cookie-og-privatlivspolitik
Grisenes foder består af proteinrig kløver samt restprodukterne klid og mask.

8

Billeder

Grisenes foder består af proteinrig kløver samt restprodukterne klid og mask.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Grisene fortrængte kunsten

Maria Bojsen har ingen landbrugsuddannelse. Men grisene har vundet hendes hjerte, og de fylder efterhånden mere end hendes kunst. Kød fra økologiske landrace - og uldgrise er eftertragtede blandt kokke på kvalitets-restauranter i hovedstaden
03. august 2018 kl. 14:30 Af Jens Henrik Nybo, Jens Henrik Nybo

Annonce

Den sorte danske landrace-so kender Maria, og hun behøver ikke kalde den til sig, da hun er trådt over hegnet hen mod dens hytte. Den kommer af sig selv i forventning om at blive klappet på kroppen.

Anderledes er det med dens smågrise, som for alt i verden ikke vil i nærkontakt med mennesker, så de piler af sted ind i skoven, for atter at dukke frem fra mørket, for nysgerrigheden er der dog. Men i behørig afstand.

Vi er på besøg hos Maria Bojsen og hendes mand, Kent, der driver det økologiske mindre landbrug, Birthesminde nær Vipperød - omtrent mellem Roskilde og Holbæk.  


"Vi blander os så lidt som muligt i dyrenes egne præmisser." Maria Bojsen, Birthesminde

Årligt producerer de 150 sortbrogede danske landrace slagtesvin og omkring 40 slagtesvin fra ungarske uldgrise. Med en sådan produktion er man hverken stor eller helt lille, og vel væsentligt over, hvad man kan kalde et hobbylandbrug. Hertil kommer et par køer, nogle gæs, ænder og høns, men det er alene som hobby.

Ejendommen og dens i alt 18 hektar jord ligger vanvittig kønt ned til bunden af Isefjorden, hvor grisebasserne har masser af plads til at rode i jorden, og søle i vand på kløvermarkerne.


At det er blevet til et næsten fuldtidsarbejde med landbruget havde nok hverken Maria eller Kent forudset for år tilbage. Ingen af dem har nogen landbrugsuddannelse. Hun er uddannet fra Kunstakademiet, men kunsten er tvunget noget i baggrunden til fordel for grisebasserne, og Kent er uddannet elektriker og kaffeekspert.

Men ønsket om at bo i et familiefællesskab trængte sig på, og derfor valgte de at flytte herover fra Odense for seks år siden. I dag bor parret med deres to yngre sønner, Torbjørn og Ulv, samt Marias mor, mormor og onkel sammen i fire generationer. Onklen er i øvrigt en værdifuld kraft i deres landbrug.

Om mundheldet "æblet falder sjældent langt fra stammen" har sin gyldighed her, kan diskuteres, men Marias bedstefar var ikke desto mindre direktør på Danish Crown-slagteriet i Holbæk i en årrække.


- For os er det vigtigste dyrevelfærden. Den kommer forud for alt andet, også hvad der eventuelt ville være det nemmeste og billigste for os. Alle dyrene - søerne, smågrisene og slagtesvinene - går i små flokke på vores store arealer, hvad enten det er på kløvermarken eller inde i skoven fra fødsel til slagtning, fortæller Maria og fortsætter:

- Fravænning af smågrisene fra søerne sker først, når moren ikke har mere mælk til dem, hvilket typisk først sker, når de er blevet op imod fire måneder gamle. Ligeledes har vi aldrig været nødt til at bruge antibiotika, så dermed kan vi sige, at vores dyr er 100 procent medicinfrie. Endelig anvender vi hverken halekupering, kastrering eller ring i næsen, så de har mulighed for at udnytte deres naturlige adfærd med at rode i jorden. I det hele taget gælder det om, at vi blander os så lidt som muligt i dyrenes egne præmisser.


Birthesminde har valgt at indtænke recirkulering i deres produktion. Et par eksempler herpå er, at en stor del af grisenes føde er mask, som er et restprodukt fra Herslev Bryghus' ølbrygning samt klid, der også er et restprodukt fra Østergaards Mølleri. Begge disse restprodukter ville ellers ende på forbrændingen. Mask og klid giver samtidig grisene en mæthedsfornemmelse, påpeger Maria.

Sammen med en række andre fødevareproducenter er Birthesminde med i sammenslutningen, En Del af Herslev, hvor man har lavet et manifest, hvis overskrift er: "Vi tager medansvar for en holdbar og lokalt forankret fødevareproduktion. Vi udvikler vores virksomheder, produkter og medarbejdere gennem synergi og samarbejde. Vi arbejder til gavn for mennesker, dyr og jord".


Fedt lig med god smag

Maria Bojsen fremhæver desuden kødets super smag. Meget takket være den høje fedtprocent, som kokkene ønsker. 80 procent af produktionen sælges da også til københavnske spisesteder som Folkets Madhus, Barr, der hører under Noma, samt Blå Congo og endelig stjernekokken Thomas Rodes madportal, Rigtig Mad. Flere restauranter er i støbeskeen som aktuelle aftagere.

Noget af kødet sælges dog også fra Birthemindes lille gårdbutik, som er åben hver søndag.

- Gårdbutikken giver os også en glimrende mulighed for at demonstrere åbenhed, idet kunderne frit kan gå rundt i området og se grisenes trivsel på marken, og vi elsker den gode dialog med gæsterne, nævner Maria.

Det årlige, lokale høstmarked er de også med på, for ikke at forbigå deres tilstedeværelse på Roskilde Festival, hvor de i år havde hele 70 frivillige med til at betjene festivaldeltagerne med grillet landpølse og sortbroget gris på spyd. De unge frivillige får til gengæld en gratis billet til samtlige dage på festivalen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her