BOGANMELDELSE: TV 2 har udgivet "Badehotellets kogebog", som indeholder 55 opskrifter, der alle har været brugt i foregående sæsoner af "Badehotellet".
Grosserer Madsen, kontorchef Aurland, Skuespiller Weyse og resten af vores mandagsvenner har atter tjekket ind på TV 2s "Badehotellet". Det samme har pigerne ude i fru Andersens køkken, hvor de er klar til at forkæle gæsterne med alskens kulinariske lækkerier fra mellemkrigstiden.
Det er en tid og en gastronomisk periode, som mange af de flere end en million faste seere til "Badehotellet" nikker genkendende til. Ja - faktisk er maden en af de faktorer ved den populære tv-serie, der fascinerer og holder os bundet til skærmen mandag efter mandag.
Og nu kan vi så komme med ud i fru Andersens køkken ud over på de faste mandagsaftener. TV 2 har nemlig udgivet "Badehotellets kogebog", som indeholder 55 opskrifter, der alle har været brugt i foregående sæsoner af "Badehotellet".
Her er opskrifter på hverdagsmad som Ruskomsnusk, Bollemælk og Høns i asparges.
Men der er også festmåltider som Kalvesteg vin blanc med pomsaute og fyldte tomater, Dyresteg med kartoffelroser, vildtsauce og peberrodsalat og Diplomatbudding.
Dansk madkultur
Det er folkene bag tv-serien, som i samarbejde med madhistoriker og museumsinspektør på Det Grønne Museum, Bettina Buhl, der har kreeret "Badehotellets kogebog".
Bogen giver et indblik i mellemkrigstidens danske madkultur, som den er præsenteret i de gamle kogebøger fra 1928-33. Og læseren får mulighed for at finde inspiration til nye retter i datidens mangfoldige madkultur. Alle opskrifterne er ført up to date, så de er nemme at tilberede.
Udover de 55 opskrifter indeholder bogen masser af fortællinger fra tredivernes køkken, billeder fra serien, og den tager samtidig læseren med bag om kameraet. Blandt andet er der samtaler med Bodil Jørgensen og de andre skuespillere i køkkenet om, hvordan det har været at skulle lave mad for seerne hjemme i stuerne.
Bettina Buhl ser i øvrigt talrige eksempler på, at det klassiske danske køkken er ved at blive moderne igen. I forbindelse med udgivelsen af kogebogen, siger hun:
- Vi har netop gennemlevet en epoke på 50 år, hvor vi med begejstring har nydt, at vi kan få ingredienser til fødevarer fra hele kloden. Nu er tiden moden til at relancere det klassiske danske køkken, ranke ryggen og være stolte af vores kulinariske rødder.
- Gennem opskrifterne bliver læseren sendt på en rejse tilbage til en tid, hvor man brugte andre tilberedningsformer og andre typer af ingredienser, end tilfældet er i dag.
- Bogen indeholder foruden kulturhistoriske fortællinger også en række "Vink til husmoderen" - pragtfulde, sjove og tankevækkende formaninger fra tidens kogebøger. De vidner om en tid, hvor ansvaret for husholdningen var afgørende for familiens eksistens. Samtidig er de en liste af "tips og tricks", som kan sætte kulør på enhver køkkentjans, siger altså Bettina Buhl.
Et tip fra undertegnede kunne være, at man samles med andre fans af "Badehotellet" forud for et nyt afsnit og laver et godt måltid fra "Badehotellets kogebog". Der er masser af spændende retter at vælge imellem.
"Badehotellets kogebog."
Forfatter: Bettina Buhl.
Redaktør: Hanna Lundblad.
Badehotellets Forlag.
Pris: 299,95 kroner.