venner, i træning, i udseende, i tilstedeværelse. Det er fuldstændig uopnåelige idealer, tilføjer hun.

Mødes af en mur

Imens stiger antallet af børn og unge, der må modtage behandling for at komme ud af en spiseforstyrrelse. Siden 2017 er antallet af unge, der er i behandling for anoreksi, fordoblet til 1.000 sidste år.

Hos Headspace i Nykøbing modtog 222 unge sidste år personlig rådgivning, der i halvdelen af tilfældene handlede om relationen til venner eller familie.

- Men når de fortæller, at de ikke har det godt, mødes de af en mur. Systemet kan ikke tage imod dem. Derfor ville vi gerne være med til at udgive denne bog. For Mie var langt fra et enestående tilfælde, siger Tine Hammershøj, der er direktør for Headspace Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et indspark til psykiatrien

Forfatteren bag bogen om Mie, Christel Lüttichau, har aldrig mødt pigen, det hele handler om. Men hun plantede perlehyacinter på Mies grav, fordi hendes søn var gode venner med Mies kæreste, Simon.

Jeg kunne mærke på de pårørende, hvor vigtigt det var at fortælle om Mie.

Christel Lüttichau, forfatter

Derfor var det også med en svær følelse i maven, at hun gennemgik de mange sider af journaler og messenger-beskeder, som Mie selv havde stillet til rådighed. Hendes familie havde betroet Christel Llüttichau den opgave at finde ud af, hvem pigen med det tykke mørke hår og det smukke smil var. Og hvornår hun blev tabt i systemet.

- Jeg kunne mærke på de pårørende, hvor vigtigt det var at fortælle om Mie. Og at lave et indspark til psykiatrien og fagpersoner om, hvordan de mistede hende. I ordets aller bogstavligste forstand, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hendes sag har flyttet noget

I en podcastserie, som Chrisel Lüttichaus datter Amanda har lavet, interviewer hun speciallæge Nina Tejs Jørring fra Region Hovedstadens børne- og ungdomspsykiatriske afdeling.

Og hun fortæller, at Mies sag faktisk har flyttet noget. Rutinen har nemlig været, at børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling tre måneder før en patients 18 års fødselsdag informerede voksenpsykiatrisk afdeling om en kommende ny patient.

- Nogen gange resulterede det i et møde. Andre gange ikke. Men efter den her sag har vi fået lavet en meget fast beskrivelse af, hvornår man skal orientere, og at der skal ske en overlevering med beskrivelse af, hvad man har arbejdet med, forklarer Nina Tejs Jørring.

  • Christel (th) og Amanda Lüttichau har arbejdet sammen om at fortælle historien om den 18-årige pige, der i 2017 valgte at ende sit liv. Dels i bogen "Mie for evigt", som netop er udkommet, og dels i en podcast. Blandt andet har de undersøgt det system, der skulle gribe pigen, men som på flere parametre svigtede. Foto: Maria Glasius Lange
Annonce
Lolland-Falster

Skole søger nye unikke talenter: Og det koster ingenting

Guldborgsund

Peder stopper efter 33 år

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Skole søger nye unikke talenter: Og det koster ingenting

Guldborgsund

Peder stopper efter 33 år

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem