Årets bedste kartofler og gulerødder fra Lammefjorden bliver kåret 15. oktober, når der er Grand Cru-uge i Odsherred.
Audebo Pumpestation danner rammen, når årets Grand Cru-gulerod og -kartoffel fra Lammefjorden skal kåres. Kåringen er mandag i efterårsferien, den 15. oktober. Samtidig skydes den store mad- og høstfestival Odsherred Grand Cru i gang. Den varer hele ugen.
Finalisterne er udpeget af Lammefjordens Grøntsagslaug efter en prøvesmagning af produkterne. I kategorien for gulerødder kom Jens Møller Olsen, Almegård, Kristoffer Linderoth, Brogård, og Anders Biltoft Kristensen, Slotsgården, i finalen. De to sidstnævnte kvalificerede sig også til kartoffelfinalen, hvor de er oppe imod Ole Nielsen, Lovtholm.
Hvem, der løber med hæderen den 15. oktober, afgøres af et kyndigt dommerpanel med kokkene Claus Henriksen og Claus Holm sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen fra Landbrug & Fødevarer. Men publikum skal også stemme om, hvilken gulerod og kartoffel de bedst kan lide.
- Der er fri adgang til arrangementet, og vi håber på lige så stor opbakning fra publikum som i de foregående år, siger Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug, som byder velkommen på pumpestationen klokken 11. Sille Roulund, vært på TVØst, er konferencier på dagen.
Når årets Grand Cru'er er fundet, er der kage og kaffe samt mulighed for at blive vist rundt på pumpestationen. Samtidig kommer Det Rullende Madværksted, hvor to kokke vil involvere publikum i en workshop med at fremstille lækker mad af de lokale råvarer. Arrangementet slutter kl. 15.
Lammefjordens Grøntsagslaug begyndte med Grand Cru-kåringerne, da lammefjordsguleroden i 1996 opnåede EU's kvalitetsprædikat BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse). I 2014 fik lammefjordskartoffel samme prædikat.
I de sidste par år har VisitOdsherred og Geopark Odsherred stået som medarrangør af kåringen, som samtidig er blevet en del af Odsherred Grand Cru-ugen i efterårsferien.