cookie-og-privatlivspolitik
Sportscentret, sakskøbing. generalforsamling Danske Sukkerroedyrkere. Formand Jørn Dalby aflægger beretning. Foto: Ingrid Riis
Der var frustration på sukkerroedyrkernes generalforsamling over transportordningen i den indgåede brancheaftale for 2017-2019 med Nordic Sugar.
Foto: Ingrid Riis

Landbrugsnyt

Roedyrkere frustrerede over transportordning

Sukkerroedyrkernes generalforsamling trak ud på grund af ophedet debat om den omstridte transportordning og vedtægtsændringer, der betød, at hele bestyrelsen var på valg.
08. marts 2018 kl. 09:54 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Lad det være sagt med det samme. Den indgåede brancheaftale for 2017-2019 mellem Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er ikke populær blandt roedyrkerne. Mildt sagt.

Årsagen er, at der med brancheaftalen er indført en transportordning, der går ud på, at Nordic Sugar fremover selv skal stå for roetransporten til sukkerfabrikkerne. Dem, som bor tæt på fabrikkerne, kan dog stadig selv køre roerne, men taksterne er for dårlige, siger dyrkerne.

Det fik bestyrelsen at høre i Sakskøbing Sportscenter, hvor omkring 300 roedyrkere troppede op til årets generalforsamling trods snefygning og isslag i dele af Lolland-Falster og det sydlige Sjælland.

Formand Jørn Dalby aflagde beretning, og ved den efterfølgende debat var det altså transporten af roerne, der var polemik omkring. Flere roedyrkere gav udtryk for vrede over særligt de lave takster for selvkørere og manglende leveringsplaner fra de vognmandsfirmaer, som Nordic Sugar benytter til at afhente roerne.

- Der er plads til forbedring, det er gået lidt for stærkt. Mange dyrkere har oplevet manglende leveringsplaner og manglende kontakt fra vognmænd, og det har givet rigtig mange frustrationer, så der skal bedre styring på vognmændene. Men man kan også sige, at det dårlige vejr har været medvirkende til, at det har været svært at organisere transporten, siger Jørn Dalby.

Forskel på satsen
Med brancheaftalen betaler Nordic Sugar for transporten af rene roer op til 80 km fra fabrikken. Nordic Sugar betaler samtidig for rensning, dækning og afdækning af roerne.

- Nogle dyrkere er vrede over transportordningen, fordi de har været vant til at tilrettelægge roe-transporten selv, og når man har været vant til at styre det selv, kan det være en stor omvæltning, og man kan føle, man bliver tvunget ind i det. Men det kan være fornuftigt i nogle henseender, at Nordic Sugar kan tilrettelægge kørslerne, så det bliver organiseret bedre, siger Jørn Dalby.

I forhold til taksterne for selv at tranportere sine roer, var der utilfredshed med, at vognmændene ifølge rygter får bedre betaling end selvkørerne gør. En forskel på helt op til 4-5 kr. pr. ton.

- Dem, som kører selv, skal selvfølgelig have samme sats som vognmændene. Men vi kender ikke aftalerne og priserne, som vognmændene får for at køre roerne for Nordic Sugar. Vi kan og må ikke få dem, da der er tale om fortrolige oplysninger, som Nordic Sugar ikke må udlevere, siger Jørn Dalby.

Foreningen forhandler i øjeblikket med Nordic Sugar i et forsøg på at hæve taksten for selvkørere. Og forhandlingerne haster, da roedyrkerne senest 15. marts skal meddele, om de vil være selvkørere.

- At bevare selvkørere vil medvirke til at bevare roearealer tæt ved fabrikkerne, som ikke har en egnet beliggenhed i forhold til afhentning med lastvogne i NS-transport. Samtidig har den sidste kampagne vist betydningen af at have selvkørere, som har en større fleksibilitet og muligheder, i forhold til at holde fabrikkerne fuldt forsynet med roer. Det bør også have en værdi for Nordic Sugar i betragtning af, at det koster dem 1 mio. kr om dagen at holde stille med en fabrik på grund af mangel på roer, siger Jørn Dalby.

Slanket bestyrelse
På generalforsamlingen blev der også justeret på vedtægterne. Den væsentligste ændring er, at antallet af bestyrelsesmedlemmer reduceres fra 15 til 10.

- Sidst vi lavede om på vedtægterne, var vi 5-6.000 dyrkere. Nu er vi omkring 1.000, så der er behov for at slanke organisationen, siger Jørn Dalby.

Bestyrelsen skal dog stadig repræsentere alle områder, og derfor bevarer man den nuværende zone-inddeling. Fremover vælges syv zonevalgte, hvor antallet tidligere var 13. De resterende tre medlemmer vælges frit blandt alle, hvor det tidligere var to. Der skal uændret vælges fem suppleanter med én fra hver zone og én for de fritvalgte.

Som overgangsordning var hele bestyrelsen på valg, og der var kampvalg i flere zoner om en plads i bestyrelsen.

Jørn Dalby og Finn Jørgensen blev genvalgt som repræsentanter for Guldborgsund Kommune, Møn og Farø og fortsætter som henholdsvis formand og næstformand.

Michael Grunnet Rasmussen og Helge Danneskiold-Samsøe blev valgt for Lolland Kommune. John Reese Jensen og Morten Thorkilsen blev valgt for Sjælland og øvrige øer øst for Storebælt. Christian Jensen blev valgt for området vest for Storebælt. Michael Hansen, Troels Frandsen og Anita Halbye blev fritvalgte medlemmer af bestyrelsen.
Suppleanter blev Michael Christiansen, Søren Piil, Jacob Rasmussen, Hans-Erik Povlsen og Anders Ege Olsen.

Ét fabriksudvalg
Strukturen på fabriksudvalgene blev også ændret, så der fremover er ét fælles fabriksudvalg, hvor der før var et for både sukkerfabrikken i Nakskov og i Nykøbing F.

Baggrunden er, at mange arbejdsopgaver samt kontakten til Nordic Sugar var ens for de to fabriksudvalg.

På generalforsamllingen gav flere dyrkere udtryk for manglende viden om, hvad der foregår i foreningen.

- Vi vil se, om vi kan åbne op. Vi vil begynde at kommunikere på Facebook igennem en lukket Facebook-gruppe, hvor vi kan fortælle, hvad der sker. Vi prøver at få det op at køre i løbet af foråret. Men det er også vigtigt at sige, at meget af det, vi laver, er forhandlinger med Nordic Sugar, og det kan vi ikke bare lægge ud, siger Jørn Dalby.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce