For andet år i træk var Alexandra og Bolero henholdsvis årets kartoffel og gulerod - dyrket af Anders Biltoft Kristensen og Jens Møller Olsen.
Har man sagt Alexandra, må man også sige Bolero. Og har man sagt A, må man også sige Anders og Almegård. I hvert fald når det handler om årets Grand Cru kartoffel og gulerod fra Lammefjorden.
Kåringen forleden på Audebo Pumpestation efterlod ingen tvivl om, hvilke sorter der faldt bedst i dommernes og publikums smag. Nemlig en Alexandra-kartoffel og og Bolero-gulerod dyrket af henholdsvis Anders Biltoft Kristensen, Slotsgaarden, og Jens Møller Olsen, Almegård.
Samme to sorter løb med prisen i 2018. Også dengang var kartoflen fra markerne på Slotsgaarden, mens guleroden kom fra Brogaard. Og for Anders Biltoft Kristensen er der tale om et hattrick, da han også leverede årets Grand Cru kartoffel i 2017- en Exquisa.
Alexandra egner sig især til at blive spist kold, i en salat eller som en kartoffelmad. Den har en sød, cremet smag, men er fast i kødet. Bolero har en smag, der rammer bredt, og den smager godt både rå og kogt. Det er en velkendt gulerod på Lammefjorden, mens Alexandra er er en nyere kartoffelsort. Dem fra Slotsgaarden bliver leveret til Storøhage Kartofler, hvorfra de sælges til COOP og kan købes i Irma-butikkerne.
Årets dommerpanel bestod af køkkenchef Claus Henriksen, Dragsholm Slot, Søren Wiuff, Brogård, Gislinge, og Maria Meldgaard, Mamma's Balkon, Rørvig, mens journalist Steen Jørgensen var dagens konferencier. Et publikum på cirka 200 personer deltog også i afstemningen.
Bag kåringen står Lammefjordens Grøntsagslaug og nu også VisitOdsherred.