cookie-og-privatlivspolitik
Den nye grøftegraver kan vippe bælterne op til 45 grader, hvilket gør den manøvredygtig i uvejsomt terræn i skoven eller langs skrænter og grøfter.

2

Billeder

Den nye grøftegraver kan vippe bælterne op til 45 grader, hvilket gør den manøvredygtig i uvejsomt terræn i skoven eller langs skrænter og grøfter.
Foto: Claus Hansen

Landbrugsnyt

Ny grøftegraver kører på skråninger

Entreprenørfirmaet Scandræn ApS er i øjeblikket ved at rense grøfter og vandløb i Knuthenborg Safaripark med en helt ny type grøftegraver, der kan vippe bælterne.
18. februar 2019 kl. 07:10 Af Denny Michael Jakobsen

Et nyt bæltedyr er i øjeblikket på spil i Knuthenborg Safaripark. Det kan grave dybt i jorden og bevæge sig smidigt op og ned ad skrænterne.

Der er dog ikke tale om en ny dyreart til den kommende sæson, men derimod en ny type gravemaskine, der kan vippe bælterne, og som dermed kan manøvrere rundt i vanskeligt terræn, hvor andre gravemaskiner må give op.

Det er entreprenørfirmaet Scandræn ApS i Bandholm, som netop har investeret i den nye mini-grøftegraver, der har fået til opgave at rense grøfter og vandløb i den sydvestlige del af dyreparken.

- Den er nem at styre og sjov at køre, og den åbner op for, at vi kan tage flere opgaver inden for skov og renseri, siger Jens Peter Rasmussen, som har haft entreprenørfirmaet siden 2012.

Den nye grøfterenser vejer 3 ton og kan vippe bælterne 45 grader, hvilket gør den ideel til at køre på skrænter og rense tilstoppede vandløb, som det i Knuthenborg, som er fyldt med grene og jord.

Annonce

- Den kan vel klare omkring 100 meter i timen, siger Jens Peter Rasmussen, som har fire ansatte i øjeblikket, men 8-10 mand ansat i efteråret, når der er mest travlt.

Den nye grøftegraver skal derfor ses som led i en øget prioritering af skovarbejdet i månederne omkring vinteren og frem til april.

Scandræn ApS gør sig dog også inden for kloakarbejde, slamsugning og ikke mindst dræning, hvor entreprenørfirmaet kan løse hele opgaven fra projektering til eksekveringen i marken. Scandræn råder således over blandt andet to drænplove, to minigravere, to rendegravere og en 30 ton tung bæltegraver.


Bedre vedligeholdelse

Jens Peter Rasmussen kan nikke genkendende til problematikken med, at der stadig er mange gamle drænrør på markerne.

- Der er store problemer med marker, der ikke bliver afvandet ordentligt. Mange af de gamle lerrør smuldrer og ligger højt i jorden, kun i cirka 50 cm højde. Derfor bliver de mast af maskinerne, siger Jens Peter Rasmussen.

Annonce

Han oplever til gengæld, at kommunerne trods alt er blevet bedre til at vedligeholde vandløbene.

- Efter 2011, hvor det hele stod under vand, er der kommet mere fokus på at vedligeholde vandløbene. Særligt Lolland Kommune er gode til det, blandt andet Maribo Sø er blevet løftet. Værre står det til i Næstved Kommune, hvor de ikke kommer ud i alle hjørnerne, fortæller Jens Peter Rasmussen, som har kunder på både Lolland, Falster og Sjælland og sågar tager større opgaver i Jylland.

Når kunderne har fået lagt drænrør ned, får de et digitalt kort opmålt med gps over, hvor drænrørene er placeret.

- Når vi er færdige med opgaven, får kunden et usb-stick med det digitale drænkort. Nogle er ligeglade med det digitale kort, mens andre gerne vil bruge det til at se, hvor drænrørene er lagt ned i jorden, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE