Annonce
Landbrug

Et familielandbrug i krise holdt møde

Formand for Sjællandske Familielandbrug Ole Karmsteen giver sin beretning ved generalforsamlingen, der også bød på kritik af formandshonorarerne fra blandt andet Michael Svane, (forrest til højre i blå skjorte), som valgte både at træde ud af bestyrelsen og helt forlade foreningen. Foto: Denny Michael Jakobsen

Faldende medlemstal og kritik af formandshonorarerne prægede Sjællandske Familielandbrugs generalforsamling, hvor bestyrelsesmedlem Michael Svane forlod foreningen i protest.

Med en gennemsnitsalder på 67 år står dansk landbrug over for en stor udfordring med at få generationsskiftet. Det ser ikke anderledes ud i Sjællandske Familielandbrug, som kæmper med vigende medlemstal og en aldrende medlemsskare.

Ved generalforsamlingen forleden var der da også en klar overvægt af de gråhårede. Det var svært at få øje på de yngre kræfter blandt de cirka 40 fremmødte.Medlemstallet falder med cirka otte procent om året og er nu nede på 213 aktive medlemmer.

Debatten på generalforsamlingen bar da også præg af den krise, foreningen befinder sig i. Der blev sat spørgsmålstegn ved de årlige honorarer til formand Ole Karmsteen og næstformand Orla Olsen på henholdsvis 60.000 kr. og 20.000 kr.

Uenighed om honorarer
Bestyrelsesmedlem Michael Svane trådte ud af bestyrelsen og meldte sig ligefrem ud af foreningen, da han er uenig i strategien og ikke mener, at så lille en forening kan forsvare at have så høje honorarer.

- Jeg kan ikke stå inde for, at så lille en forening har så høje honorarer til formændene. Det byder mit temperament mig imod. Der er ingen hard feelings fra mig, men jeg har brug for at tage en pause fra foreningen, sagde Michael Svane, som også er uenig i strategien.

- Vi har været meget uenige i bestyrelsen. Jeg mener, at der bliver brugt for mange penge på interessevaretagelse og imagekampagner. Hvis vi som landmænd skal have en eksistensberettigelse i den brede befolkning, er vi nødt til at gå i en mere økologisk retning og vise samfundsansvar. Det giver tillid i forbrugernes øjne. Det nytter ikke at være sure og stille sig på bagbenene. Landbruget skal være bæredygtigt, der er kun tilbage at levere på den banehalvdel for at vi kan få troværdighed, så vi kan få solgt vores varer og fastholde den økonomiske støtte, siger Michael Svane til Landbrugsnyt.

Afviser ikke at vende tilbage
Han stillede selv op til formandsposten ved sidste valg, men tabte med få stemmer til Ole Karmsteen. Michael Svane er med i Økologisk Landsforening, men savner, at de taler de små landbrugs sag. Han afviser derfor ikke at stille op som formand i familielandbruget igen.

- Hvis nogen kommer og banker på døren, er jeg klar til at stille op, hvis jeg får et vink med en vognstang og har opbakning fra medlemmerne. Der er som sagt ingen hard feelings herfra, lyder det fra Michael Svane, som nævner de mange små hobby- og fritidslandbrug som en mulighed for at skabe en ny medlemsbase, samtidig med at elektroniske medier som sociale medier skal tages i brug for at fange yngre medlemmer.

Ole Karmsteen erkendte på generalforsamlingen, at grænsen for, hvor lavt medlemstallet kan blive, snart er nået, men at foreningen gør, hvad den kan for at fortsætte. I forhold til honorarerne sagde han.

- Man kan godt argumentere for at nedsætte honoraret, men så får jeg ikke en godkendelse fra bestyrelsen derhjemme, sagde han med henvisning til familien, og hvor meget arbejde han lægger i at være formand.

Opbakning til formanden
Ole Karmsteen mødte da også opbakning fra flere af de fremmødte.

- Mængden af møder falder ikke, selvom vi bliver færre medlemmer, som en sagde.

- Jeg misunder ikke dit arbejde, for jeg ved, hvor meget arbejdsenergi der bliver lagt i det. Timelønnen er meget meget lille, og så længe der er overskud, kan vi godt betale for det store arbejde, der bliver gjort, sagde Margit Sørensen.

Overskuddet i 2017 var på 140.375 kroner, og foreningen har dermed en egenkapital på 480.000 kroner.

I stedet for Michael Svane blev mødets ordstyrer Thomas Jensen valgt ind i bestyrelsen, som også består af Ole Karmsteen, Orla Olsen, Poul Erik Lauritzen, Rolk Kristian Lorentzen, Martin Hansen og Bent Ø. Larsen. Ny suppleant blev Lone Nielsen.

  • Familie4
    Formand for Sjællandske Familielandbrug Ole Karmsteen giver sin beretning ved generalforsamlingen, der også bød på kritik af formandshonorarerne fra blandt andet Michael Svane, (forrest til højre i blå skjorte), som valgte både at træde ud af bestyrelsen og helt forlade foreningen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier