cookie-og-privatlivspolitik
Lars Jonsson bød velkommen i sin lade, der i dagens anledning var omdannet til vælgermøde.

5

Billeder

Lars Jonsson bød velkommen i sin lade, der i dagens anledning var omdannet til vælgermøde.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Ivrig debat i Jonssons lade

Nordsjællands Landboforening holdt vælgermøde med spidskandidater fra alle partier på nær Dansk Folkeparti, som var forhindret.
08. maj 2019 kl. 07:00 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Emnerne var talrige, men temaer som økologi, bæredygtighed, CO2-udledning, biodiversitet, økonomi, GMO, lokale fødevarer og generationsskifte var blandt de, der toppede, da Folketingets partiers spidskandidater og en solid samling af landmænd mødtes til vælgermøde den 6. maj, dagen før Lars Lykke Rasmussen udskrev folketingsvalg.

Mødet fandt sted i formanden for Nordsjællands Landboforening, Lars Jonssons lade på Lynge-kanten. Det eneste partis kandidat, der ikke mønstrede tilstedeværelse, var Dansk Folkeparti. Ellers var det kendte kandidater som: Mette Thiesen, Nye Borgerlige, Hans Andersen, Venstre, Nick Hækkerup, Socialdemokratiet, Mette Abildgaard, Konservative, Dorte Nørbo, SF, Christian Poll, Alternativet, May-Britt Kattrup, Liberal Alliance, Øjvind Vilsholm, Enhedslisten og Martin Lidegaard, Radikale.

Hver af politikerne fik tre minutter til at præsentere deres politik - naturligvis især i relation til landbruget.


Symbiose mellem land og by

Dorte Nørbo, Socialistisk Folkeparti (SF): - Bæredygtighed og her i Nordsjælland sameksistens med landbruget, og der bør opnås en større symbiose mellem land og by. Her i området er der stort behov for udvidede rekreative arealer. Klimaaftrykket skal ned og biodiversiteten styrkes. De lokalt producerede varer bør i højere grad være en del af kosten.

May-Britt Kattrup, Liberal Alliance (I): - Klima og landbrug bør ikke stilles op som hinandens modsætninger. Klimaudfordringen skal løses på den rigtige måde, og det vil sige en målrettet indsats baseret på fakta og ikke følelser. Ingen afgifter skal pålægges landbruget, for det flytter produktionen til udlandet. Sats i stedet på forskning og udvikling til løsning af udfordringerne.

Øjvind Vilsholm, Enhedslisten (Ø): - Temaet bør være, at landbruget skal levere i forhold til CO2, mindre sprøjtning og gødskning. Nødvendigt med afgifter. Landbrugspakken er nødvendig at rulle tilbage, for den leverer heller ikke på ammoniak. Fokus på bæredygtighed, økologi og lokale fødevarer. Mere samspil mellem landbruget og Folketinget.


Fagligt korrekte målinger

Mette Thiesen, Nye Borgerlige (D): - Landbruget er et moderne erhverv med høj teknologi. Der bør laves fagligt korrekte målinger, når landbruget vurderes på dets påvirkning af miljøet. Ser gerne at EU-krav rulles tilbage. Afgifter bør først pålægges, når landmanden har tjent pengene. Ønsker økologi på markedsvilkår. Regulering skal ske i tillid til landmanden som naturforvalter. Respekten for landbruget skal genskabes.

Hans Andersen, Venstre (V): - Glad for landbrugs- og fødevarepakken, for der er brug for den. Den sikrer bl.a., at der må gødes, hvor planterne har brug for det. Der skal være plads til landbrug også i Nordsjælland. Plads til vekslen mellem skov og mark. Vi har allerede sikret omlægning til økologi, der svarer til 150 fodboldbaner om dagen.

Christian Poll, Alternativet (Å): - Kvælstofbelastningen skal markant ned, idet belastningen på vandmiljøet er alt for høj. Vi skal have mere vild natur, og belastningen fra landbruget skal reduceres. Skuffet over regeringens politik, som lader landbruget fortsætte frem til 2030 uden at lave klimareduktioner. Vi skal producere mindre kød, for det skaber en så voldsom klimabelastning, at det ikke løses ved finjustering af produktionen. Ved at satse mere på økologi vil erhvervets indtjening samtidig øges.


Fair klimamål

Nick Hækkerup, Socialdemokratiet (S): - Vi mener, at landbrugets miljøproblemer er en fælles udfordring at få løst. Vi skal lave fair klimamål, som er realistiske at opfylde. Går ind for en jordfordelingsfond med tørkepakken. Vi skal koncentrere produktionen, hvor der er mest værdi. Kan ikke afvise en afgift på pesticider. Nødvendigt at vi finder løsninger sammen.

Martin Lidegaard, Det Radikale Venstre (B): - I skal ikke være bange for, at der ikke bliver brug for jeres produktion, idet OECD regner med en global fordobling af BNP de næste 15 år. En stor opgave at løse klimaudfordringerne, og vi skylder jer at udvikle en fælles vision for et rentabelt erhverv, samtidig med at reducere udledningerne markant. Der skal ikke skiftes regulering hver gang en ny regering træder til.

Mette Abildgaard, Det Konservative Folkeparti C: - Vi politikere skal tage vores ansvar for en reduktion af miljøbelastningerne. Tror på, at der er penge i at vælge den grønne vej. Handler om bæredygtighed, men også så virksomhedernes økonomi kan løbe rundt. Nytter ikke at stille så store krav, at produktionen flytter væk. De danske fortolkninger af EU-regler står i vejen.


Ivrig debat

Herpå var der lagt op til debat imellem folketingskandidaterne og de omkring 70 fremmødte. Erik Bang Christensen mente, at ingen politikere har taget problemet om generationsskifte alvorligt. Her svarede Mette Thiesen, at en vej at gå er at fjerne arveafgiften. Christian Poll mente, at man skal kigge på nye ejermodeller, fx fælles ejerskab af økologiske bedrifter.

Erik Jensen driver 230 hektar og har 230 fedekalve: - Jeg har aldrig forstået, hvorfor man taler om CO2-udledning hos landbruget og ikke hos forbrugerne. Købte man alene dansk oksekød, ville det halvere CO2-udledningen.

Her bød nogle af politikerne ind. Christian Poll, Å: - Vi sætter netop ind på forbrugersiden, når vi foreslår klimaafgift på oksekød. Vi har foreslået en afgift på 17 kr. pr kilo, uanset om det er dansk eller udenlandsk.

Martin Lidegaard, R: - Vi er tilhænger af en CO2-afgift på alle varer i EU, men det er et dilemma, medgav han.

Maj-Britt Kattrup, I: - Vi ønsker ikke at hæve afgifter, men i stedet satse på forskning, hvor landbruget selv har taget et stort initiativ.

Hans Andersen, V: Arla og Danish Crown har allerede givet meldinger om, hvor vi skal være i 2050. Vi skal alle bidrage.

Nick Hækkerup A: - Udtryk for åndelig dovenskab, hvis vi blot flytter skatter over på forbrugersiden. I øvrigt vil en afgift på kød have social skævhed.

Dorte Nørbo, SF: - CO2-afgifter er ikke en del af vores plan, men det ændrer ikke ved, at kødproduktion er et kæmpe problem.


Færre job

Mælkeproducent Kaare Larsen:- Vi bliver straffet ovenfra og nedefter, og det giver faldende aktivitet og mindre beskæftigelse i landbruget.

Christian Poll, Å: - Ja, beskæftigelsen ser ikke godt ud. Vi mener, nye ejermodeller inden for økologi kan skabe flere job og bedre økonomi på bedrifterne.

Øjvind Vilsholm, Ø supplerede: - Landbruget skal ikke lukke, bortset fra svineproduktionen, men vi skal producere afgrøder til menneskeføde og ikke til dyrefoder.

Landmand Jørn Knudsen bad om kommentarer til en professors udmelding om, at økologi ikke er vejen at gå.

Martin Lidegaard, R: Vi skal kombinere det bedste fra såvel økologi som konventionelt.

Nick Hækkerup: - Mit hjerte banker mest for økologi, også fordi jeg kan konstatere det lavere antal af E-numre.

Mette Abildgaard: - Jeg er ikke nervøs for at lade min lille datter spise mos lavet på konventionelle kartofter.

Hans Andersen, V: - Kommer Mette Frederiksen til magten, rulles landbrugspakken tilbage. Så udskrives en milliardregning.


Vi hetzes

Henrik Andersen driver 100 hektar planteavl: - Jeg synes, vi landmænd gør det så godt, vi kan og tænker miljø ind. Ud fra jeres indlæg, lyder det som om landmænd er nogle svin. Vi overholder loven, og alligevel rakkes vi ned.

Mette Thiesen, D: - Ingen har hørt mig sige noget negativt om landmænd. Vi har verdens mest effektive landbrug med flotte resultater, der overstiger de udenlandske landbrug.

Mette Abildgaard, C: - Jeg har stor respekt for det, I gør.

Nick Hækkerup, S: - Vi er i samme båd, og det er noget sludder, at landmænd er nogle svin. Vi skal tage klimaet mere alvorligt - men sammen.

Hans Andersen, V: - Føler man at kritikken er vanvittig, afholder det unge fra at gå ind i landbruget. De skal tro, der er en fremtid i erhvervet.

May-Britt Kattrup, I: - Landbruget hetzes uberettiget. Vi har overimplementeret EU-regler. Det gavner ikke miljøet i den store sammenhæng, når produktion flyttes til andre lande.


Nul skyttegravskrig

Øjvind Vilsholm, Ø: - Bæredygtighed kan man mene mange ting om. Vi skal være konkrete i forhold til de krav, vi som politikere stiller. Det er ikke kun landbruget, der skal holde for, men også industrien og helt ned til den private have, som bruger ukrudtsmidler.

Christian Poll, Å: - Regeringen svigter landbruget ved bare at fortsætte, som man plejer. Det betyder, at lige pludselig bliver det nødvendigt at stille skrappe krav, som skal indfries på kort tid. Landbrugspakken er planøkonomi, og den skal laves om.

Martin Lidegaard, R: - Det vigtigste for landmændene er, at der ikke opstår skyttegravskrig mellem rød og blå blok. Vi vil gerne samles om en fælles vision med det bedste inden for økologi og konventionelt. I er en del af løsningen, og I skal hjælpe os med at finde løsninger.           KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE