cookie-og-privatlivspolitik
Er man omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, som træder i kraft 1. oktober, kan man bestille tid hos lægen, henvende sig på apoteket, eller hvor man plejer at blive vaccineret. Til voksne gives vaccinen med et stik, mens små børn vaccineres med næsespray. (Arkivfoto)
Er man omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, som træder i kraft 1. oktober, kan man bestille tid hos lægen, henvende sig på apoteket, eller hvor man plejer at blive vaccineret. Til voksne gives vaccinen med et stik, mens små børn vaccineres med næsespray. (Arkivfoto)
Foto: Lm Otero/Ritzau Scanpix

Indland

Udvalgte grupper kan fra fredag få gratis influenzastik

Fra fredag kan sårbare gratis få vaccine med influenza. Skal ifølge forsker forebygge alvorlige tilfælde.
01. oktober 2021 kl. 10:21 Af Ritzau

Temperaturerne falder, efteråret er på vej, og influenzasæsonen nærmer sig.

For nogle kan sygdommen være særligt alvorlig, og derfor tilbydes udvalgte grupper gratis vaccination mod influenza fra 1. oktober.

Det gælder borgere over 65 år, gravide i 2. eller 3. trimester samt personer, der lever med kroniske sygdomme eller på anden vis er i særlig risiko.

I år anbefaler Sundhedsstyrelsen desuden vaccination mod influenza til sundheds- og plejepersonale samt børn mellem to og seks år.

- Vaccinerne er selvfølgelig vigtige for dem, der er i risiko. Og for sundheds- og plejepersonale er det også for ikke at smitte sårbare patienter, forklarer Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet.

Annonce

Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er bekymrede for presset på sundhedsvæsenet til vinter.

De taler om "den perfekte storm".

Både coronavirus, men også en række andre luftvejsinfektioner, som under pandemien har været trængt bort af øget hygiejne og nedlukning, cirkulerer i stor stil.

Samtidig mangler der sygeplejersker, ligesom især sygehusene har været ramt af konflikt. De skal nu afvikle udskudte behandlinger og ferie.

Vaccination mod influenza spiller derfor en vigtig rolle.

Annonce

- De er vigtige i forhold til at ride toppen af stormen af. Til at forebygge alvorlige influenzatilfælde, som kan belaste sundhedssystemet yderligere oven i de andre virus, vi har cirkulerende, siger Camilla Foged.

Ifølge professoren er særligt de små en god idé at vaccinere.

- Sidste år havde vi næsten ingen influenza, fordi vi havde nedlukning. Så de små børn, som ikke har haft influenza før og tidligere er blevet beskyttet af deres mødres antistoffer, har ikke opbygget et forsvar mod influenza.

- Så de kan blive ret syge, når de får det første gang, fortæller hun.

Omkring 390 af landets 521 apoteker tilbyder vaccination mod influenza. Man kan også bestille tid hos lægen.

Annonce

Børn må dog vente lidt endnu. De særlige vacciner, som gives som næsespray, leveres nemlig først til Statens Serum Institut (SSI) i uge 40. Der kan dog godt bestilles tid hos lægen allerede nu.

Efter 22. oktober kan alle borgere blive vaccineret. Det sker dog ifølge SSI mod betaling og under forudsætning af, at der er vacciner nok.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi skal tage klimaansvar 24. oktober 2021 kl. 22.06

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

Annonce

ANNONCE